Arbetsledningsrätt och arbetsskyldighet : en komparativ studie av kvalitativ flexibilitet i svensk, engelsk och tysk kontext

The Managerial Prerogative and the Employee's Obligation to Work. A study of functional flexibility in working life in a Swedish, English and German setting
Författare:
Publiceringsår: 2004
Språk: Svenska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Skrifter utgivna vid Juridiska fakulteten i Lund; Norma - Normative Development within the Social Dimension
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Juristförlaget i Lund

Popular Abstract in Swedish

Detta arbete behandlar regleringen av arbetsgivarens arbetsledningsrätt och arbetstagarens arbetsskyldighet i svensk, engelsk och tysk rätt i ljuset av arbetslivets ökade flexibilisering. Arbetslivets flexibilisering handlar om att öka anpassningsförmågan och rörligheten, och beskrivs ofta som övergången från den traditionella anställningen till atypiska anställningar. Företeelser som ökad globalisering, internationalisering, ny teknologi och framväxten av kunskapssamhället bildar bakgrunden för denna flexibiliseringsprocess. I fokus för avhandlingen står kvalitativ flexibilitet, dvs. flexibilitet inom ramen för en bestående anställning. Kvalitativ flexibilitet handlar om att variera användningen av arbetstagarna och deras arbetsuppgifter i takt med verksamhetens skiftande utseende och behov. Arbetet innehåller en komparativ och rättslig analys av arbetsgivarens arbetsledningsrätt, arbetstagarens arbetsskyldighet och omreglering av arbetsskyldigheten. I framställningen behandlas också arbetsledningsrättens framtida utveckling, och då särskilt frågan huruvida utvecklingen går mot ett mer allmänt krav på saklig grund för arbetsledningsbeslut. Angreppssättet är brett och tvärdisciplinärt, och arbetet syftar till en analys av rättens utveckling och funktionalitet i förhållande till arbetslivets flexibilisering.
The general aim of this doctoral thesis is to study the legal regulation of the managerial prerogative and how it relates to the employee’s obligation to work in Swedish, English and German law in the light of the increasing flexibilisation of working life. The ongoing flexibilisation of working life is often described as an increase in adaptability and allocative flexibility, and as a shift from traditional to atypical employment. The aim of functional flexibility, which is the main focus of this study, is to vary the content of work in relation to the changing demands of production. In order to achieve functional flexibility the employer can broaden job descriptions and the obligation to work in general, and invest in training and education. This study provides a legal dogmatic and comparative description and analysis of questions regarding the employer’s right to direct and allocate work (including the employer’s right to transfer employees and assign them new and different tasks), the industrial relations model and rules regarding information, consultation and co-determination, the employee’s obligation to work and the employer’s possibilities to achieve a variation in the employee’s obligation to work. Furthermore, the development towards a more general requirement for objective grounds with regard to decision-making in the area of the direction and allocation of work is discussed. The research approach is wide and multidisciplinary, and the aim of the study is to analyse the development and functionality of the law in relation to the flexibilisation of working life.

2004-10-30
30th of October 2004, Edens hörsal, rum 116, Paradisgatan 5, Lund
  • Ruth Nielsen (Professor)

Nyckelord