Pressmeddelanden

Campus Helsingborg

Publicerad: 2012-12-04 09:21

Stereotypa föreställningar vid mångfaldsrekrytering

Rekryteringsmässan Working for Change slår i dag upp sina portar på Stockholmsmässan. Här ska tusental hungriga studenter med internationell kompetens få möjlighet att möta svenska arbetsgivare. Elisabeth Högdahl, forskare på Lunds universitet tar upp vilka hinder personer med invandrarbakgrund kan möta utifrån kulturella och sociala faktorer vid en rekryteringsprocess.

I centrum på rekryteringsmässan står den kulturella mångfalden och vad den kan göra för arbetsmarknaden och affärslivet. Listan på deltagande företag, organisationer, sponsorer och talare är lång. Working for Change erbjuder en unik arena med fokus på erfarenhetsutbyte, nätverkande och rekrytering av internationell kompetens.

Det finns många goda exempel på mångfaldsrekrytering och företag som tjänar pengar på kulturell mångfald, konstaterar etnologen Elisabeth Högdahl som är en av talarna på mässan.

– Tyvärr finns också omedvetna attityder och stereotypa föreställningar om ”hur invandraren är" vilket skapar barriärer från på arbetsmarknaden. Utmaningen ligger i att bryta de hinder som uppstår när människor ses mer i termer av stereotypa, kulturella föreställningar än i termer av kompetens och erfarenhet.

Till vardags undervisar Elisabeth på kandidatprogrammet Equality and Diversity Management vid Lunds universitet.

– Vi märker en ökad efterfrågan av personer med kompetens om hur man utvecklar och tillvaratar arbetsplatsers kulturella mångfald. På kandidatprogrammet ger vi studenterna teoretiska och praktiska kunskaper i hur man kan arbeta med mångfald, hur detta motiveras, varför det är viktigt och vad man vill uppnå. säger Elisabeth.

Anna Lindén

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration