Program och kurser

Här kan du söka bland Lunds universitets utbildningar. Vi erbjuder nästan 280 program och omkring 2 200 fristående kurser.

OBS! På den här webbplatsen visar vi vårt utbud så som det ser ut under ett helt år. Om du inte hittar utbildningar för den termin som du söker, så kanske vi inte har publicerat de utbildningarna ännu.

Så ansöker du

För grundutbildningar öppnar normalt antagningen inför höstterminen omkring den 15 mars och stänger den 15 april. Inför vårterminen öppnar antagningen omkring den 15 september och stänger den 15 oktober. För masterutbildningar kan andra datum gälla.

Du ansöker till utbildningarna via antagning.se.

Göra en sen anmälan

Alla utbildningar stänger för anmälan, efter att sista anmälningsdatum har passerat. De kurser och program som har platser kvar inför vårterminen, kan öppna för sen anmälan tidigast 15 december.

Mer om sen anmälan

Studievägledning

Du kan vända dig till den allmänna studievägledningen vid Lunds universitet för vägledning och information inför ditt studieval. Det går bra att boka in ett samtal med oss, komma på dropin eller ställa dina frågor via chatt.

Mer om studievägledningen

Kurs eller program? Två vägar till examen.

Du kan själv välja om du vill läsa ett helt program eller fristående kurser. Oavsett vad du väljer kan du efter några års studier ta ut en examen.

Om du läser ett program så pluggar du oftast tre-fem år tillsammans med samma klasskompisar. Ni läser gemensamma ämnen inom ramen för ert program. Inom många program kan du också välja till valfria kurser. Programmen finns på grundläggande och avancerad nivå med olika inriktningar. Fördelen med att läsa program är överskådlighet. Det finns en genomtänkt struktur för utbildningen och du vet vilken examen den leder till.

Om du hellre sätter ihop din utbildning på egen hand så kan du läsa fristående kurser. Då väljer du själv ut vilka kurser och ämnen som du vill läsa. På så vis sätter du ihop en utbildning med en egen profil som kan leda fram till exempelvis en filosofie kandidatexamen. För att ta ut en examen ska du ha sammanlagt tre års heltidsstudier bakom dig, varav minst tre terminer inom samma ämne. Den stora fördelen med kurser är flexibilitet och valfrihet. Du väljer själv vilka kurser som ska ingå i din utbildning och du kan göra dina val under utbildningens gång.

Mer om olika examina

Du kan också självfallet välja att läsa fristående kurser utan att ta ut en examen, eller fortsätta att läsa ytterligare kurser, kanske på distans eller på kvällarna efter att du har tagit en examen.

Ta gärna kontakt med en studievägledare för att diskutera dina förutsättningar, intressen och framtidsplaner.

Sidansvarig: