The Power of Elections: Democratic Participation, Competition and Legitimacy in Africa.

Författare:
  • Staffan I Lindberg
Publiceringsår: 2004
Språk: Engelska
Sidor:
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Political Science, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Baserat på ett nytt data material bestående av observationer på 16 variabler i 232 val i Afrika, görs tre olika analyser.

Först avvisas ett antal etablerade hypoteser om nutida Afrikansk politik och demokratisering. Sedan påvisas valens självförstärkande och självförbättrande kraft med hänvisning till institutioners interna logik och strukturering av aktörers incitament. I den tredje delen lanseras ett nytt teoretsikt ramverk med förslag på kausala länkar mellan hålande av val - oavsett deras kvalité - och förbättringar av demokratiska kvalitéer i samhället mätt som civila friheter. Fem olika empiriska test genomförs som all styrker teorins giltighet i Afrika.
This book is about elections and democracy in newly democratizing countries. Building on a new data set of 5,568 observations in 232 elections, it provides evidence elections have a casual impact on improving the quality of democracy in Africa in more than one way. The study demonstrates multiparty elections do not signal the end of transitions to democracy but rather foster liberalization and have a self-reinforcing power that promotes increasing democratic quality. Refuting a number of established hypotheses, the evidence also shows breakdowns typically occur after first elections and by third elections; these new regimes tend to survive.

The most important finding is that elections also facilitate the institution and deepening of de facto civil liberties in society. This finding is valid across diverse contexts thus opening up a new understanding of the role of elections as a causal variable in democratization. Corroborated by robust empirical data, the theory of the democratizing power of elections is a new addition to the literature on comparative democratization. Methodologically, the use of panel-group time-series analysis and a new kind of a lagged time-series analysis is also value added by this book. In policy terms, the results support the focus on elections by the international community as an efficient means of positive change, and refute pessimism about the export of institutions. In a nutshell, and elections will - more often than not - be the way to democracy.

2004-12-17
Eden, Lund University
  • Joel Barkan (Professor)

Nyckelord