Ökad kunskap om insekters fuktsinne förbättrar myggbekämpning

Biologerna Marcus Stensmyr och Anders Enjin har kartlagt de känselceller och gener som gör att flugor kan känna luftfuktighet. Foto: Richard Bartz För första gången har forskare lyckats beskriva vad som kan kallas fuktsinnet hos djur. Upptäckten av de gener och nervbanor som gör att insekter känner luftfuktighet kan i framtiden leda till effektiva metoder att bekämpa exempelvis myggor.

Nya rön om fotosyntesen skapar framtidens solceller

Med hjälp av spektroskopi har forskarna lyckats identifiera de stigar längs vilka fotosyntesen transporterar solenergi. Foto: Marcelo Alcocer För första gången har forskare i detalj lyckats mäta hur solenergi flödar i och mellan olika delar i en fotosyntetisk organism. Resultatet är ett första steg i en forskning som på sikt kan bidra till att utveckla teknologier som utnyttjar solenergi på ett långt mer effektivt sätt än vad som är möjligt idag.

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Nu har alla som sökt en utbildning till hösten fått det första antagningsbeskedet. Drygt 21 000 personer har antagits till utbildningar vid Lunds universitet.

Lokala åtgärder räddar vattnet när klimatet blir varmare

I experimentella system utomhus har forskarna undersökt effekterna på färskvattenreservoarer när klimatet blir varmare och vattnet brunare. Foto: Pablo Urrutia Cordero Globala miljöförändringar på grund av varmare klimat går att bekämpa på lokal nivå. Kvaliteten på det vatten vi människor dricker kan förbättras redan innan det når vattenverk och konsumenter genom lokala insatser som minimerar tillväxten av giftiga alger och cyanobakterier i sjöar.

Nya rön om ärftlighet för prostatacancer

För första gången har forskare beräknat riskerna för att drabbas av mer eller mindre allvarliga former av prostatacancer hos dem som har sjukdomen i släkten. De nya och delvis överraskande forskningsresultaten kommer i en omfattande studie från universiteten i Lund, Uppsala och Umeå.

Sommarplågor som bits, sticks och suger blod

Fästinghona fotograferad genom mikroskop. Foto: Lars Lundqvist Lediga dagar med sol, bad och glass är en bild av den svenska sommaren. En annan verklighet är besvärliga insekter och kryp som för många blir en sommarplåga. Både människor och husdjur drabbas: i skogen, på stranden, i trädgården. Christer Hansson, intendent vid biologiska museet i Lund, listar här några av sommarens plågoandar som bits, sticks och suger blod.

Hallå där Karin Aggestam, ny Pufendorfprofessor

Karin Aggestam I hård konkurrens har Karin Aggestam, professor i statsvetenskap, utsetts till innehavare till Pufendorfprofessuren för ”att verka i Pufendorfs anda och sträva efter en fredlig ordning”. Hon är den första statsvetaren och den första kvinnan som tilldelas professuren.

Upptäck gatans konst under semestern

Anonym konstnär målar fåglar över hela Malmö. Vi spanar in gatukonst med Peter Bengtsen, sociolog och konstvetare vid Lunds universitet. Peter Bengtsen har forskat på gatukonst sedan 2006 och kom ut med sin första bok The Street Art World 2014. Om du har tröttnat på hängmattan eller deckaren och vill lära känna gatans konst lite bättre guidar Peter Bengtsen här med hjälp av fem tips i Öresundsregionen. Häng med.

De fem bästa tipsen för en vilsam semester

Per Johnsson – leg. psykolog och universitetslektor på Psykologiska institutionen med forskningsinriktningen självomhändertagande – listar här de fem bästa tipsen för hur semestern ska bli den viloperiod den är tänkt att vara.

Mättnadshormonet CART har anitidiabetiska effekter

Forskare vid Lunds universitet har funnit att aptithormonet CART regleras av glukos och finns i större mängd hos personer med typ 2-diabetes. - Det kan vara kroppens eget försvarssystem för att sänka blodsockernivån vid typ 2-diabetes, säger docent Nils Wierup som lett studien.

Presskontakter

Jonas Andersson