Varför snörvlade Donald Trump?

Donald Trump I första presidentvalsdebatten den 25 september 2016 var det många som fäste sig vid Donald Trumps snörvlande. Det gav upphov till en twitterstorm under hashtaggen #TrumpSniffles och ett intensivt medieintresse kring presidentkandidatens hälsa. Lisa Flower, doktorand i sociologi vid Lunds universitet som forskar om känslor, har dock en alternativ förklaring:

Vikten av stöd till anhöriga som vårdar demenssjuka

Stödet för anhöriga som vårdar en äldre person med demens finns oftast – men används alltför sällan. Detta trots att de anhöriga som utnyttjar stödet är de som mår bäst i sin situation. I en ny avhandling har Connie Lethin, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap, ringat in vikten av att vårdpersonalen når de anhöriga och upplyser om den hjälp som finns till avlastning i vardagen. – Vården behöver utvärderas så att anhörigas välbefinnande kan öka och belastningen minska, säger Connie Lethin.

Mässa hjälper unga se entreprenörsmöjligheter

Affärsänglar, rådgivare och nystartade företag på jakt efter partners. Detta och mycket mer finns på plats när Ekonomihögskolans Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship arrangerar mässa ihop med Venture Lab. På mässan ska studenter få möta möjligheter att utveckla drömjobbet.

Utländska jordbruk ökar risken för konflikter i Afrika

Bevattning av ett stort risfält i Tanzania. Foto: Emma Li Johansson För första gången pekar forskare på områden i Afrika där utländska jordbruksföretags val av grödor och hantering av färskvatten bidrar till ökad vattenbrist och större konkurrens om vatten. Något som i sin tur spär på risken för regelrätta konflikter mellan alla som behöver vatten – växter, djur och människor.

Brus kan hjälpa barn med ADHD

Kan ett konstant ljud av brus i öronen få barn och ungdomar med ADHD att bättre koncentrera sig i skolarbetet. En svensk-norsk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology talar för att så kan vara fallet.

Anne Ramberg håller årets Anna Lindh-föreläsning

Anne Ramberg. Foto: Micke Lundström Företag behöver ta större ansvar när det gäller att värna och kämpa för mänskliga rättigheter runt om i världen. På vägen dit kan även jurister spela en avgörande roll. Det säger årets Anna Lindh-talare Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund.

Nytt sätt att avbilda Alzheimers sjukdom - öppnar för utveckling av läkemedel

tau-PET. Illustration: Michael Schöll, Lunds universitet Tau-PET är en ny och lovande avbildningsmetod vid Alzheimers sjukdom. En fallstudie från Lunds universitet bekräftar nu också att tau-PET-bilderna stämmer väl överens med de verkliga förändringarna i hjärnan. Enligt forskarna bakom studien ökar därmed möjligheterna att utveckla verkningsfulla läkemedel.

Tjeckisk-danskt radarpar får miljonpris

Pristagare Fernströms nordiska pris 2016 Fernströmstiftelsens Stora Nordiska Pris – ett av de största medicinska priserna i Skandinavien – går i år till cancerforskarna Jiri Bartek och Jiri Lukas. Deras forskning handlar om cellernas svar på DNA-skador. Om en cell med genetiska skador inte tas om hand på rätt sätt och antingen repareras eller förmås att självdö, så är risken stor för cancer och andra sjukdomar.

Lundabiolog får Ig Nobel Prize

Professor Susanne Åkesson, Lunds universitet, belönades natten till fredagen med Ig Nobel Prize. Den prestigefulla utmärkelsen går till forskning som lockar till såväl skratt som eftertanke. Foto: Anders Hedenström Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet tilldelas den prestigefulla utmärkelsen Ig Nobel Prize. Priset, som hon delar med sex forskare från Ungern och Spanien, får de för upptäckten att vita hästar inte besväras särskilt mycket av blodsugande bromsar. Anledningen? De är vita.

Lunds universitet på topp 100-listan i Times Highers rankning

Times Higher Education (THE) presenterar i dag sin senaste rankning där Lunds universitet hamnar på 96:e plats.

Presskontakter

Jonas Andersson