Studentliv

Studentlivet i Lund är fullständigt unikt
Lunds studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter söker sig hit varje termin. Den lilla staden Lund rymmer så många studenter, så mycket studieglädje och så mycket roliga aktiviteter att du kommer att bli tvungen att prioritera.

Ett par om varandra och går på en kullerstensgata i Lund. En cyklist cyklar förbi.

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig, medeltida stadskärna, där det är tätt mellan upplevelserna – utbudet av nöjen och upplevelser är stort. Studentnationerna fungerar som sociala mötesplatser för dig som student. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar, butiker och ett rikt kulturliv. Lund är cyklisternas stad och det finns även flera gröna parker.

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp vid sandstränderna mitt i centrum.

Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, som är Sveriges tredje största stad. Malmö bubblar av kultur, evenemang och mat. Från Malmö, Lund och Helsingborg har du nära till Köpenhamn.

Studentlund – medlemskapet

Studentlund är stora delar av Lunds studentliv samlat i ett medlemskap. Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö och mycket mer.

Du måste inte vara medlem i Studentlund. Men med ett medlemskap får du ut så mycket som möjligt av studentlivet!

Studentlunds webbplats

Akademiska Föreningen – mötesplatsen

Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter. Föreningen vill samla och bredda kulturlivet för studenter vid Lunds universitet.

AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen. Dagtid kan du fika och plugga i Café Athen och kvällstid blir det stora huset centrum för de aktiviteter som AF:s utskott och föreningar arrangerar. Några av utskotten är Radio AF, Boelspexarna, Ordkonst och Studentafton.

Mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

Ett sätt för dig som student att få inflytande över din utbildning vid Lunds universitet är att engagera dig i din studentkår. Det finns en kår för varje fakultet vid universitetet.

Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning. Kårerna tillsätter runt tusen förtroendevalda studenter som granskar och utvecklar utbildningar. Kårerna anordnar även arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och välkomstaktiviteter för dig som är ny som student.

Alla kårer, förutom teknologkåren och doktorandkåren, är en del av Studentlund. För att bli medlem i dessa ska du vända dig direkt till dem. Du kan välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren.

Kontaktuppgifter till alla kårer, på Studentlunds webbplats

Nationerna – det sociala livet

Vid Lunds universitet finns 13 nationer. De äldsta bildades bara några år efter det att universitetet grundades 1666. Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. Här kan du som student jobba ideellt och hjälpa till med matservering, pubar och nattklubbar, eller ta del av idrottsverksamhet, körer, stipendier och bostäder. Alla nationer, förutom Smålands nation, är med i Studentlund.

Om nationerna på studentlund.se

Smålands nations webbplats

Lundakarnevalen – festivalyra vart fjärde år

Vart fjärde år äger den spektakulära Lundakarnevalen rum. Senast var maj 2014. Då samlades hela Lund för tre dagar i karnevalsyra! Nu ser vi fram emot 2018.

Lundakarnevalens webbplats

Fritid och kultur – inte bara för studenter

Det finns naturligtvis aktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av.

Sidansvarig:

lu [at] lu.se