Brister i forskning om könens uppkomst

Driften att fortplanta sig är gemensam för alla. Foto: Bengt Hansson, Qinyang Li, Lukas Schärer. Det finns tydliga luckor i kunskapen om könskromosomers evolution. Bättre prioriteringar bland forskare skulle leda till en mer grundlig förståelse av hur hanar och honor skapas.

Din mobil kan avslöja om du utsatts för strålning

mobil Vid olyckor eller terrordåd där radioaktiva ämnen misstänks vara inblandade kan det vara svårt att klargöra ifall människor i omgivningen utsatts för strålning. Men genom att analysera mobiltelefoner eller andra kroppsnära föremål går det att få viktig information om strålningsexponeringen. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet.

Lundaalumnen Anders Arborelius blir Sveriges första kardinal

Biskop Anders Arborelius blir kardinal den 28 juli. – Jag fick en smärre chock när jag möttes av beskedet, berättar biskop Anders Arborelius, som förutom sin teologiexamen från Rom har en magister i moderna språk från Lunds universitet. Studierna i Lund gjorde att han kan översätta böcker och hålla predikningar på andra språk som präst och biskop.

Stående plattor ger effektivare solceller

Illustrationen visar plattor av perovskit, sedda från sidan. Det färgade mönstret föreställer perovskit och de grå linjerna symboliserar de vattenavvisande ytorna. Forskare från Lunds universitet har lyckats skapa en ny konstruktion av det lovande solcellsmaterialet perovskit. Studien visar att solcellerna får en högre verkningsgrad tack vare att materialet självorganiserar sig på högkant.

Inbjudan: Arkitektskolans vårutställning

På onsdag slås dörrarna upp till Arkitektskolans vårutställning. Alla intresserade är välkomna till vernissage tisdagen den 23 maj kl 18.00 i A-huset på LTH:s campus med invigningstal av Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz, följt av bland annat prisutdelningar, mingel och förfriskningar.

Balkonglådor är också viktiga för hälsan

balkongblommor Tillgång till en grön närmiljö är viktig för vårt allmänna välbefinnande och känner vi oss trygga där vi bor så ökar även vår aktivitetsnivå. Därför bör bostadsbyggande planeras så att tillräcklig mängd grönska finns kvar i närheten av varje enskild bostad. En ny avhandling från Lunds universitet visar att de som har störst nytta av en grön närmiljö, är de människor som har sämst socioekonomiska förutsättningar för god hälsa.

Iranska väljare vill ha ekonomisk rättvisa – men kandidaterna håller inte måttet

Hassan Rouhanis väljare hoppas på en andra mandatperiod. Foto: Erfan Kouchari/Wikimedia Commons Slutspurten har inletts inför årets val i Iran, som äger rum den 19 maj. Den sittande presidenten Hassan Rouhani utmanas av flera konkurrenter, bl a av en av hans egna vicepresidenter, Eshaq Jahangiri, Teherans borgmästare Mohammed Baqer Qalibaf och Ebrahim Raisi, chef för Astan Qods Razavi, landets rikaste stiftelse. Raisi har ansetts vara en möjlig efterträdare till Irans högste ledare Ayatolla Khamenei, och uppfattades som Rouhanis främste utmanare – ända fram till hans något bleka framträdande i förra månadens direktsända TV-debatter inför valet.

Regioner, fattigdom, växelkurser och modersmål i fokus

Ett barn i ett utvecklingsland leder med bildäck bland småboskap Vilka regioner får se sin tillväxt ta fart? Hur tar sig ett land ut ur fattigdom? Det är några av frågorna som tas upp på årets upplaga av En dag för ekonomisk historia.

Religion och konst – samma andas barn?

Professor Jayne Svenungsson och professor Max Liljefors som leder det nya forskningsprojektet. Fotograf: Kennet Ruona En bilverkstad i Kista avbryter allt arbete klockan 12 varje dag för att lyssna på Dagens dikt i P1 – en estetisk upplevelse som de beskriver nästan som en sorts andakt. LMK-stiftelsen har nyligen gett medel till ett nytt forskningsprojekt vid Lunds universitet som vill undersöka just hur den religiösa upplevelsen hänger ihop med den estetiska för människan idag.

Även icke-flyttande fåglar kan använda magnetkompass

Experiment Det är inte bara flyttfåglar som utnyttjar en inbyggd magnetisk kompass för att orientera rätt. En ny studie från Lunds universitet visar att icke-flyttande fåglar också kan använda en inbyggd kompass för att orientera med hjälp av jordklotets magnetfält.

Presskontakter

Jonas Andersson