Pressmeddelanden

Teknik / LTH

Publicerad: 2005-11-15 11:31

Hur och vad äter vi i framtiden?

Studenter och forskare vid Lunds universitet är i full gång med att utveckla tänkbara förslag på vad och hur vi kan tänkas äta år 2010. Sammanlagt två koncept skall tas fram, ett för vardag och ett för fest.

Arbetet ingår i en tävling, som arrangeras av företaget Lyckeby Culinar och avgörs i februari 2006. Företaget har bjudit in Lunds universitet att delta som ett av fem universitet i Europa.

– Koncepten ska vara innovativa och visa på livsmedelsindustrins framtida möjligheter. Gruppen skall också ta hänsyn till förpackning, design och utnyttja tekniker som finns idag och som kommer att vara ännu mer utvecklade om fem år. Hållbarhet, säkerhet och hälsoaspekter är andra faktorer som vi anser vara viktiga, framhåller Christina Skjöldebrand, professor i Livsmedelsteknik på Förpackningslogistik vid Lunds Tekniska Högskola.

– Måltiden skall vara näringsmässigt komplett och innehålla ett mervärde av något slag. Bra förpackningar och produkter, som gör det enklare att laga festlig mat hemma, är också viktigt. Fast mer kan jag nog inte avslöja, berättar Kristina Närman, som gått bioteknikprogrammet och nu håller på med sitt exjobb inom industriell näringslära och inom ramen för Culinar Cup-tävlingen.

I förslaget från Lund ingår studenter och handledare från vitt skilda discipliner såsom industridesign, livsmedelsteknik, industriell näringslära, livsmedelskemi och yrkesteknisk högskoleutbildning inom livsmedel.

Ett skissförslag skall vara inlämnat den 15 november 2005. Finalen där tävlingsdeltagarna redovisar sina förslag äger rum 8 - 9 februari i Kristianstad på Krinova Science Park och bedöms av en internationell jury.

För mer information om Lunds bidrag kontakta Christina Skjöldebrand, adjungerad professor, Förpackningslogistik, Lunds Tekniska Högskola, Tel: 046-222 39 22, 070-62 82 578 Christina.Skjoldebrand@plog.lth.se. För mer information om Culinar Cup, kontakta Karin Birch, Lyckeby Culinar, 044-585 00, www.culinar.se

Kristina Lindgärde

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden