Sarkom – vilka provtagningsmetoder fungerar bäst?

Sarkom är ett gemensamt namn för cancer i kroppens stödjevävnader. Det är en ovanlig sjukdom som är väldigt svår att ställa rätt diagnos på. För att förbättra diagnostiken och kunna skräddarsy behandling krävs molekylära undersökningar där man får svar på genetiska avvikelser. Charles Walthers avhandling från Lunds universitet handlar om vilka provtagningsmetoder som är mest kliniskt användningsbara för analyser.

Dagens väljare är mer strateger än ideologer

Annika Fredén Förväntningar på andra partiers agerande får allt större betydelse för hur vi lägger våra röster. Därför spelar information och opinionsmätningar i valrörelser en avgörande roll. Det visar statsvetaren Annika Fredén från Lunds universitet i en ny avhandling om strategiskt röstande.

Minoritet av tumörceller påverkar tumörens tillväxt och spridning

Ny forskning visar att det är en liten minoritet av tumörcellerna hos neuroendokrina tumörer i bukspottkörteln som bidrar till hela tumörens tillväxt och spridning. Bakom rönen står en forskargrupp vid Lunds universitet i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet.

Med ministern som magister

Morgan Johansson På måndagen föreläste jusititie- och migrationsminister Morgan Johansson på kriminologprogrammet. Under en timme gick han igenom hur brott ska förebyggas och klaras upp, hur återfall ska förhindras och vad brottsoffer ska få för kompensation

Stor donation till strokeforskning vid Lunds universitet

Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta donerar cirka 16 miljoner kronor till strokeforskning vid Lunds universitet under en sexårsperiod. Donationen är ett viktigt bidrag till forskarnas strävan att finna nya metoder för att förhindra stroke och utveckla nya strokebehandlingar.

Gallsyra stödjer produktion av blodstamceller

Illustration. Kenichi Miharada En forskargrupp från Lunds universitet visar i sina studier att gallsyra överförs via moderkakan från mamman till fostret för att möjliggöra produktionen av blodstamceller hos fostret.

Donation förstärker samverkan mellan Lund och Uppsala kring cancerdiagnostik

DNA. MostPhotos Mats Paulssons Stiftelse donerar en miljon kronor till universiteten i Uppsala och Lund för att förstärka samarbetet inom cancerområdet. Genom donationen kan ny avancerad molekylär diagnostik för cancer utvecklas och komma fler patienter till nytta i samverkan med landstingen.

Fåglars magnetkompass påverkas av polariserat ljus

Zebrafink Magnetkompassen som fåglar använder vid flytt påverkas av polariserat ljus. Den här tidigare okända egenskapen har upptäckts av forskare vid Lunds universitet.

Arkeologen Maria Nilsson fann 3400 år gammal sandstensfamilj i Gebel Silsila

De fyra ansiktena av Neferkhewes familj i helgedom 31. Det enda svenskledda arkeologiska projektet i Egypten, som leds av Maria Nilsson från Lunds universitet, gjorde strax före jul nya unika fynd. Forskningsteamet fann sex stycken 3400 år gamla statyer i två av helgedomarna som ligger vid stenbrottet Gebel Silsila. Upptäckten har fått stor uppmärksamhet både internationellt och nationellt.

Forskare tipsar: Så klarar du kylan bäst

Äldre i kyla Tjocka skosulor, underställ i ylle, mössa på huvudet och kläder i form av lager på lager. Det är några av råden från forskare i arbetsmiljöteknik på Lunds Tekniska Högskola för den som vill undvika nedkylning när det är riktigt kallt ute. Och det är det i stora delar av Sverige just nu.

Presskontakter

Jonas Andersson