Elitidrottaren

”Passa på att plugga efter träningen!”
Niklas Hugosson varvar heltidsstudier med att vara elitidrottare i Örkelljunga volleybollklubb. Han och några till samåker drygt fem mil enkel resa till träningen.

– Det fungerar bra att åka dit och det gjorde det även tidigare år. Det är lite oklart hur det ska gå att kombinera ihop det nu när studierna blir tuffare. Men när jag läste basåret så var det inte många schemalagda föreläsningar och det fungerade jättebra, säger Niklas.

Det var ett självklart val för Niklas att studera högskoleingenjörsutbildningen med inriktning byggteknik och arkitektur på Campus Helsingborg.

– Jag började med att se vad det fanns för möjligheter här i och med att jag bodde och jobbade i Helsingborg. Jag föll direkt för utbildningen och anser att den passar mig utmärkt, säger han.

Om man inte har läst fysik och matte på gymnasiet så är ett tekniskt basår väldigt bra för att komplettera det som saknas. Därtill får man en förståelse för hur det är att studera vid högskolan jämfört med gymnasiet.

– Om man börjar studera direkt efter gymnasiet är det jättestor skillnad. Här är det mer egen studietid som du måste sköta för det är ingen som säger till dig vad du ska göra. Det gäller att vara i fas hela tiden, annars blir det mycket att plugga inför tentan, säger han.

Svårare att varva idrott med jobb

Niklas är även van vid att kombinera arbete med elitsatsningen. Här gäller det att verkligen ta sig tiden att plugga när man är ledig, det vill säga även under håltimmar, under resan till och från träningen, efter träningen samt under helgerna. Ibland innebär det att han inte kan vara med på varje studentfest, men Niklas tycker att han ändå hinner med den sociala delen av studentlivet.

– Det är oftast lättare att matcha ihop studier med idrotten istället för arbete. Arbetstiderna brukar pågå till klockan fem vilket gör att man inte hinner till träningen som börjar vid tre eller fyra-tiden, fyra gånger i veckan. Här slutar man oftast i god tid innan så att man hinner både träna och plugga på kvällarna.

Intervjun genomfördes 2012

Sidansvarig:
Fakta: Niklas Hugosson

Född: 1987

Studerar: Högskoleingenjörsutbildning i byggteknik med arkitektur (LTH:s högskoleingenjörsutbildning på Campus Helsingborg).

Ursprungligen från: Lund

Bor: I Helsingborg

Fakta: Högskoleingenjör

LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg är en del av Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet.

Högskoleingenjör är en treårig yrkesexamen och som student här får du fördjupade kunskaper inom områden som miljöteknik, mekanik, materialteknik, byggnaders planering och gestaltning, arkitekturhistoria, samhällsplanering och visualiseringsteknik.