Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Praktisk checklista

Det är mycket du kan behöva ha koll på som ny student vid Lunds universitet. Här har vi samlat ihop några av de viktigaste praktiska sakerna kring dina studier.

Tre studenter går på en kullerstensgata. Den ena pekar på något. Foto.

Att göra innan studierna börjar

1. Kolla ditt antagningsbesked

Är du antagen till en utbildning vid Lunds universitet? Stort grattis! I december (för vårterminen) och i juli (för höstterminen) får du ditt antagningsbesked från det första urvalet. Du når det via antagning.se och du måste tacka ja för att behålla din plats. Det gäller också om du är reservplacerad.

I slutet av december respektive början av augusti publiceras resultatet från andra urvalet på antagning.se. Antagningsbesked nummer 2 behöver du inte svara på.

Om du är reserv efter andra urvalet, så kan du få en plats när någon tackar nej till sin plats. Utifrån resultatet i urvalet kallar vi reserver i tur och ordning. Vi kontaktar dig om du kommer att bli erbjuden en plats.

Du kan redan nu ansöka om studiemedel via Centrala studiestödsnämnden, CSN.

2. Ordna boende

Gör en bostadsansökan till AF bostäder så fort antagningsbeskedet kommer. Då kan du få så kallad novischförtur. 

Det kan vara svårt att få boende i och omkring Lund när du är helt ny som student, men det är absolut inte omöjligt. Det brukar lösa sig för de allra flesta, särskilt om du har lite tålamod och inte är alltför kräsen. 

3. Kolla in välkomstinfo och schema

De flesta utbildningar börjar med ett obligatoriskt upprop på introduktionsmötet, som du ska vara med på.

Du får någon form av välkomstinformation från din utbildning innan kursstart, antingen via mejl eller vanlig post. Oftast får du välkomstbrevet efter att andra urvalet är klart, ungefär en månad innan terminsstart. Men det kan också dröja fram till en vecka innan terminen börjar.

Du brukar kunna hitta schema, litteraturlista och information om registrering via din utbildnings egen hemsida. Det lättaste är vanligen om du går via den institution (ämnesområde) som anordnar din utbildning. Men det finns undantag! Se rubriken ”Mer välkomstinformation inför terminsstarten” på sidan som du nu befinner dig på (högerkolumnen för dator, längre ned på samma sida för mobil och platta).

Obs! Universitetet har återkommande problem att nå ut med mejl till vissa mejltjänster, bland annat hotmail, outlook och live. Om du väntar på information via mejl som inte verkar komma fram, se då din utbildnings hemsida eller kursplattform. Du kan också kontakta expedition eller studievägledare vid utbildningen.

4. Aktivera ditt Studentkonto

Studentkontot skapas när du blir antagen vid Lunds universitet, några dagar efter det att du fått det andra antagningsbeskedet. Du kommer att få instruktioner om hur du aktiverar kontot till den mejladress som du angav när du anmälde dig via antagning.se. Om du behöver support när det gäller studentkontot, kontakta Servicedesk på servicedesk [at] lu.se eller 046-222 90 00.

När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen. Där kan du bland annat webbregistrera dig till vissa utbildningar, kolla dina registrerade studieresultat via Ladok och söka kontaktuppgifter till andra studenter.

5. Flytta!

En stor del av dina förberedelser nu handlar nog om att flytta (om du inte redan bor i närheten). Glöm inte att adressändra, folkbokföra dig i Lund och skaffa en hemförsäkring. Det gör det mesta så mycket enklare, särskilt om du planerar att söka bostadsbidrag eller rösta i din nya hemkommun.

6. Registrera dig

På en del utbildningar ska du registrera dig via webben redan innan terminen börjar, till exempel genom en studentportal.

Observera att rutinerna för registrering skiljer sig åt mellan olika utbildningar. På vissa utbildningar sker registrering i samband med upprop och introduktionsmöte. Ta reda på vad som gäller för just ditt program eller kurs. Om du inte blir registrerad så riskerar du att förlora din plats!

