Pressmeddelanden

Teknik / LTH

Publicerad: 2008-11-28 15:39

Missa inte årets explosiva kemi-julkalender från LTH

Explosioner, skumormar och rökvulkaner är bara några exempel på alla nya häftiga experiment, som kommer att visas och förklaras i årets Kemi-Julkalender från Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Under hela december fram till julafton går det öppna en lucka om dagen på LTH:s webbplats och se en webbfilm med ett spektakulärt experiment. Bakom julkalender står Alexander Mirholm, student i bioteknik, som även är ansvarig för femteklassprojektet och experimentansvarig på kemi och biotekniksektionen.

– Det handlar om att hitta den rätta balansen, där experimenten är häftiga, men ändå möjliga att med lättare medel själv utföra hemma och förklara på ett lättförståligt sätt. Det jag vill förmedla är, som jag brukar säga; ”det är inte magi utan kemi”. Med andra ord att de flesta saker inte är så komplicerade, som man ibland kan tro, utan att man faktiskt kan förklara dem på ett lättare sätt. Att ge en person känslan: ”de där kan jag förklara”, när alla andra tycker de verkar omöjligt att förstå, är guld värt, säger Alexander Mirholm.

Förra årets julkalender var den första i sitt slag och hade över 26 000 visningar bara under december månad förra året. Den var mycket uppskattad och fick mycket positiv respons. För den som missade denna finns den självklart länkad, från årets julkalender och självklart med alla luckor öppna.

Årets Kemi-julkalender innehåller 25 helt nya och ännu mer spektakulära experiment. Denna gång, i ännu fler videoformat och med högre kvalitet på både ljud och bild. Under lucka ”0” finns en introduktion och smakprov för dem som inte kan vänta till den 1 december.

Kalendern finns på: http://www.lth.se/kemijulkalender . Det är fritt att använda experimenten i utbildningssyfte. De går att hämta hem i högupplösta versioner.

www.lth.se

För mer information om kalendern eller femteklassprojektet, kontakta Alexander Mirholm, 070-4735008, e-post: b03arm@student.lth.se.

Yens Wahlgren

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration