Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Blir världen bättre? Checkpoint Sweden

Blir världen bättre? Blir världen bättre? Den frågan ställer sig forskare när 350-årsjubileets första vetenskapsvecka går av stapeln i mars. Debatt i Lunds panelister inleder veckan genom att vrida och vända på frågeställningen och därefter följer fem dagar med diskussioner och föreläsningar om levnadsstandard, mänskliga rättigheter, krig, terrorism, klimat med mera.

De som samarbetar kan invadera tuffare miljö

Fågelsamarbete Tack vare att djur samarbetar kan de kolonisera kärva livsmiljöer som de annars inte skulle överleva i. Det visar ny forskning som därmed vänder upp-och-ner på ett vedertaget synsätt inom evolutionsläran. I en ny studie från bland annat Lunds universitet sätter forskarna fingret på varför vissa fåglar hjälper varandra med uppfödningen av ungar.

16 nya doktorander ska ta cancerforskningen snabbare ut i klinik

Sara Ek, professor i immunteknologi och programföreståndare. EU har gett klartecken till att medfinansiera ett unikt doktorandprogram. Under sin studietid kommer de 16 doktoranderna inte bara göra en djupdykning i cancerforskning – som är den ämnesmässiga inriktningen – utan även skolas i entreprenörs-tänk och förståelse för klinisk praxis.

Åldersförändring i gula fläcken - tidig hjälp kan ha stor betydelse

Mycket pekar på att tidiga insatser kan hjälpa fler att upprätthålla sin syn vid åldersförändringar i gula fläcken. Det framkommer i en stor studie från Lunds universitet och Svenska Makularegistret. Studien påvisade inte någon skillnad i behandlingseffekt vid jämförelse av ett godkänt läkemedel och ett billigare preparat som används av en del landsting och vårdgivare.

"Synd att VR-glasögon utsågs till årets julklapp"

Mattias Wallergård. Enligt forskaren och VR-experten Mattias Wallergård står vi inför en VR-revolution när virtual reality nu närmar sig en mogen fas. Ungefär som smarttelefonen gjorde för ett par år sedan. Fast dagens billiga, massproducerade VR-glasögon ger han inte mycket för.

Klimatforskarna gömmer inga obekväma fakta

Johan Hollander har granskat klimatforskningen. Det går att lita på klimatforskarna. Det finns i deras vetenskapliga artiklar ingen snedvridning som skulle riskera att sopa motstridiga faktauppgifter under mattan. Det framgår av en ny studie från Lunds universitet.

Nytt medicinskt och hälsovetenskapligt centrum i Lund får stöd av Crafoordska stiftelsen

Forum Medicum är ett framtida biomedicinskt och hälsovetenskapligt kunskapscentrum i Lund, där den hälsovetenskapliga forskningen och utbildningen flyttar in i en ny tillbyggnad intill nuvarande BMC (Biomedicinskt centrum). Målet är mer tvärvetenskap och bättre förutsättningar för den hälsovetenskapliga forskningen och utbildningen. Nu har Crafoordska stiftelsen beslutat att bidra till Forum Medicum genom att anslå fem miljoner till utrustning för nya hälsovetenskapliga labb.

Emma Niméus utsedd till Wallenberg Clinical Fellow

Emma Niméus, Wallenberg Clinical Fellow 2016. Foto: Markus Marcetic © Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse Emma Niméus, specialistläkare i bröstcancerkirurgi vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, har utsetts till Wallenberg Clinical Fellow 2016.

Elstötar ska ge godare kryddor

Torkad basilika som doftar som färsk - med hjälp av elstötar. Federico Gomez i labbet. En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia. Detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk.

Möt konst, poesi och litteratur genom läkarstudenters ögon på Skissernas Museum

Tavla av Claude Monet: Saint Georges majeur au crépuscule Som läkare behöver man ha både högt specialiserad medicinsk kompetens och vara tränad i att möta sjuka människors känslor och behov. Satsningen på Medicinsk humaniora på läkarprogrammet i Lund och har nu kunnat permanentas med hjälp av en stor donation från Birgit Rausing. Den 15 februari uppmärksammas händelsen med föreläsningsarrangemanget "Monet, Mozart och läkekonstens poesi – möten mellan humaniora och medicin" på Skissernas Museum.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas.Andersson [at] kommunikation.lu.se
Telefon: 046-222 70 17, 0727-38 58 58

Ulrika Oredsson
Ulrika.Oredsson [at] kommunikation.lu.se
Telefon: 046- 222 70 28, 0701-47 27 40

Anna Johansson (universitetsledningen)
Anna.Johansson [at] kommunikation.lu.se
Telefon: 046-222 70 18, 0709-52 52 51

 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen