Fågelforskning kan leda till bättre malariamedicin

Grönsiska. Foto: Eva Mårtensson Forskare vid Lunds universitet har undersökt hur fåglar gör för att försvara sig mot malaria. Den nya studien har tittat på vilka gener som är inblandade. På sikt kan sådan kunskap bidra med viktiga ledtrådar i utvecklingen av malariamediciner för människor.

Två tredjedelar av världens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi

Enligt en ny omfattande forskningsrapport som publiceras i The Lancet avslöjas att fem miljarder människor i världen idag inte har råd med eller saknar tillgång till säker kirurgi och anestesi när de behöver det.

Asteroidnedslag bildade sjön Hummeln

Chockad kvarts Den småländska sjön Hummeln är en nedslagskrater som bildades efter att en stor asteroid bröts upp vid en kollision för 470 miljoner år sedan. Det visar forskare från bland annat Lunds universitet i en ny studie.

Så kan Sverige få mer solenergi

I sin avhandling har Jouri Kanters kartlagt varför inte Sverige har mer solenergi. Och vad man kan göra åt det. Bild: Kristina Lindgärde Byggherrar väljer bort solenergi för att de räknar på föråldrade, höga priser. Politiker ger otydliga signaler till bostadsrättföreningar. Stadsplanerare anpassar inte detaljplanen efter solinstrålningen. En ny avhandling har kartlagt vad politiker, stadsplanerare, byggherrar och arkitekter bör bli bättre på för att Sverige ska få mer solenergi.

Unik fältstudie visar att vilda bin far illa av växtskyddsmedel

Bedömning av bistyrka på en av ramarna i honungsbisamhället (Apis mellifera), som är fyllt med flitiga bin som sköter om sin avkomma och matförrådet.  Foto: Maj Rundlöf För första gången har ett forskningsprojekt undersökt hur ett växtskyddsmedel inom gruppen neonikotinoider påverkar både honungsbin och vilda bin ute i jordbrukslandskapet. Studien visar att honungsbina klarar att utsättas för växtskyddsmedlet, men att vilda bin påverkas mycket negativt.

”High five ger mer flyt än high fist”

Karin Moesch I målrika idrotter som handboll kan fem minuters flyt eller oflyt ändra utgången på matchen. Att laget överpresterar eller underpresterar händer under minst fem minuter i tre av fyra handbollsmatcher. Det visar doktoranden Karin Moesch som studerat fenomenet psykologiskt momentum, ett speciellt tillstånd som alla lagspelare känner till men få kan sätta fingret på vad det egentligen beror på.

Ojämlikhet i medicinering

En ny registerstudie visar på ojämlik behandling av förmaksflimmer beroende på var man bor.

MOOC om globala perspektiv på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - startar 27 april!

Globala perspektiv på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter - en MOOC vid Lunds universitet som ger dig möjlighet att utforska området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, och tillsammans med deltagare från hela världen reflektera över teman och frågor som är av global betydelse.

Sverige stärker forskningskontakterna med Sydkorea

Ett 40-tal svenska forskare besöker denna vecka Sydkorea för att inom ramen för Korea – Sweden Excellence seminar under två dagar träffa koreanska kollegor i en serie tvärvetenskapliga rundabordssamtal för att stärka befintliga kontakter och utveckla nya. Frågor om kreativitet och innovation, miljö och välfärd finns högt på agendan.

Fortsatt stort intresse för att studera i Lund

Söktrycket till Lunds universitet ligger fortsatt på en mycket hög nivå. Till höstens kurser och program har cirka 71 500 personer anmält sig. Drygt 31 000 av dessa har haft Lunds universitet som sitt förstahandsval.

Presskontakter

Jonas Andersson