Pressmeddelanden

Teknik / LTH

Publicerad: 2012-11-29 09:24

Frysta såpbubblor i årets julkalender från LTH

Det blir ingen riktig julstämning utan häftiga experiment, så missa inte årets julkalender från Lunds Tekniska Högskola (LTH)!

Vi kommer ta reda på om det går att frysa såpbubblor, om 1+1 alltid blir 2, hur man gör gummikycklingben och gummiägg, hur man kokar vatten i ett plastglas och om det går att pressa en ballong mot en spikmatta utan att den går sönder?

Under hela december fram till julafton går det öppna en lucka om dagen på LTH:s webbplats och se en webbfilm med roliga experiment. Det är sjätte året som studenter på LTH gör en julkalender full med spektakulära och lärorika experiment. Förra årets julkalender har visats mer än 70 000 gånger på Youtube och är ett uppskattat inslag på lektionerna i många skolor under december.

Årets julkalender innehåller 24 nya experiment och det är studenterna Patrik Karlsson och Ulf Hansson, som står bakom luckorna. Återkommande inslag från förra året är ”Docent Mauritsson”, det vill säga fysikern Johan Mauritsson som visar spektakulära fysikexperiment.

Patrik och Ulf gör också studiebesök bakom några luckor på olika spännande avdelningar på Lunds Tekniska Högskola, som till exempel energivetenskaper och förbränningsmotorer, för att visa experiment som är svåra att göra i studion. Garanterat spännande! I december i år syns planeten Jupiter extra bra på natthimlen. LTHs julkalender förklarar och visar hur du bäst ser fenomenet.

Experimenten, som tar mellan två och sju minuter att göra, vänder sig i första hand till barn- och ungdomar i grundskolan. Förhoppningen är att den ska kunna inspirera till aha-upplevelser och vilja att utforskare teknik- och naturvetenskapsområdet vidare på egen hand. Många av experimenten går att göra hemma eller i klassrummet.
Kalendern finns på www.lth.se/julkalender och det är fritt att använda experimenten i utbildningssyfte. Där kan man även se tidigare års kalendrar, så det finns mer än 100 kemi-, fysik- och teknikexperiment samlade.

Årets julkalender finns även på LTH:s youtube kanal: http://www.youtube.com/LunduniversityLTH

För mer information om LTHs julkalender kontakta:
Patrik Karlsson, student LTH, 070-26 400 67

Kristina Lindgärde

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson