Pressmeddelanden

Humaniora/teologi

Publicerad: 2009-12-11 11:44

Präst som skrivit om Knutby teologisk hedersdoktor i Lund

En svensk präst och folkbildare som skrivit om Yngsjömordet och morden i Knutby. Och en amerikansk forskare som förnyat diskussionen om religiös mystik.
De två blir nya hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten, Lunds universitet, i vår.

Göran Bergstrand, född i Kristianstad 1930, är en känd präst och självavårdare. Han har gett ut flera böcker om uppmärksammade händelser som berör relationen människa och religion. I böckerna om Yngsjömordet och Knutby analyserar han de tragiska händelserna: En själavårdares dilemma (2004) respektive Inte bara Knutby. Drömmen om det fullkomliga (2007).
Som präst har Göran Bergstrand mest ägnat sig åt enskild själavård och ledde under tretton år S:t Lukasstiftelsen, som utbildar terapeuter.

Robert K.C. Forman är religionsfilosof och religionspsykolog. Han menar att det finns en gemensam struktur för mänskligt medvetande som ger en förmåga till religiösa upplevelser och mystiska erfarenheter, oavsett språk och religiös tradition.
För tjugo år sedan startade Forman och några andra forskare, en intensiv debatt om mystiska upplevelser. Motståndarna är forskare som menar att det alltid är bakgrund och sammanhang ¬ - språk, livsåskådning och kultur - som gör att människor har intensiva religiösa erfarenheter som de tolkar som mystiska.
Forman har grundat tidskriften ”Journal of Consciousness Studies” och ett institut som forskar på nutida spiritualitet. Han utses som hedersdoktor för att han vitaliserat den internationella akademiska diskussionen kring mystisk erfarenhet och också fört ut den till en bredare allmänhet.

Hedersdoktorerna promoveras vid Lunds universitet 2010.

Britta Collberg

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration