Hanna Axén - Nya Zeeland

”Man kan nå platser som få turister får uppleva”

Varför valde du att läsa utomlands?

Att studera utomlands är ett fantastiskt sätt att verkligen uppleva ett annat land och lära känna människor. Samtidigt kan man välja att studera vid universitet som är extra relevanta och fokuserade på de ämnen man själv är intresserad av. Anledningen till att jag valde att studera vid University of Otago i Dunedin, var till stor del att Nya Zealand länge har lockat mig med sin fantastiska natur och ryktet om vänliga och öppna människor. Nya Zealand är ett otroligt spännande land ur en naturgeografs perspektiv. Jag kände därför att studier där kunde vara berikande för min utbildning.

Hur var det att läsa utomlands?

Systemet i Nya Zealand är ganska annorlunda jämfört med i Sverige. Man läser 3–5 kurser per termin och har mindre schemalagd tid än vad jag har haft i Lund. Det relativt avslappnade och öppna förhållandet mellan studenter och lärare som vi har i Sverige upplevde jag även i NZ, vilket jag uppskattar; man kan lätt söka upp sin lärare för diskussioner. Arbetsbördan skulle jag säga var ungefär densamma jämfört med att läsa naturgeografi i Lund.

Berätta om dina bästa upplevelser.

Det är otroligt givande att läsa utomlands och i ett annat utbildningssystem, man lär sig att arbeta under andra förhållanden. Mycket av det jag läste, exempelvis väderfenomen orsakade av Nya Zealands topografi, kunde jag uppleva dagligen eller när jag var ute på vandring i bergen. Med kliché-varning måste jag ändå nämna att det är otroligt kul och lärorikt att lära känna människor från olika länder och lära sig om deras kultur och värderingar. Nya Zealand ger dessutom fantastiska möjligheter för äventyr och friluftsliv.

Via universitetets "tramping club" har man som student möjlighet att följa med erfarna "kiwis" till platser och bergstoppar som få turister får uppleva.

Skulle du rekommendera att andra läser utomlands? Varför?

Absolut, till alla! Det är tryggt och enkelt och man blir väl omhändertagen, så även de som inte är vana resenärer kan vara lugna. Det ger värdefulla erfarenheter och upplevelser för resten av livet!

Sammanställt hösten 2014

Hanna Axén - huvudbild