Zygmunt Bauman drog fullt hus

Zygmunt Bauman Platserna räckte inte till när den snart 90-årige sociologen Zygmunt Bauman skulle föreläsa vid Lunds universitet. Att det var en akademiker med rockstjärnestatus gick inte att ta miste på. Köerna ringlade långa i LUX-husets entré och besvikelsen var stor bland dem som hänvisades att se honom via videolänk i en intilliggande lokal.

Miljondonation till studentstipendier

Karl-Erik Sahlberg Industrimannen och kemisten Karl-Erik Sahlberg, tidigare styrelseordförande för Lunds Tekniska Högskola, donerar en miljon kronor till LTH. Pengarna ska förvaltas i en stiftelse och avkastningen delas ut som stipendier till nyutexaminerade kemistudenter.

Två toppforskare från Lund är först ut som Wallenberg Clinical Scholars

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar närmare 600 miljoner kronor under en tioårsperiod inom programmet Wallenberg Clinical Scholars. Två av de fyra första forskarna som får anslag är David Erlinge och Martin L. Olsson vid Lunds universitet.

Industridesignstudenter drar till Milano

En detalj av en skoidé signerad Stephan Thient som återupplivar traditionell och småskalig produktionsmetod i kombination med modern 3D-printing-metod för att tillverka läster. Studenterna i industridesign är mitt uppe i sin vårliga utställnings-turné. I februari ställde de ut på Stockholm Furniture Fair och efter påsk beger de sig till Milano-utställningen.

”Tidiga skolmorgnar en fara för hälsan"

Tidiga skolmorgnar inte bara försämrar studiekapaciteten hos en stor andel elever i de övre tonåren utan utgör också ett direkt och allvarligt hot mot deras hälsa. Det skriver sociologer, kognitionsvetare och forskare inom utbildningsvetenskap från Lund och Oxford i ett gemensamt upprop i Svenska dagbladet. Deras appell har fått stor spridning i sociala medier och baseras på en lång rad undersökningar som visar att en senareläggning av skolans starttider vore gynnsamt på många sätt.

Unga medicinforskare får stöd av Eva och Göran Bundys stiftelse

De två unga forskare som får forskningsbidrag från syskonen Eva och Göran Bundys stiftelse till stöd för medicinsk forskning vid Lunds universitet har utsetts. Mottagarna är en forskare inom neurologi och en inom kardiologi.

Bildade bönder kan ge friskare hav

Forskare vid AgriFoods Economics Centre har utvärderat programmet ”Greppa näringen” som erbjuder rådgivning till lantbrukare. Studien visar att råden är effektiva och ger minskat kväveläckage i svenska vatten, bättre skördar och högre förädlingsvärden.

Blicken kan avgöra vad som är rätt och fel

Ögonrörlsemätning Vår ståndpunkt påverkas av vad ögat tittar på när vi fattar moraliska beslut. Forskare lyckades påverka försökspersoners svar på frågor som ”Är mord försvarbart?” genom att följa deras ögonrörelser. När försökspersonen tittade på ett slumpmässigt utvalt svar tillräckligt länge så avkrävdes de på ett omedelbart svar. 58% valde då detta svar som sin moraliska ståndpunkt.

Tattarfrågan - exkludering, assimilering eller utrotning?

Martin Ericsson Raskravaller i Jönköping, skallmätningar, tvångsomhändertagande av barn, utdrivningar. Svenska samhällets syn på ”tattare” har lett till diskriminering och våld långt in på 1900-talet. Historikern Martin Ericsson berättar om övergreppen i sin avhandling om ”tattarfrågan”.

Rå-metanol kan fungera som motorbränsle

Metanol som tillverkas av skogsråvara och annan biomassa har framtiden för sig menar flera experter. Nu visar ny forskning att obehandlad metanol, råmetanol, kan användas direkt i tanken vilket skulle göra metanolen ännu miljövänligare. Sverige satsar lite på biometanol som biobränsle, trots att flera studier visat att metanol från skogsråvara och annan biomassa ger högst energiutbyte och på sätt kan klassas som miljövänligast. Nu tyder nya forskningsresultat från motorlabbet vid Lunds Tekniska Högskola på att något justerade förbränningsmotorer kan köras på rå-metanol, det vill säga den metanol som kommer direkt från förgasningsprocessen och innehåller ca tio procent vatten. Därigenom skulle kostnaden för biometanol sjunka ytterligare eftersom man då slipper den förhållandevis kostsamma proceduren att destillera bort vattnet.

Presskontakter

Jonas Andersson