Climate Change after the International : Rethinking Security, Territory and Authority

Författare:
Publiceringsår: 2005
Språk: Engelska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Lund Political Studies
Volym: 140
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Political Science, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Vad innebär politik efter det internationella? Många samtida perspektiv på internationell politik konvergerar i synen på 'det internationella' som en överspelad idé, men divergerar i synen på vilken typ av politik som växer fram i dess ställe. Den moderna staten har varit avgörande för betydelsen av säkerhet, territorialitet och auktoritet - begrepp konstituerande för idén om det internationella, men som inte nödvändigtvis måste vara knutna till staten. Johannes Stripple kritiserar härvidlag traditionell statscentrerad teoribildning inom internationella relationer och konkretiserar resonemanget genom en empirisk analys av global klimatförändring. Med utgångspunkt i vad som kallas en 'processfilosofi' ges i avhandlingen nya perspektiv på säkerhet, territorialitet och auktoritet, där dessa begrepp ses som aktiviteter snarare än saker, som verb snarare än substantiv. Författaren visar hur en mångfald av säkerhetiserings-, territorialiserings- och auktoriseringspraktiker är synliga i klimatfrågan och går därmed bortom det traditionella studiet av 'internationell miljöpolitik' som en specifik underavdelning inom internationella relationer.
What does a politics after the international mean? Many strands of contemporary scholarship converge on the image of the international as obsolete, but strongly diverge on the contours of the kinds of politics that are superseding it. The modern state has been pivotal to the meaning of security, territory and authority?concepts central to the idea of the international?but they do not necessarily have to be tied to the state. Johannes Stripple offers a critique of International Relations theory combined with a study of climate change. A departure in 'process philosophy' facilitate a rethinking of security, territory and authority as activities rather than things, as verbs rather than nouns. The author shows that a multiplicity of practices of securitization, territorialization, and authorization are visible in the climate issue. The book goes beyond, and reflects upon, the traditional study of 'International Environmental Politics' as a particular subfield of International Relations.

2005-09-16
Edens hörsal, 1:a våningen, Statsvetenskapliga institutionen
  • Ken Conca (Associate Professor of Government and Politics. Director, Harrison Program on the Future Global Agen)

Nyckelord