Meny

Du är här

Pressmeddelanden

Medicin, vård och hälsa

Publicerad: 2007-12-14 09:48

Bättre bot för njurcancer?


Varje år drabbas drygt 800 personer i Sverige av njurcancer, och ungefär hälften av patienterna dör av sin sjukdom. Forskare vid Lunds universitet och Universitetssjukhuset MAS i Malmö har nu hittat en substans som förhoppningsvis kan leda till ett nytt sätt att behandla sjukdomen.


Inom cellbiologin står begreppet signalväg för en serie händelser på cellnivå som styr cellernas svar på sin omgivning. Malmöforskarna har funnit att en viss signalväg, den s k Notch-kaskaden, är felaktigt styrd i njurcancer och att detta bidrar till cancercellernas tillväxt. De har också i djurförsök kunnat visa att substanser som hämmar denna signalväg också bromsar tumörens utveckling.

– Det intressanta är att sådana så kallade Notch-hämmare redan finns framtagna för klinisk användning. De har varit tänkta att användas dels mot Alzheimers sjukdom, dels mot vissa andra cancersjukdomar, säger forskargruppens ledare Håkan Axelson.

De aktuella substanserna blev aldrig vidareutvecklade till färdiga läkemedel, bland annat för att biverkningarna i form av tarmskador visade sig vara för stora. Men Håkan Axelson tror att det problemet går att lösa.

– Vi har i djurförsök visat att om man ger substansen i tre dagar och sedan tar en paus i fyra dagar, så hinner tarmen hämta sig. Då behöver det inte bli några biverkningar, säger han.

Eftersom substanserna alltså redan är framtagna, så tror Håkan Axelson att läkemedelsindustrin ganska snabbt kan testa dem i kliniska prövningar på patienter med njurcancer. Sjukdomen drabbar årligen omkring 150 000 personer världen över och leder till nära 78 000 dödsfall.

Mer information Håkan Axelson, 040-337621 och Hakan.Axelson@med.lu.se. Forskargruppens resultat har just publicerats i Journal of Clinical Investigation, se länken nedan.

Bakgrund: Notch-kaskaden har fått sitt namn efter en viss genetisk variant av genforskarnas studieobjekt bananflugan, en fluga som inte har släta kanter på sina vingar utan små hack – notches – på sina vingar.

Ingela BjörckPressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):
http://www3.lu.se/info/pm/rss.php

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson)Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (@)Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen