Pressmeddelanden

Medicin, vård och hälsa

Publicerad: 2007-12-06 09:04

Nobelpristagaren Oliver Smithies besöker Lund

Professor Oliver Smithies, en av årets nobelpristagare i medicin, besöker Lunds universitet den 14 december. Han kommer att hålla en öppen föreläsning och träffa kollegor inom sitt forskningsområde.

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin gick till engelsmannen Sir Martin J Evans samt amerikanarna Mario R Capecchi och Oliver Smithies. De tilldelas gemensamt priset för deras upptäckter av "principer för att introducera specifika förändringar av gener i möss med användning av embryonala stamceller".

Pristagarna har gjort grundläggande upptäckter om embryonala stamceller och DNA-rekombination i däggdjur, vilket lett till utveckling av ett mycket kraftfullt instrument inom biomedicinsk forskning, d.v.s. framtagning av modellmöss med riktade mutationer. Det är med hjälp av genmodifierade möss som förståelsen av många sjukdomsmekanismer ökat så snabbt under senare år.

Oliver Smithies kommer under dagen att träffa forskarkollegor vid Lunds universitets Stamcellscentrum. Värd för besöket är Stefan Karlsson, professor i molekylär medicin.

Oliver Smithies öppna föreläsning äger rum kl 15.00 den 14 december i föreläsningssalen Palaestra, Universitetsplatsen i Lund. Även allmänheten är välkommen att delta. Presentationen har titeln "Turning Pages" och hålls på engelska. Eftersom vi räknar med att salen blir fullsatt kommer vi att reservera plaster åt media.

Media ges tillfälle att träffa Oliver Smithies kl 16, direkt efter föreläsningen, i lilla seminariesalen, bredvid Palaestra. Medverkar gör även professor Stefan Karlsson samt Jonas Larsson som är forskare med stor erfarenhet av att använda den nobelprisbelönade tekniken.

Anmäl om ni tänker komma till föreläsning samt pressträff till Johanna Sandahl, tel. 046-222 31 78 alt. 0709-94 34 79, e-post Johanna.Sandahl@med.lu.se senast den 12 december.

Mer information om Oliver Smithies samt Sir Martin J Evans och Mario R Capecchi och deras forskning finns i pressmeddelandet från Nobelstiftelsen:

För mer information kontakta Johanna Sandahl, tf informationschef vid Medicinska fakulteten, tel. 046-222 31 78 alt. 0709-94 34 79, e-post Johanna.Sandahl@med.lu.se

Johanna Sandahl

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson