Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kundupplevd kvalitet i tjänsteverksamheter: En analys och kritik av den företagsekonomiska dialogen

Perceived quality in services: An analysis and critique of the dialogue
Författare:
  • Jan E Persson
Publiceringsår: 1997
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Hans Lindquist, Hantverkaregatan 17, S-211 55 Malmö or Jan E Persson, Torgasträdet 18c, S-296 72 Yngsjö,

Sammanfattning

Popular Abstract in Swedish

Kundens subjektiva upplevelse eller uppfattning har kommit att bli en närmast självklar utgångspunkt för dagens diskussioner om hur man bör definiera och mäta kvalitet på tjänster. Begreppet kundupplevd tjänstekvalitet har etablerats som något av ett axiom både inom näringslivet och inom företagsekonomisk forskning. I denna studie gör författarna en kritisk analys av begreppet kundupplevd tjänstekvalitet och visar varför detta begrepp långt ifrån är oproblematiskt och självklart. Författarna argumenterar i studien för ett intersubjektivt kvalitetsbegrepp och visar hur teoretiska såväl som vardagliga utsagor om kvalitet på tjänster kan analyseras som sociala och språkliga produkter.
The contemporary discussion about how to define and measure the quality of services is dominated by a subjective perspective and quality is usually grounded in the customers perception. This conceptualisation of quality (perceived service quality) is well established in business and research. In contrast, this study is an argument for an intersubjective perspective grounded in language and demonstrates how theoretical statements as well as every-day-gossip about services and service quality can be analysed as linguistic products. First, we conduct a critical analysis of the concept of perceived service quality and show how and why this concept (the customers comparison of perception to expectations along general or specific quality dimensions) is problematic and ambiguous. Second, we examine the service concept and show how services can be understood as social processes where the customers make sense of the interactions by attributing meaning to the actions of themselves and others. Third, using Kenneth Burkes Grammar of Motives and its hexad of key terms (act, agent, scene, agency, attitude and purpose) we show how different theoretical perspectives on social interactions create different conclusions about how to understand and manage quality in services. Finally, we argue that service quality can be understood as the reasons customers give when they in a dialogue with other people explain their (dis)satisfaction with a service.

Disputation

1997-10-23
10:00
Ekonomicentrum, Lund
  • Christian Grönroos (Prof.)

Nyckelord

  • Business Administration
  • economic theory
  • econometrics
  • Economics
  • Marknadsanalys
  • Market study
  • Reason
  • Meaning
  • Dialogue
  • Interaction
  • Perception
  • Expectation
  • Service Quality
  • Satisfaction
  • economic systems
  • economic policy
  • Nationalekonomi
  • ekonometri
  • ekonomisk teori
  • ekonomiska system
  • ekonomisk politik

Övriga

Published
  • ISBN: 91-628-2677-8
  • ISRN: LUSADG/SAEK-97/1037 SE

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen