Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Nyheter

Inte bara bin är viktiga för pollineringen

rapsfält Bin brukar anses vara de mest effektiva på att pollinera grödor, men en ny internationell studie visar att även andra insekter är minst lika viktiga. En mångfald av olika insekter behövs för vår matförsörjning.

Klimatmigration tema vid sidoevenemang i Paris

Foto: UN Photo, Tobin Jones – Det mest problematiska i diskussionen om klimatflyktingar är att den utgår från det felaktiga antagandet att farliga nivåer av klimatförändringarna inte kan undvikas. Jag tror att detta är ett politiskt mycket vilseledande budskap. En hel del av denna migration kan fortfarande förhindras genom drastiska utsläppsminskningar, säger Angela Oels, gästforskare vid LUCSUS, Lund University Centre for Sustainable Development.

Europeisk satsning kartlägger växthusgaserna

Abisko-Stordalen är en av de ekosystemplatser som studeras inom ICOS Sweden. Igloon är ett fältlabb som ger skydd för känsliga delar av mätsystemet. Foto: Jutta Holst Den 20 november 2015 etableras ICOS ERIC officiellt i Bryssel, ett av hittills tolv stora EU‐gemensamma forskningsbolag. Därmed tas ett organiserat samlat grepp för att kartlägga växthusgaserna i Europa. – Vi behöver ett övervakningssystem för att granska effektiviteten i våra klimatinitiativ. ICOS är svaret på det, säger Anders Lindroth, professor i naturgeografi vid Lunds universitet och föreståndare för den svenska delen av ICOS.

Lunds universitet bidrar till att stärka skolelevers rättigheter i Afrika

Skolelever i ett klassrum i Kigali, Rwanda I slutet av oktober arrangerade Lunds universitet ett uppföljningsseminarium i Rwanda kring barns rättigheter inom skola. Ett 30-tal representanter från skolområdet i sex olika länder i Väst- och Östafrika deltog och presenterade förändringsprojekt som de med professionell handledning har arbetat med sedan knappt ett år tillbaka. – De har gjort en imponerande resa på väldigt kort tid, säger Lassana Ouattara, en av mentorerna från Nationellt Resurscentrum i Fysik och lärarutbildningen på Lunds universitet, själv född och uppväxt i Elfenbenskusten.

Ohövlighet på jobbet sprider sig lätt

Eva Torkelson, Kristioffer Holm och Martin Bäckström Ohövlighet på arbetsplatsen ska tas på största allvar. Det visar tre Lundapsykologer som låtit närmare 6000 personer svara på frågor om det sociala klimatet på arbetsplatsen. Deras studier visar att upplevd ohövlighet är en stark anledning till att man inte trivs på jobbet och att otrevlig jargong sprider sig om man inte gör något åt den.

Att titta in i det allra innersta i en tand

Bilder av en tands insida som tagits fram med hjälp av den nya tekniken 6D-SAXS. Källa: Schaff et al. / Nature Med metoden SAXS, som är en vidareutveckling av röntgentekniken, kan forskare undersöka strukturen av olika material på nanonivå. I en artikel i senaste numret av Nature presenteras en studie som visar hur tekniken kan ge ännu tydligare bilder genom att kombineras med datortomografi, eller skiktröntgen som det också kallas.

Vinnande arkitektförslag för Medicinska fakultetens Forum Medicum

Forum Medicum ovaninfrån Tre välrenommerade arkitektkontor White, Henning Larsen Architects och BIG har bjudits in av Akademiska hus för att lämna förslag till gestaltning av Forum Medicum. Nu har en bedömningsgrupp utvärderat förslagen och valt Henning Larsen Architects förslag.

Nu startar nya Lund University Press

Genrebild på böcker Den vetenskapliga boken är inte död. Just i dagarna startar Lund University Press, med draghjälp av Storbritanniens tredje största akademiska förlag. Inom forskarvärlden har trenden gått mot publicering av artiklar, men komplexa frågeställningar kräver ett större format. Det är genom den tryckta boken och Open Access som bokförlaget vill förbättra spridningen av eminent lundaforskning internationellt.

15 miljoner kronor till ny forskning om hjärtsvikt

Gustav Smith, docent vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus, har nyligen tilldelats Europeiska forskningsrådets (ERC) Starting Grant om 1,5 miljoner Euro.

Probiotika halverar risken för autoimmunt angrepp

Autoantikropparna är ett tecken på att kroppens immunförsvar börjat angripa de egna insulinproducerande betacellerna. Fullföljs angreppet insjuknar barnet i typ 1 diabetes. Forskarna kan följa utvecklingen men inte stoppa den. Nu visar en internationell studie att ­­­­om barn med hög genetisk risk för typ 1 diabetes får probiotika under de första 27 dagarna i livet, mer än halveras risken att de ska utveckla autoantikroppar i blodet.

Presskontakter

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 17, 0727-385858

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18, 0709-525251

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28, 0701-472740

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen