210 doktorer promoverade

Foto: Jonas Andersson I fredags var det dags för universitetets stora högtid, doktorspromotionen. Sammanlagt promoverades 210 nya doktorer varav drygt hälften är kvinnor. Samtidigt promoverades 23 jubeldoktorer och 19 hedersdoktorer.

Diabetespris instiftas till Leif Groops ära

Leif Groop, professor och internationellt känd för sin banbrytande diabetesforskning, föräras nu ett eget pris. Han har under sin långa karriär i hög grad bidragit till den ökade kunskapen om genernas roll vid typ 2-diabetes.

Blommorna räcker inte åt både humlor och honungsbin

Lina Herbertsson och assistenten Erik Fridolf inventerar humlor. Foto: Johan Persson När rapsen har blommat över finns det för få blommor i den skånska slättbygden för att det ska räcka till både honungsbin och vilda humlor. Det visas i en studie gjord vid Lunds universitet.

Nobelsymposium i kemi och fysik

Med början söndagen den 29 maj och fem dagar framåt arrangerar Lunds universitet Nobelsymposium i kemi och fysik på Bäckaskog slott utanför Kristianstad. Temat är ”kemin och fysiken hos tunga och supertunga grundämnen”.

Dags för 210 nya doktorer att prydas med krans och hatt

Fredagen 27 maj är det dags för universitetets stora högtid, doktorspromotionen. Sammanlagt promoveras 210 nya doktorer varav drygt hälften är kvinnor. Samtidigt promoveras 23 jubeldoktorer och 19 hedersdoktorer.

Cancerceller blir farligare med hjälp av fett

Cellbilderna föreställer cancerceller där cellkärnorna färgats med ljusblått och fettdropparna i rött. Man vet numera att inte alla cancerceller är lika aggressiva – de flesta går att oskadliggöra med strålning och cellgifter. Somliga kan dock lyckas överleva, och senare få tumören att tillväxa och sprida sig. Forskare vid Lunds universitet har nu funnit att vissa cancerceller kan samla på sig fettdroppar, som verkar göra dem mer aggressiva och ge dem större förmåga att sprida sig.

Lunds universitet fortbildar skolpersonal i mottagandet av nyanlända

Kursdeltagare på Nyanländas lärande vid Lunds universitet Under 2015 tvingades över en miljon människor fly undan krig och förföljelse för att hitta en fristad i Europa. Fler än 160 000 flyktingar ansökte om asyl i Sverige och av dessa var fler än 70 000 barn. För att se till att de får en trygg skolgång och framtid i sitt nya hemland behöver den svenska skolan satsa på att kompetensutveckla skolpersonal i mottagande. Det säger Skolverket, som nu gett Lunds universitet i uppdrag att arrangera två fortbildningar; 'Nyanländas lärande' och 'Undervisa nyanlända elever'.

Lunds universitets Diabetescentrum firar 10 år - symposium om framtidens diabetesvård

Vid jubileumssymposiet ”Ten years of progress – From heterogeneity to personalized treatment” presenteras spetsforskning av såväl nationellt som internationellt inbjuda diabetesforskare. Symposiet äger rum i Jubileumsaulan i Malmö den 26-27 maj 2016

Barn som överlever cancer: Rätten till ett normalt liv

Det går att överleva cancer i dag, men många europeiska barn som gjort det lider av stora behandlingsrelaterade bieffekter livet igenom. Att förbättra deras långsiktiga hälsa är syftet med den europeiska konferensen PanCareSurFup for Childhood Cancer Survivors ‘Acting Now som äger rum i Bryssel 23‒24 maj 2016.

Hjärt-kärl- och Alzheimer forskning får anslag

Förmaksflimmer, åderförkalkning hos patienter med diabetes och Alzheimers sjukdom. Det är de områden som studeras av fyra medicinska forskare som fått pengar av Bundy Academy.

Presskontakter

Jonas Andersson