Pressmeddelanden

Medicin, vård och hälsa

Publicerad: 2004-12-10 11:33

Nobelpristagaren Linda Buck besöker Lund

Årets nobelpristagare i medicin, professor Linda B. Buck, besöker Lunds universitet den 14 december. Hon kommer att hålla en öppen föreläsning och träffa kollegor inom sitt forskningsområde.

Amerikanerna Linda Buck, Seattle och Richard Axel, New York, fick årets nobelpris i fysiologi eller medicin för sin forskning kring luktreceptorgener.

Linda Buck räknas som pionjär inom forskningen om våra luktgener. De båda pristagarna Linda Buck och Richard Axel arbetade tidigare tillsammans vid Columbia University. Där gjorde de 1991 ett uppmärksammat genombrott: de lyckades isolera och identifiera den genfamilj som styr bildningen av receptorer för doftmolekyler. Efter denna upptäckt har forskningsområdet haft en explosiv utveckling. Linda Buck och Richard Axel har under de senaste åren, oberoende av varandra, kartlagt hur luktsystemet fungerar - från de minsta doftmolekylerna till luktreceptorcellernas organisation.

Christer Owman, professor i molekylär neurobiologi vid Lunds universitet, lyckades 1996 bjuda in Linda Buck till en gästföreläsning i Lund.
– Vi insåg tidigt att hennes upptäckter var avgörande för forskningen om luktsinnet och att de öppnade upp ett helt nytt forskningsfält, berättar Christer Owman. Det är en stor ära att få besök av henne igen och det ger en fantastisk stimulans. Inte minst för våra yngre forskare eftersom Linda Buck själv är en relativt ung nobelpristagare.

De av Richard Axel och Linda Buck kartlagda luktreceptorerna tillhör en större grupp receptorer, kallade G-proteinkopplade receptorer. Den forkskargrupp som Christer Owmans tillhör, avdelningen för Molekylär neurobiologi på Wallenberg Neurocentrum, är den största i Skandinavien som studerar just G-proteinkopplade receptorer. Forskningen leds av Christer Owman tillsammans med professor Fredrik Leeb-Lundberg och docent Björn Olde.
– Upptäckten 1991 var en sensation. I ett enda slag fick vi en helt ny förståelse för hur vårt luktsinne fungerar, förklarar Christer Owman. Plötsligt hade tusentals gener som kodar för våra luktreceptorer identifierats. Dessa gener utgör hela en procent av våra gener. Linda Bucks forskning ger oss bättre förutsättningar för att förstå luktsinnets funktion, både hos djur och hos människor.

Vanligen har nobelpriset i medicin stor betydelse för människans hälsa men forskningen bakom årets nobelpris är av stor vikt för forskning som rör samtliga djurvarelser. Luktsinnet är nämligen livsnödvändigt för alla djur. Utan lukt hittar djuren varken föda eller sexpartner.

– Den Nobelprisbelönade forskningen banade väg för amerikanska forskares upptäckt av liknande receptorer hos insekter, säger professor Christer Löfstedt vid Ekologiska institutionen. Luktsinnet är likartat uppbyggt hos de flesta djur och upptäckter från insektsvärlden kan därmed i sin tur ge ökad förståelse av hur vi själva reagerar på lukter.

Feromongruppen vid Ekologiska institutionen, som idag har ett femtontal medarbetare och leds av professor Christer Löfstedt, har studerat insekternas doftsinne sedan 1970-talet. Verksamheten i Lund har under åren knoppat av delar till lantbruksuniversitetet i Alnarp. Tillsammans utgör dessa grupper ett internationellt centrum för forskning kring insekternas luktsinne.

Linda Bucks föredrag äger rum kl 16.00 den 14 december i Universitetssjukhusets aula i Lund. Presentationen har titeln "Unraveling the Sense of Smell" och hålls på engelska. Värdar är Medicinska fakulteten, Naturvetenskapliga fakulteten och Neurobiologiska klubben vid Lunds universitet. Under sitt besök kommer Linda Buck även träffa många yngre forskare och doktorander vid Lunds universitet som då får en unik chans att samtala om forskning med en nobelpristagare.

Media ges tillfälle att träffa Linda Buck kl 14.00 den 14 december i konferensrummet på plan 12, Wallenberg Neurocentrum, Sölvegatan 17, Lund.

För mer information kontakta professor Christer Owman, 046-222 05 71, Christer.Owman@mphy.lu.se eller professor Christer Löfstedt, 046-222 93 38, Christer.Lofstedt@ekol.lu.se.

Johanna Sandahl

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration