Pressmeddelanden

Publicerad: 2005-11-21 13:54

Pressinbjudan: Heta potatisar på vetenskapscafeet

Vetenskapscafé:
Gengröda och brödföda – vad händer med vårt dagliga bröd i genteknikens sekel?
Torsdagen den 24 november kl 19
Café Athen, AF-borgen i Lund

Vi blir vad vi äter, säger man. Vad blir vi då om vi äter mat från nya grödor där generna har modifierats? Är det förenat med några risker? Har du och jag som konsumenter något intresse av att sådana grödor odlas eller är det bara något som bara är bra för multinationella företag och jordbruk i stordriftsklassen? Vi har alla ett laddat förhållande till maten vare sig vi är anorektiker, storätare, finsmakare, hälsomedvetna eller miljöintresserade. Inte underligt att s k GMO-livsmedel har blivit – om vitsen tillåts – heta potatisar i debatten.

Det finns också en annan sida av saken och det är den globala livsmedelsförsörjningen. Medan jordbruket i u-länderna brottas med stora problem producerar de rika länderna ett livsmedelsöverskott. För vem är genmodifierade grödor bra för sett i det globala perspektivet? Ska stora multinationella livsmedelsföretag få ta patent på grödor i Tredje Världen i jakten på nytt användningsbart genetiskt material? Finns det en ”gen-imperialism” som hotar den biologiska mångfalden? Ämnet har på nytt aktualiserats i dokumentärfilmen Bullshit om den indiska miljöaktivisten Vandana Shiva och hennes kamp.

Allt detta kan du debattera på Café Athen, AF-borgen i Lund torsdagen den 24 november. För då är det vetenskapscafé på temat Gengröda och brödföda – vad händer med vårt dagliga bröd i genteknikens sekel? I panelen finns genteknikern Kristofer Vamling, vetenskapsjournalisten Peter Sylwan, etnologen Cecilia Fredriksson, Jan Brattström som förestår Livsmedelscentrum Lund, samt humanekologen Alf Hornborg. Samtalet leds av ekologen Henrik Smith.

Det hela är inte tänkt som en paneldiskussion utan ett samtal mellan publiken och forskarna. Det är det som är idén med ett vetenskapscafé – att det ska vara ett avspänt och informellt meningsutbyte i cafémiljö där man under samtalets gång kan ta sig en kopp kaffe eller en öl. Arrangörer är Lunds universitet jämte Akademiska Föreningen med stöd av Sparbanksstiftelsen Skåne.

Medierna är givetvis välkomna att bevaka arrangemanget. Vi är också tacksamma för ett införande i er spalt ”Det händer i Lund” eller motsvarande. Evenemanget är öppet för alla intresserade och det är gratis entré.

Göran Frankel

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration