Så håller du dig kall i sommar - expertens bästa sommartips

Foto på flicka som badar På sina håll har Sverige haft tropisk värme i sommar och den som vill svalka sig får här sju initierade råd från Kalev Kuklane, docent i termisk miljö vid Lunds Tekniska Högskola. Han forskar bland annat på arbetskläder för extrema temperaturer och miljöer.

Nellie Linander vann Science Slam-slaget

Nellie Linander vann årets Science Slam. Foto: Jonas Andersson Nellie Linander från funktionell zoologi vid Naturvetenskapliga fakulteten vann årets Science Slam i Almedalen – som avgjordes i form av en battle med Malmö högskola.

Lundaexpertens deckartips för hängmattan i sommar

Foto på Kerstin Bergman Svenska deckare lockar miljontals läsare i Sverige och utomlands. Typiska ingredienser i genren är samtidsskildringen, samhällskritiken, miljö- och naturskildringarna samt de starka kvinnokaraktärerna. Lunds universitets deckarexpert Kerstin Bergman har valt ut sex riktiga bladvändare som får oss att glömma myggor och regn. Böckerna är alla exempel på vad som hänt i deckarvärlden efter Stieg Larsson.

Öresundsregionen blir europeiskt centrum för reproduktion

Aleksander Giwercman. Foto: Kennet Ruona EU investerar drygt 70 miljoner kronor i det dansk-svenska hälsoprojektet ReproUnion. Målet är att med hjälp av forskning och sjukvård i världsklass förebygga och behandla barnlöshet i hela EU och sätta Öresundsregionen på kartan globalt inom området barnlöshet och reproduktion.

Lundaforskare analyserar tankarnas beståndsdelar

Ny forskning från Lunds universitet ifrågasätter rådande doktrin om hur hjärnan tar in och bearbetar information. Att hjärnan har en mekanism för att hålla aktiviteten på så låg nivå som möjligt stämmer inte.

Medialisering påverkar platsers popularitet

Foto på Maria Månsson Foto: Patrik Hekkala Populärkultur som Da Vinci-koden och Wallander skapar mer uppmärksamhet i guideböcker och ökar platsers popularitet bland besökare. Det visar en ny avhandling i tjänstevetenskap från Lunds universitet. – Populärkultur ändrar platsers popularitet och hur de beskrivs i guideböcker och marknadsföringsmaterial, säger Maria Månsson vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

Svårt att sätta pris på naturen

Jordhumlan är den vanligaste humlan som vi hittar i många av våra svenska insektspollinerade grödor. Foto: Maj Rundlöf Kan förlusten av biologisk mångfald hejdas om man synliggör dess ekonomiska värde? I en nyligen publicerad studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, visar forskare att bland de många tusen arter bin som finns i världen, är endast några få arter ekonomiskt viktiga för jordbruket. De vanligaste pollinatörerna av grödor kan gynnas genom relativt enkla åtgärder i jordbrukslandskapet, åtgärder som dock inte räcker för att bevara mer sällsynta arter.

Ekonomihögskolan bland världens bästa enligt Financial Times

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Ekonomihögskolan vid Lunds universitet slår sig in på en 38:e plats i Financial Times ranking över världens bästa masterprogram i finans. Utbildningen rankas också som den tredje mest prisvärda finansutbildning.

Nya anslag för snabbare och bättre tumörbehandling

Biomarkörer är ett de viktigaste verktygen för att öka effektiviteten av olika cancerbehandlingar. När det nationella innovationsprogrammet SWElife nu beslutat om sina första anslag inom cancerområdet går två till forskare vid Lunds universitet som utvecklar just biomarkörer för olika former av cancersjukdomar.

Superinternationell språkkonferens på SOL

Arrangörerna Maarja Siiner från Tartu universitet, Estland och Tanja Kupisch, Konstanz universitet, Tyskland och Francis Hult, Lunds universitet. Hur hänger forskning inom språkpolitik ihop med den senaste forskningen inom språkinlärning? Inte alltid så mycket som man kan önska. En konferens på Språk- och litteraturcentrum med deltagare från 28 länder försöker överbrygga gapet mellan forskare inom språkinlärning och språkpolitik.

Presskontakter

Kontakter för media under sommaren 2015