Unik genkartläggning ska ge ny kunskap om diabetes

Lunds universitet har ingått ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Genetics Center LLC (RGC) och universitetet i Helsingfors som innebär exom-sekvensering av 9 000 individer. Det är världens hittills största sekvenseringsstudie av familjer med diabetes och den syftar till att ge ny kunskap om hur man kan förutspå diabetes, dess orsaker och nya mål för läkemedel.

Varför har vissa grupper lättare att acceptera tortyr och övergrepp än andra?

Abu Ghraib-fängelset Auktoritetsbundna personer och sådana som ser sin egen grupp som socialt mer högtstående än andra är oftare benägna att acceptera tortyr. Det som förenar dem är inte i första hand driften att försvara den egna gruppen utan en stark tendens att avhumanisera människor som inte liknar dem själva. Detta visar en forskargrupp med psykologer från Lunds universitet.

Lunds universitet ingår strategiskt samverkansavtal med Ericsson

Lunds universitet och Ericsson AB skriver nu ett strategiskt samverkansavtal. Det innebär att de båda parterna fördjupar sina relationer inom forskning, utbildning och utveckling och ser samarbetet som långsiktigt och prioriterat.

Nya rön om evolutionen kan rädda hotade arter

Hanne av den mindre arten blåbandad jungfruslända (Calopteryx splendens). De blå vingfläckarna förekommer bara hos hannar av denna art, honor saknar blå fläckar på vingarna. Foto: Erik Svensson Traditionellt har den evolutionära utvecklingen inom en insektsart förklarats med att honor väljer hannar bland annat beroende på hur stora de är, så kallad assortativ parning. Sådana parningsmönster har delvis även ansetts förklara varför isoleringen mellan arter bibehålls. Nya forskningsresultat från Lunds universitet visar på motsatsen: assortativ parning bryter snarare ned än bevarar den sexuella barriären mellan arter, vilket kan leda till att arter dör ut. Den nya kunskapen kan få betydelse inom naturvård och artbevarande.

MAX IV-laboratoriet öppnar – gör det osynliga synligt

MAX IV Idag invigs MAX IV-laboratoriet i Lund, Sveriges största satsning på forskningsinfrastruktur genom tiderna. Synkrotronljusanläggningen har det mest briljanta röntgenljuset i världen vilket gör att man kan synliggöra material ner på atomnivå ännu bättre än tidigare. Drygt 2000 forskare från hela världen väntas årligen till laboratoriet för att göra experiment.

Ekonomihögskolan klättrar i rankning

I fjol var Ekonomihögskolan i Lund nykomling på listan över internationella finansmasterprogram. I år har skolans finansprogram nått ännu högre upp. – Våra studenter verkar helt enkelt vara väldigt nöjda med vart utbildningen har tagit dem yrkesmässigt, säger Kristina Eneroth, prorektor på Ekonomihögskolan i Lund.

Urbaniserade talgoxar stressas att dö i förtid

Forskarna visar att talgoxungar som växer upp i städer utvecklar kortare telomerer, vilket indikerar kortare livslängd. Ungen till vänster har vuxit upp på landet, den till höger i stadsmiljö. Foto: Pablo Salmón Talgoxar i stadsmiljö riskerar i högre grad att dö unga jämfört med talgoxar som lever utanför städerna. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att urbaniserade talgoxar har kortare telomerer än sina artfränder på landet. Enligt forskarna är det den extra stress som talgoxarna upplever i städerna som resulterar i kortare telomerer och därmed högre risk att dö unga.

Nyinstiftat strokepris sätter nytt ljus på smärta

Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta donerade i början av året cirka 16 miljoner kronor till strokeforskning vid Lunds universitet under en sexårsperiod. Nu har den första pristagaren utsetts och de första anslagen till strokeforskare vid Lunds universitet delats ut. Ingrid Lindgren får pris för hennes forskning om ett hittills mindre uppmärksammat område - smärta i skuldran efter en stroke.

Fokus på minskad energiimport räddar inte klimatet

Forskare bakom ny studie publicerad i Nature Energy menar att minskad enegiimport har liten påverkan på klimatförändringarna.  Bild:  Gerry Macken, Flickr Att trappa ned på energiimporter och att minska klimatförändringarna är viktiga energipolitiska mål som ofta anses gå hand i hand. Nu visar en ny internationell studie från bland annat Lunds universitet att en kraftig minskning av energiimporter har en mindre betydande roll för klimatförändringarna än vad man tidigare trott.

Rökning kan hämma vanlig behandling mot bröstcancer

rökning. Mostphotos En ny forskningsstudie vid Lunds universitet visar att en vanlig behandling mot bröstcancer fungerar sämre hos de patienter som röker, jämfört med icke-rökare.

Presskontakter

Jonas Andersson