Dräkter och föremål

Vid universitetets akademiska högtider och ceremonier används dräkter och föremål som rektorskåpa, talarer, rektorskedja och silverspiror. Här kan du läsa mer om dräkternas och föremålens historia.

akademiska högtidskläder och föremål

Från vänster: rektors hatt, kedja och kåpa, samt silverspiror, nycklar och talar.

Förstoring av bilden (PDF 1,4 MB, öppnas i nytt fönster)

Rektors kåpa, hatt och kedja

Att rektor bär en rektorsdräkt i form av en kåpa och en hatt är en tradition som härstammar ända från 1668 då universitet invigdes. Dräktens färg, form och snitt har förändrats genom tiderna och har använts i varierande omfattning. Nuvarande rektorskåpa och hatt är fjärde generationens rektorsdräkt och används tillsammans med rektorskedjan. Kedjan skänktes av Oscar II med anledning av universitetshusinvigningen 1882.

Silverspiror

Universitetets silverspiror bär de latinska inskriptionerna Sapientia humana respektive Sapientia divina, det vill säga den mänskliga respektive gudomliga visdomen. De gavs till universitetet vid invigningen 1668 och används fortfarande. Spirorna bärs vid de akademiska högtiderna av kursorerna, vilka är rektors hedersvakter.

Talar

En talar är en svart fotsid dräkt som promotorerna, dekanerna och professorerna bär under promotionen och vid andra akademiska högtider, som till exempel professorsinstallationen.

Ordet talar har sitt etymologiska ursprung i latinets talus, vilket betyder ankel och syftar på att plagget når ända ned till just denna kroppsdel.

Längs kragarna på talarerna sitter snoddar i respektive fakultets färg(-er):

• lila för den teologiska fakulteten
  • blått för den juridiska fakulteten
  • grönt för den medicinska fakulteten
  • rött/vitt för den tekniska fakulteten
  • rött/gult för den konstnärliga fakulteten samt
  • rött för de fakulteter som ingick i den ursprungliga filosofiska fakulteten (de nuvarande humanistiska, samhällsvetenskapliga, ekonomiska och naturvetenskapliga fakulteterna).

Talarerna infördes 1959 av dåvarande rektor Philip Sandblom. De utformades av konstnären Hilding Linnqvist och anknöt till föregångarna, professorsdräkter som oftast omnämndes som kjortlar eller kåpor, från 1600-talet.

Läs mer om dräkternas och föremålens historia i Fredrik Tersmedens text i universitetets publikationsdatabas (PDF 3 MB, nytt fönster)

Sidansvarig:

Carin Brenner, övermarskalk