Vid vägs ände lurar den pedagogiska roboten

Författare:
Publiceringsår: 2008
Språk: Svenska
Sidor: 54-57
Publikation/Tidskrift/Serie: Pedagogiska Magasinet
Nummer: 3/2008
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Lärarförbundet

Sammanfattning

Utbildning har förmodligen aldrig haft en mer upphöjd ställning än under de senaste decennierna. Samtidigt befinner sig skolan, eller snarare skolinstitutionen, i kris. Krisen har medfört att lärarna mer definieras som en del av problemet än av lösningen. Försöken att styra läraren i riktning mot en ”maktens lärare”, en anställd som lojalt gör det uppdragsgivaren vill, har därför också stått högt på dagordningen. Samtidigt anses lärarens makt vara en nyckelfaktor. Närmare bestämt förväntas dagens lärare utveckla ett ledarskap som gör att det går att hantera de speciella problem som uppstår i en skola där eleverna ytterst befinner sig av tvång men trots det förväntas lära.

Nyckelord

• Educational Sciences
  • Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • utbildningsvetenskap