Pressmeddelanden

Universitetsövergripande

Publicerad: 2008-12-03 10:18

Lund leder utbyte med växande kunskapsgiganten Indien

Lunds universitet har i konkurrens med en rad andra framträdande europeiska universitet utsetts till koordinator för det första stora utbytesprogrammet mellan Indien och Europa. I Sverige deltar också Karolinska Institutet.
Syftet är att få fart på samarbetet med den snabbt växande kunskapsgiganten Indien, med universitet och högskolor men även med andra områden som handel, politik och internationella organisationer.

EU satsar hela nio och en halv miljoner euro i det nya utbytesprogrammet som kör igång 2009 och pågår tre år. Totalt deltar tolv europeiska och åtta indiska universitet i utbytet. Allt samordnas alltså från Lund.
- I Europa ska vi ta emot 300 indiska studenter och forskare under projektets första fas. De kan studera, forska eller undervisa på något av de tolv europeiska universiteten som ingår i utbytesprogrammet. Stipendierna är generösa och täcker alla kostnader och vistelserna kan vara allt mellan en månad och tre år långa, berättar koordinator Sidsel Hansson, Lunds universitet.
Dessutom har cirka etthundra europeiska studenter och lärare möjlighet att söka stipendier till Indien. Närmare hundra stipendier för utresande europeiska forskare utlyses nu.
- Det är det första stora utbytet mellan Sverige och Indien och ett jättebra tillfälle att etablera relationer med Indien, ett av de snabbast växande länderna i världen. Det är verkligen en ära för Lund att få koordinera detta program och vi hoppas att så många som möjligt vid Lunds universitet och Karolinska Institutet tar tillfället att kontakta institutioner och enskilda i Indien och uppmana dem att söka stipendier hit till oss i Sverige. Och att många här själva tar chansen att studera, forska eller undervisa i Indien, det här öppnar ju upp fantastiska möjligheter för Lund och Sverige, säger Sidsel Hansson.
Men det är bråttom att söka - ansökningstiden går ut redan den 15 december.

Utbytesprogrammet heter Erasmus Mundus External Cooperation Window Lot 15 (EMECW15).

Mer information:
koordinator Sidsel Hansson tel: 070-3066503
www.erasmuswindow15.org

Britta Collberg

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson