Du är här

Pressmeddelanden

Universitetsövergripande

Publicerad: 2012-12-05 10:30

Pressinbjudan: Invigning av ny utställning om ESS och MAX IV

Många av oss känner till att ESS och MAX IV kan beskrivas som jättemikroskop, fast mycket bättre. Kanske har vi också hört talas om att ESS och MAX IV med hjälp av neutroner respektive synkrotronljus ska kunna blicka in i kroppens och materians minsta beståndsdelar såsom celler, proteiner, halvledare och andra ämnen.

Men sen tar det ofta stopp. Vad är det nu som skiljer anläggningarna åt? Vad händer i MAX IVs ringar och vad är synkrotronljus egentligen? Hur kan man se något med hjälp av neutroner? Och inte minst: vilka kommande upptäckter ruvar anläggningarna på - och hur kan de komma samhället till gagn?

Den 13 december, på ljusets dag, kl 10-12 invigs en ny utställning om de två gigantiska materialforskningsanläggningarna på Vattenhallen Science Center LTH.

Utställningen ”Skjuta protoner och kittla elektroner – en interaktiv utställning om ESS och MAX IV” ryms på en ca 100 kvm stor yta där man byggt ett tiotal interaktiva experimentstationer. Pingisbollar, järnkulor och golfbollar får representera elektroner, protoner och neutroner.

Besökarna får trumma loss elektroner i kanonen, tävla om bästa tiden i linjäracceleratorn, skjuta protoner i spallationsexperimentet och kittla elektroner i lagringsringen. Man får en liten inblick i det komplexa arbetet som krävs för att bygga världens bästa materialforskningsanläggningar.

Utställningen har byggts av utställningsdesigner Charlotte Karlsson, Vattenhallens ingenjör Lars Hedenstjerna och föreståndare Monica Almqvist i dialog med pedagoger och experter från ESS, MAX IV och universiteten i Lund och Köpenhamn.

Inviger gör Pontus Lindberg, Regionala tillväxtnämndens ordförande. Sjundeklasselever från Bilingual Montessori School of Lund kommer att ställa frågor till Roger Eriksson från ESS och eleverna kommer också att vara de som guidar invigningsbesökarna genom utställningen. Det bjuds på tal, överraskningar och förfriskningar. Redan nästa dag finns skolbarn på plats och på lördagen är utställningen öppen för allmänheten.

Utställningen har delvis finansierats av Region Skåne och Øresund Materials Innovation Community, Ømic, ESS och MAX IV.

För mer information, kontakta föreståndare och projektledare Monica Almqvist, 046-222 33 46 eller verksamhetsansvarig Leif Bryngfors 046-222 71 80. www.vattenhallen.lth.se

Kristina LindgärdePressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):
http://www3.lu.se/info/pm/rss.php

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson)Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (@)Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen

LERU logo U21 logo