Defining, Securing and Building a Just Peace: The EU and the Israeli-Palestinian conflict

Författare:
Publiceringsår: 2013
Språk: Engelska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Lund Political Studies
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Lund University

Popular Abstract in Swedish

Det talas mycket om rättvis fred i den allmänna debatten men det är ett ämne som är lite utforskat av akademiker. Det vetenskapliga pusslet som ligger till grund för denna avhandling är att undersöka vad en rättvis fred är, dels konceptuellt i fredsbyggande mer generellt, och empiriskt i förhållande till EU och den israelisk-palestinska konflikten.

EU har använt termen rättvis fred i många av sina uttalanden om den israelisk-palestinska konflikten under årens lopp. Defining en rättvis fred handlar om dessa uttalanden. Securing och building en rättvis fred handlar om EU:s roll i att implementera sin vision om en rättvis fred i konflikten genom skapandet av en palestinsk stat vid sidan av Israel.

När EU nu går in i sitt femte årtionde av att försöka etablera en rättvis fred mellan parterna står det klart att EU tillsammans med övriga delar av det internationella samfundet misslyckats med att etablera en rättvis fred mellan israeler och palestinier. Fastän detta är en övergripande slutsats av fyra årtiondens fredsbyggande av EU i konflikten står det samtidigt klart att Unionen gjort betydande insatser för fred i konflikten. I avhandlingens slutkapitel argumenterar jag för att EU är en viktig legitimerande makt i konflikten samt att Unionen hållit möjligheterna för förverkligandet av en palestinsk stat vid liv genom sitt fredsbyggande.
Just peace has been much talked about in everyday life, but it is less well researched by academics. The puzzle underlying this dissertation is therefore to probe what constitutes a just peace, both conceptually within the field of peacebuilding and empirically in the context of the EU as a peacebuilder in the Israeli-Palestinian conflict.

The EU has used the term just peace in many of its most important declarations on the Israeli-Palestinian conflict throughout the years. Defining a just peace is about these declaratory efforts by the EU to articulate a common formula of a just peace in the conflict. Securing and building a just peace are about the EU’s role in implementing this formula for a just peace in the conflict through the creation of a Palestinian state.

As the EU enters its fifth decade of involvement in the conflict, there can be little doubt that in common with the rest of the international community it has failed in its efforts to establish a just peace between Israelis and Palestinians. While this is an inescapable overall conclusion from four decades of EC/EU peacebuilding in the conflict, it is, at the same time, possible to draw a number of other conclusions from this study. Most importantly, it will be argued that the EU is a major legitimizing power in the conflict and that it has kept the prospects of a two-state solution alive through its support for the Palestinian statebuilding process.

2013-05-31
Stora Hörsalen IKDC