Radioprataren

”Detta är det bästa jag har gjort hittills!”
En kursare lockade med sig Sebastian Dahl till en radiosändning. Det var allt som behövdes – sen dess är han en del av studenternas egen radiostation Radio AF.

Sebastian Dahl står vid mikrofonerna på Radio AF. Foto.

Sebastian är en av radiopratarna i programmet Mjukstart som sänds tisdagar till torsdagar från klockan sju till nio på morgonen. Han har blivit utsedd till programchef och ansvarar för att redaktionen får ut ljudet, reklamen och musiken. Utöver det är han även med och gör nyheter till nyhetsredaktionen.

– Det är oerhört kul! Man lär sig så otroligt mycket. Samtidigt är det mycket jobb för ledningsgruppen som består av runt 15 personer, som jag också är med i, men det är en härlig gemenskap och folk tycker samtidigt att det är roligt, säger Sebastian Dahl.

I det cirka 12 kvadratmeter stora ljudisolerade rummet hittar vi Sebastian med hörlurar på och mickarna justerade. Det är här som programledarna låter programidén utvecklas till en färdig produktion. Manuskriptet har arbetats fram och kontaker tagits med personer som ska medverka. Tillsammans har man hittat rätt upplägg, innehåll och form.

– Vid min första sändning hade vi ett intervjuprogram där vi bjöd hit folk med lite olika yrkeskunskaper. Det blev rätt så bra i slutändan, särskilt när man fick med någon person som man kände hade en lite utmärkande karaktär. Det är alltid kul att bjuda lyssnarna på något särskilt utöver rent snack.

Är det kul så blir det enklare

Sebastian uppskattar att alla i föreningen samlas kring samma aktivitet: att göra radio. Det skapas dessutom nya sociala kontaktnät och radiopratandet kan säkert vara en bra merit för framtida jobbansökningar.

– Absolut att det är något jag skulle vilja göra efter studierna! Det är svårt att säga var man hamnar, men om jag fick välja så är det klart att jag skulle vilja sända på någon större radiokanal. Men frågan är om jag är tillräckligt bra på det eller om jag kanske är bättre på att skriva. Fast det är kul att vara här och göra något utöver studierna.

Det ställs inga krav på några förkunskaper för att gå med i Radio AF. Det beror på att alla medlemmar går en grundutbildning i just radio. Dessförinnan lämnar man in ett programförslag med ett önskemål om var, när och hur man vill sända.

– Du behöver absolut inte kunna något innan! Vi har medlemmar från alla möjliga fakulteter och utbildningar. Stationen är till för att folk ska lära sig, och vi tar mer än gärna emot folk som är helt gröna eftersom det är bra med en mix.

I Lund finns ett brett utbud av studentaktiviteter och det kan kännas svårt att hålla reda på allt och veta exakt vilken studentförening man vill tillhöra. Sebastians bästa tips är att man ska prova sig fram tills man hittar något som känns rätt.

– Känner man inte att det är ens grej så finns det ingen anledning att man ska gå och känna sig tvingad att fortsätta. Detta är väl det bästa jag har gjort hittills, trots att jag tyckte att det var jättetufft i början med att försöka komma in en ny gemenskap. Det har gett sig med tiden. Jag tycker absolut att man ska göra någonting annat utöver studierna. Det berikar både studierna och själva personen. Det ger perspektiv på saker och ting.

Intervjun genomfördes i början av 2012

Sidansvarig:
Fakta: Sebastian Dahl

Född: 1989

Utbildning: Kandidatprogrammet i journalistik. Har även pluggat medie- och kommunikationsvetenskap.

Ursprungligen från: Lund

Fakta: Radio AF

Radio AF är Sveriges största och Europas näst största studentradiostation.

Det vi får höra via deras frekvenser och via internet är producerat av cirka 130 ideellt arbetande studenter och sänds direkt från AF-borgen, hjärtat och pulsådern i Lunds studentliv.