Första antagningen till vårens utbildningar klar

Nu har alla som sökt en utbildning till våren fått sitt antagningsbesked. Drygt 14 600 personer har antagits till utbildningar vid Lunds universitet.

Nytt forskningsnav för mänskliga rättigheter lanseras i Lund

Lunds universitet och Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt lanserar den 8:e december ett nytt samarbete för forskning kopplad till mänskliga rättigheter. Forskningsnavet syftar till att vara en drivkraft för innovation, forskning och utbildning och ska samtidigt verka för att möta de svåra utmaningar som mänskliga rättigheter står inför idag.

ERC-anslag ska öka kunskapen om hur planeter bildas

Astronomen Anders Johansen får ERC Consolidator Grant. Foto: Lena Björk Blixt Anders Johansen, lektor vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik vid Lunds universitet, får Europeiska Forskningsrådets Consolidator Grant. Pengarna, nästan två miljoner euro över fem år, ska användas till att öka kunskapen om hur planetsystem skapas och varför det bildas olika typer av planeter.

Tre gånger mer energisnålt – och bättre prestanda

Schematisk illustration av tunneltransistorn (vänster) och foto av transistorkanalen omgärdad av ett cylindriskt styre (höger). Bildkälla: LTH Lars-Erik Wernersson, professor i nanoelektronik vid LTH, har tillsammans med sitt forskarlag tagit fram en teknik för smartare transistorer som kan komma till användning inom elektronik som arbetar vid låg energi, exempelvis sensorer för Internet of Things. Om de nya transistorerna skulle användas i stor skala skulle enorma energibesparingar göras.

Ny biomarkör för stresspådrag hos suicidnära personer

Bildkälla: Mostphotos Forskare vid Lunds universitet och Malmö högskola har funnit en biomarkör i cellfri blodplasma som visar på förhöjd stress hos suicidnära personer. Förhoppningen är att biomarkören ska kunna användas vid framtida psykiatriska studier.

Tyska, franska och spanska - forskningsstudie undersöker vad svenska elever kan

Bild på elever som lyssnar på en föreläsning Idag släpps PISA-resultaten men i PISA undersöks inte elevers färdigheter i moderna språk. I en EU-undersökning från 2011 visade sig svenska elever vara bäst i engelska bland de 14 länder som deltog. Men i spanska nådde inte en majoritet av eleverna i nionde klass upp till den förväntade nivån. Forskare från tre universitet insåg att forskningen vet för lite om vad detta beror på och startade tillsammans projektet TAL.

Unik uppdragsutbildning samlar alla aktörer inom kollektivtrafik

Vi kör alltmer bil i Sverige och mest på fossila bränslen. För att vända den trenden behöver kollektivtrafiken utvecklas och bli mer attraktiv. Hurdå? Om detta handlar uppdragsutbildningen Strategisk kollektivtrafikplanering, som ges av Lunds universitet i samarbete med K2.

Snabb evolution påverkar alla

Urbaniseringen påverkar evolutionen. Fåglar anpassar sig snabbt och utvecklar nya val av föda, boplatser och tidpunkter för reproduktion. Foto: Erik Svensson Människan påverkar evolutionen hos andra arter och förändringarna märks snabbt. Ett fåtal generationer räcker. I ett temanummer av den vetenskapliga tidskriften Philosophical Transactions of the Royal Society B har forskare från bland annat Lunds universitet för första gången sammanställt stora delar av kunskapen på området tillsammans med de allra senaste forskningsrönen.

Jubileumsbok lyfter fram Lunds universitets historia i populär form

Jubileumsbok Inför Lunds universitets jubileumsstart den 19 december utkommer nu en populärvetenskaplig bok med titeln ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier”. Boken tar upp universitetets resa från liten provinsakademi med 14 professorer och 80 studenter till dagens internationella storuniversitet, som återkommande rankas bland världens hundra främsta.

Sveriges första medicinprofessor i spelberoende

Anders Håkansson, Lunds universitet, blir den första medicinprofessorn i Sverige som fokuserar på just spelberoende. Forskningen kring spelberoende och spelproblem har gjorts möjlig genom ett initiativ finansierat av Svenska Spel.

Presskontakter

Jonas Andersson