7. Skaffa böcker

Det är ofta en bra idé att köpa och låna böcker redan innan terminen börjar. Tänk på att det tar ett antal dagar innan du kan få böcker på posten och populära böcker blir ofta utlånade snabbt från biblioteket. Men var inte heller för snabb – en del böcker kanske du bara behöver läsa några kapitel ur.

Att göra när terminen startar

1. Kolla upp pedagogiskt stöd

Som student kan du få hjälp av Studentreceptionen, Studieverkstaden och andra verksamheter. Resultatet: din studieteknik blir toppen och stressen hålls på en lagom nivå.

Service och stöd till studenter

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om pedagogiskt stöd för att underlätta dina studier. Beroende på din situation kan du få till exempel anteckningsstöd eller stöd av en mentor. Ansök gärna tidigt på terminen!

Pedagogiskt stöd

2. Hitta rätt

Var ligger dina nya undervisningslokaler egentligen? Hur hittar man till järnvägsstationen? Var kan du läsa, låna eller köpa böcker? Det bästa du kan göra under dina första dagar som student är att ta reda på var saker och ting faktiskt ligger. Det kan ofta vara ganska klurigt att hitta rätt under den första tiden.

3. Gå på introduktionsmöte

Första dagen på din nya utbildning börjar oftast med ett kombinerat upprop och introduktionsmöte. Det är viktigt att du går på det här första tillfället – det är nästan alltid obligatorisk närvaro.

Mer om upprop och introduktionsmöte

4. Fixa ett passerkort och lånekort

Du som är student kan få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Numera fungerar även kortet som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

5. Engagera dig i studentlivet

Lunds studentliv har mycket att erbjuda. Genom att engagera dig i en nation, din kår eller Akademiska Föreningen får du minnen för livet.

Du kan bli medlem i Studentlund som är ett samarbete mellan just nationer, kårer och Akademiska föreningen. Det är inte obligatoriskt att vara med, men det finns många fördelar för dig som student att bli medlem. Du får till exempel ett studentkort som ger dig rabatt på tågresor, restauranger, kaféer och museer i hela landet. Du får också möjlighet att söka mängder av stipendier, men framför allt ger det dig chans till gemenskap och nya vänner och erfarenheter.

Du kan också välja att bli medlem i någon av de studentorganisationer som inte ingår i Studentlund, som Smålands nation och Teknologkåren.

Missa inte Hälsningsgillet i AF-borgen i Lund. Det anordnas i början terminen, två gånger per år. Där får du information (och godis) från många av studentorganisationerna.

6. Skaffa en cykel

Om du inte redan har en cykel är det en bra idé att införskaffa en. Den kommer garanterat att bli väl använd under din tid som student vid universitetet.

7. Ordna ett Jojo-kort (eller app)

Du kan åka med stadsbuss, regionbuss och tåg i hela Skåne med Skånetrafiken. Alla linjer och turer kan du se i Skånetrafikens reseplanerare som finns på webben och som app. Där kan du också läsa mer om hur du betalar på de olika färdmedlen. Skånetrafikens nya app ger dig alltid dig som är student rabatt på dina resor, förutsatt att du kan styrka dina studier med ett giltigt Student- eller Mecenatkort med studentresesymbolen på (den ser ut som en bok med hjul och fartränder).

Ett tips är att ladda ner appen eller skaffa ett Jojo-kort som du laddar med pengar. Tänk på att du inte kan betala med kontanter ombord på varken tåg eller buss. Om du åker utan giltig biljett kan du få betala dyra böter.

Sidansvarig:

Frågor?

För specifika frågor kring din utbildning är det bäst att du vänder dig till institutionen som ger din utbildning. Där kan du fråga en reception, studievägledare eller någon person som är kurs- eller programansvarig.

För allmänna studiefrågor kan du kontakta Studentreceptionen.

För IT-frågor kan du kontakta LU Servicedesk.

Karta över Lund


Visa Lunds universitet på en större google-karta.

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen