De flesta ungdomar mår bättre efter gastric bypass

Kajsa Järvholm Ungdomar med svår fetma mår dåligt. Men efter att de genomgått en gastric bypass mår de allra flesta bättre psykiskt. En av fem mår dock fortsatt dåligt och lider av depression – vissa riktigt allvarligt. Det visar resultaten i en ny studie från Lunds universitet som publiceras i Obesity.

Lundaforskare närmar sig herpesvirusets gåta

Den upptäckt som biokemisten Alex Evilevitch och hans forskargrupp nyligen gjort kan leda fram till ny kunskap om hur man förkortar herpesvirusets livslängd och därmed begränsar virusets spridning.

Nya och oväntade rön kring RNA-läkemedel

För första gången någonsin har forskare lyckats avbilda och filma hur det går till när RNA-baserade läkemedel, så kallade siRNA, levereras till det inre av kroppens celler. Fynden väntas ha avgörande betydelse för sjukdomar där det idag saknas effektiv läkemedelsbehandling.

Nya fynd kan hjälpa patienter med läkemedelsresistent epilepsi

Forskare vid Lunds universitet har använt mänsklig hjärnvävnad när de testat nya behandlingsstrategier för epilepsi. I en aktuell studie visar forskarna att en specifik neuropeptid har mycket goda antiepileptiska egenskaper. Resultaten kan få betydelse för de patienter med epilepsi som är resistenta mot dagens mediciner.

Lundaforskare om resor i litteraturens spår - sommartips från Lunds universitet

Tornedalen Resor i böckers eller filmers fotspår blir allt vanligare. Resenärerna vill bryta de gamla mönstren och resa på ett nytt sätt menar Lundaforskaren Carina Sjöholm som forskar om fenomenet. Författare har alltid använt igenkännbara platser i sina verk och det är ett grepp som allt fler författare verkar ta till, inte minst i deckargenren, enligt Carina Sjöholm.

Enögda råd till afrikanska jordbrukare kan leda fel

Millennieby Stora målmedvetna satsningar görs inom afrikanskt jordbruk. Konstgödsel och industriellt utsäde är ledstjärnan. Men är det rätt väg att gå? Nej, menar Lundaforskaren Cheryl Sjöström som studerat retoriken bakom moderniseringen av jordbruket. Hon menar att teknikfokuseringen medför en överhängande risk för att stora prestigefyllda biståndsprojekt misslyckas med sina föresatser.

Gifter släpps igenom av textilindustrins reningsverk

Gifter i kläder Textilindustrin släpper ifrån sig giftiga ämnen som kan rinna rakt ut i naturen och grundvattnet och påverka djur- och växtlivets DNA. Förmodligen är de också cancerogena. Det har bioteknik-forskare från Lunds Tekniska Högskola upptäckt som anser att regelverket bör skärpas.

Antistress-hormon kan signalera bröstcancerrisk

En ny studie från Lunds universitet visar att kvinnor med låga nivåer av ett antistress-hormon hade ökad risk att insjukna i bröstcancer. Studien är den första i sitt slag på människor, och den verifierar tidigare, liknande observationer från djurförsök.

Förstenade utflyktsmål i Skåne – Lundageologernas bästa tips

Kullaberg Skåne är inte bara vacker natur. Bakom de dramatiska scenerierna döljer sig ett helt arkiv över en svunnen tid. Geologerna Elisabeth Einarsson, Per Ahlberg och Ulf Söderlund vid Lunds universitet tipsar om utflyktsmål i sommar där man bland annat kan hitta fossil, titta på förstenade vågmärken eller utforska uråldriga vulkaner och grottor.

Första antagningen till höstens utbildningar är klar

Nu har de som sökt en utbildning till hösten fått det första antagningsbeskedet. Drygt 21 600 personer har blivit antagna till utbildningar vid Lunds universitet.

Presskontakter

Kontakter för media under sommaren 2015