Varmare klimat förändrar Skånes flora

Åkerrättika (Raphanus raphanistrum) En kartläggning av den vilda floran i Skåne visar att det är långt vanligare att arter minskar än att de ökar. Bland dem som trots allt ökar rör det sig i de allra flesta fall om invasiva arter som spridits av människor. Ett allt varmare klimat och förändringar i jordbruket lyfts fram som orsaker.

Arter i norr mer utsatta för klimatförändringar

damm och en flicksländelarv För första gången lägger forskare fram hypotesen att djur som lever i klimatzoner på behörigt avstånd från såväl polerna som tropikerna har störst nytta av att kunna acklimatisera sig till förändringar i klimatet. Resultaten går på tvärs med tidigare forskning på området.

Cancerfonden delar ut 77 miljoner kronor till Lunds universitet

Foto: Kennet Ruona Under tisdagen beslutade Cancerfondens forskningsnämnd vilka forskare som får anslag under nästa år. Det blir en rekordutdelning på 454 miljoner kronor som går till 502 forskningsprojekt, samt planeringsgrupper och forskarmånader för kliniskt verksamma. Avgörande resurser för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. 77,3 miljoner kronor, varav 31,65 miljoner kronor i nya beviljade anslag, går till forskning vid Lunds universitet.

Största hjärtstoppsstudien i världen

Niklas Nielsen 70 sjukhus i 15 länder, 1900 patienter och tre års studier – det är ramarna nu när världens största kliniska hjärtstoppsstudie TTM2 startar. Huvudansvarig för studien är Niklas Nielsen, forskare vid Centrum för hjärtstopp, Lunds universitet och överläkare på Helsingborgs lasarett, Skånevård Sund. Frågan som ska besvaras en gång för alla är; fungerar nedkylning vid hjärtstopp eller inte?

Miljardsatsning på AI och kvantteknologi

En supereffektiv kvantdator - det är en förhoppning med kvantteknologi-satsningen. Att koppla ihop många kvantbitar är relativt lätt, men att ha kontroll på kvanttillstånd och fel är svårt. Foto: Johan Bodell/Chalmers. Utvecklingen inom kvantteknologi och Artificiell intelligens, AI, förutspås förändra såväl forskning som näringsliv och samhälle i stort. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse anslår totalt 1,6 miljarder kronor under tio år på dessa framtidsområden i två separata forskningsprojekt som involverar flera svenska lärosäten. Tillsammans med övrig finansiering uppgår budgeten till en bra bit över två miljarder kronor.

Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan

Den 16-17 november ger Ekonomihögskolan en stor 2-dagars konferens på temat hållbarhet. Konferensen "Sustainable Business, Reporting and Assurance" lockar deltagare från stora delar av världen till Ekonomihögskolan för att delta i ett forum där ledande forskare, praktiker, politiker och beslutsfattare samlas för att diskutera utmaningar och framtida kunskapsbehov relaterade till hållbar verksamhet, rapportering och bestyrkande. Konferensens initiativtagare är Susanne Arvidsson, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Under konferensen ges korta och kärnfulla presentationer om aktuella forskningsresultat och "best practice" från företag och organisationer som står inför utmaningar som rör hållbarhet i vardagssamhället. För att ytterligare möjliggöra en konstruktiv dialog kommer det att finnas paneler och gott om möjligheter för publiken att delta i diskussionerna. Ambitionen är att bidra till en syntetisering och ökad förståelse för utmaningarna kring de redan nämnda begreppen hållbar verksamhet, rapportering och bestyrkande men även att initiera nya tvärvetenskapliga projekt mellan akademi och näringsliv samt att främja ytterligare kommunikation mellan forskare, utövare, politiker och beslutsfattare. I samband med konferensen har nätverket SUBREA med över 100 medlemmar bildats.

Så ofattbart snabbt slits en elektron loss från en atom

Världens noggrannaste tidtagarur? Inifrån labbets vakuum-kammare, med ena väggen bortplockad, som visar var laserljuset (lila) och neon-gasen (röd) kommer ifrån. Bild: Marcus Isinger. Forskare har i en världsunik mätning klockat tiden för hur lång – eller snarare kort – tid det tar för en elektron att slitas loss från en atom. Resultatet är 0,000 000 000 000 000 10 sekunder, eller 10 miljarddelar av en miljarddels sekund. Forskarnas tidtagarur är extremt korta ljuspulser. Metoden kan på sikt ge nya inblickar i några av naturens mest grundläggande processer, är förhoppningen. Rönen publiceras i Science.

Medfödd genmutation kan orsaka KOL

INTERNATIONELLA KOL-DAGEN 15 NOVEMBER. Hur kommer det sig att en del rökare utvecklar KOL, fastän de inte röker fler cigaretter än andra som inte utvecklar sjukdomen? Nu har forskare vid Lunds universitet i samarbete med holländska och kanadensiska forskare* hittat en gen som kan vara svaret på frågan.

Nya centrum ska ta forskningen närmare patienterna i Skåne

Nu inrättar Medicinska fakulteten vid Lunds universitets och Region Skåne tillsammans fem nya centrum inom områdena neurologiska sjukdomar och urologisk cancer. Målet är att binda samman hela forskningskedjan med hela vårdkedjan. Personer med Huntingtons sjukdom är en utsatt patientgrupp som kommer att få nytta av initiativet.

Stora öron – bromsklossar med lyftkraft

Långörad fladdermus, Plecotus auritus Forskare vid Lunds universitet har jämfört hur mycket energi som går åt för fladdermöss att flyga beroende på om de har stora eller små öron.

Presskontakter

Jonas Andersson