Öresundsregion - bli till! De geografiska visionernas diskursiva rytm

Publiceringsår: 2003
Språk: Svenska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Meddelanden från Lunds universitets geografiska institutioner
Volym: 146
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Service Management, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Avhandlingens syfte är att kartlägga och analysera hur geografiska visioner utgjort diskursiva redskap i en specifik framtidsorienterad process, institutionaliseringen av Öresundsregionen.
This thesis is about how geographical visions worked as discursive tools in the institutionalisation of the Öresund Region.

The geographical vision is defined as a cognitive set of imagined and material pictures of the future structured as a spatial whole. The geographical vision is, in addition to this, a spaceconfiguration-, power-, and disciplinary - instrument, and, the product of a discursive process of struggle/negotiation over competing understandings of how a specific territorial timespace should be shaped in the future. Three geographical visions in the discourse of the Öresund Region are deconstructed and critically discussed, presented as storylines:

-The r/evolution of regional organisms

-The "high-speed" region

-The social integration over the Sound, or, the political disciplinary project

2003-04-29
Sölvegatan 13 2nd floor