Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Veteranen

”Alla borde läsa kvällskurser – för sin egen skull”
Emma Severinsson flyttade till Lund för att plugga genusvetenskap och tänkte egentligen bara stanna en termin. Det var 2004. "Jag trivdes så bra, så jag blev kvar", säger hon nu, ungefär åtta år senare.

Studenten Emma Severinsson sitter med bok och dator och tittar in i kameran. Foto.

Från början tänkte Emma Severinsson att hon skulle bli journalist och så småningom söka till journalistprogrammet i Göteborg. Men hon ändrade sig. I stället läste hon genusvetenskap, litteraturvetenskap och historia.

– Jag kom på att jag aldrig skrev för skojs skull längre. Däremot engagerade jag mig i tjejjouren i Lund, var ute och föreläste mycket och träffade ungdomar. Då insåg jag att det ju är lärare jag ska bli.

Emma har inte påbörjat någon pedagogisk utbildning ännu, utan läser först in ämneskunskaperna som krävs för att bli lärare i historia och svenska. När hon blir färdig runt år 2014 kommer hon att ha nästan tio års akademisk erfarenhet med sig in i läraryrket. Men det kan lika gärna hända att hon går vidare och läser en forskarutbildning. För något som Emma har upptäckt under studietiden, det är hur roligt det är att plugga.

– Jag läser alltid någon form av kvällskurs också. Det kan vara allt från queerteori till samtidshistoria. Det första året man pluggar kanske man inte klarar av att läsa så många kurser, men ju mer studievan man blir, desto mer strukturerad och planerad blir man. Alla borde titta på att läsa en kvällskurs, för sitt eget nöjes skull, inte för att det hör till ens specifika utbildning.

Första att läsa vidare

Hon har ofta med sig ett genusperspektiv i sina studier, oavsett ämne. I den senaste uppsatsen som hon skrev så analyserade hon 549 noveller från Allers, från åren 1925 till 1975. Fokus ligger på att identifiera eventuella tvåsamhetsnormer och se hur synen på genus förändras med tiden.

Det är länge sen Emma först kom till Lund, men hon minns fortfarande hur hela hennes bild av samhället förändrades under de där första åren av studier i genusvetenskap.

– I Lund hittade jag ett sammanhang som jag nog hade längtat efter länge. Studierna gjorde mig vuxen. Jag var med och startade upp en feministisk studentförening och träffade några av mina allra bästa vänner, säger hon och tillägger:

­– Jag och min syster var de första i vår släkt som läste vidare. Men jag visste redan som liten att jag skulle läsa vidare på universitetet. Ändå blev jag förvånad när jag kom till Lund – det var mycket större än jag trodde. Dessutom hade jag nog en lite gammalmodig bild av hur det skulle vara, jag hade inte sett till exempel de lite modernare bitarna, som SOL-centrum, säger Emma.

I Lund flöt det mesta på bättre än vad hon hade kunnat ana. Visst, gymnasieundervisningen hade inte riktigt förberett henne på hur man skriver hemtentor och uppsatser, men snart fanns studievanan där.

– Det kändes snabbt som att man varit i Lund för alltid. Det mesta har funkat bra, men en möjlig negativ sak är att jag inte planerade min utbildning så noga. När man är 20 känns CSN-lånen oändliga och sex år är väldigt långt bort. Så mitt råd till andra är dels att ha en plan och dels att prata med en duktig studievägledare tidigare än vad jag gjorde, säger hon.

– Och om jag ska tipsa andra om något, så är det att passa på att plugga en termin utomlands. Det har jag alltid ångrat att jag inte gjort, och nu känns det som att det är för sent.

Intervjun genomfördes i april 2012

Sidansvarig:

Fakta: Emma Severinsson

Född: 1984

Började studera i Lund: Höstterminen 2004. Beräknas vara klar höstterminen 2014.

Utbildning: Historia, genusvetenskap, litteraturvetenskap, barnlitteratur med mera

Kommer ursprungligen från: Slöinge i Halland

Bor: I Malmö, har tidigare bott flera år på Smålands nation i Lund
 

Fakta: Fristående kurser

Vill du själv välja och sätta ihop din utbildning? Då kan du läsa fristående kurser där du profilerar din utbildning genom dina egna val av kurser eller ämnen.

Fristående kurser kan också vara ett sätt att ”prova på” att plugga på universitetet, då du söker till och antas till kurser för en termin i taget. Kursstudier är också ett alternativ för dig som redan har en utbildning eller yrkeserfarenhet och som vill vidga eller fördjupa din kompetens – men kanske inte har behov av en helt ny utbildning eller examen.

Om du till exempel läser tre år på heltid med fristående kurser, varav minst 90 poäng (tre heltidsterminer) i ett och samma ämne, så kan du sedan ta ut en kandidatexamen.

Läs mer om kurser vid Lunds universitet

Fakta: Lärarutbildningen

Lärarutbildningen drivs av Lunds universitet och Högskolan i Kristianstad. Det finns två inriktningar, dels lärare för årskurs 7-9 och dels lärare för gymnasieskolan.

Om du redan har läst vid universitet och har kunskap i de ämnen du vill undervisa i (språk eller naturvetenskap) kan du gå en kompletterande pedagogisk utbildning på tre terminer.

Läs mer om lärarutbildningen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen