Pressmeddelanden

Publicerad: 2008-12-11 14:29

PRESSINBJUDAN: Studenters bästa affärsidé koras av näringslivsrepresentanter

Civilekonomstudenter vid Ekonomihögskolan i Lund ställs på måndag inför en jury bestående av representanter från bland annat Skånes Livsmedelsakademi, Ernst & Young och VentureLab, vilka bedömer deras affärsidéer. Finalen ingår i det något ovanliga momentet RBL – Reality Based Learning – ett verklighetsnära lärande.

Det är förstaterminsstudenter på det nya civilekonomprogrammet som under hösten arbetat med att ta fram konkreta företagsidéer. När finalen nu äger rum koras den bästa affärsidén av några av Ekonomihögskolans lärare och tillika forskare tillsammans med rektor Allan Malm samt bland andra Lotta Törner, Skånes Livsmedelsakademi, och Magnus Hahnsjö, Ernst & Young. Samtliga 325 förstaårsstudenter på programmet har arbetat med olika affärsidéer, och på måndag återstår fyra finalistgrupper som består av tio studenter vardera.
Finalister är affärsidéerna och –projekten Shoenique (unikt designade skor), EcoTaxi (miljövänlig taxi som körs på etanol), GolfCourseDataBase.com (ett ranking system för golfbanor med en spännande affärsidé) samt Valken (ett handtag att sätta på tunga matkassar).
– De studenter som jobbat extra hårt ska få lite extra belöning och uppmärksamhet för det, säger Anna Thomasson, en av de kursansvariga på programmet, som också utlovar ett än så länge hemligt pris till vinnaren.

Allra första dagen på terminen i augusti kastades studenterna in i företagsvärlden i momentet RBL. Parallellt med kurserna i marknadsföring, organisation, ekonomistyrning och redovisning har studenterna arbetat med praktiskt företagsarbete. Ett nytt och annorlunda pedagogiskt grepp.
– Det teoretiska på kurserna integreras med det praktiska i ett eget företagsprojekt. Studenterna bestämmer sig för en produkt, och tar sedan fram verksamhetsplan och budget, nyckeltal, organisation och en marknadsplan. I slutet av terminen har de en hel affärsplan.

Instruktioner för varje RBL-moment ges bland annat via podcasts som ligger på YouTube. Genom arbetet i grupp stärks också studenternas relationer och de övar samarbete.
– De projektgrupper som jobbar bäst ihop är förmodligen de som kommit längst. Är det en riktigt bra idé har studenterna all möjlighet i världen att göra något av det. På Ekonomihögskolan har vi en infrastruktur för det med företagsinkubatorn VentureLab och närheten till Ideon, säger Anna Thomasson.
– RBL är även kopplat till att lära sig affärskommunikation. Både muntliga och skriftliga presentationer sker på engelska på kursen, och så även under finalen.

Ekonomihögskolan i Lund var ett av sex lärosäten – av totalt 23 sökanden - som klarade Högskoleverkets första kvalitetsgranskning år 2007 för att examinera civilekonomer. RBL-momentet i Lund lanserades förra året. I år har det utvecklats ytterligare bland annat genom att en extern jury bedömer affärsplanerna.

Plats: Civilekonomernas RBL-final äger rum i Spartas auditorium (Tunavägen, Lund).

Tid: Måndagen den 15 december kl 15.00-17.00. Inledningsvis presenterar de fyra finalistgrupperna sina projekt i cirka 15 minuter vardera. Cirka klockan 16.30 presenteras vinnarna.

Mer information: Anna Thomasson, lärare och doktorand vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, 0708-19 83 81 eller anna.thomasson@fek.lu.se

Kristina Rörström

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden