Lunds universitet söker prorektor, tillika ställföreträdare för rektor

Lunds universitet grundades 1666. Universitetet rankas idag som ett av världens 100 bästa och är samtidigt Sveriges mest internationella lärosäte.
Här finns 42 000 studenter och 7 400 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Ref nr: STYR 2017/187

I en tid av betydande framgångar och avgörande utmaningar söker vi en ny prorektor som tillsammans med rektor kan samla krafterna och leda vårt universitet framåt. Lunds universitet är ett fullskaligt universitet som under senare år genomgått en kraftig expansion. Fortsatt samverkan med näringsliv och övriga samhället, nationellt och internationellt, är av avgörande betydelse för Lunds universitets framtid som ett universitet i världsklass.

Prorektor tjänstgör i rektors ställe när rektor inte är i tjänst, och ersätter i övrigt rektor i den utsträckning som rektor bestämmer. Vid Lunds universitet förväntas rektor och prorektor arbeta som ett team som kompletterar varandra och tillsammans leder universitetet. Prorektor ingår bl a i universitetsledningen och rektors ledningsråd.

Framtida utmaningar för Lunds universitet innefattar bland annat att fortsätta arbetet med forskningsanläggningen MAX IV-laboratoriet, det europeiska projektet ESS och den digitala utvecklingen som öppnar nya former för utbildningen. Detta samtidigt som vi bevarar och framförallt utvecklar den bredd och det djup i forskning och utbildning som präglar vårt universitet.

Kvalifikationer

Den som utses till prorektor ska ha den vetenskapliga och pedagogiska kompetens som föreskrivs för anställning som professor eller lektor. Även i övrigt ska prorektor uppfylla behörighetskraven för anställning som professor eller lektor enligt högskoleförordningen (HF 2 kap 11 §).

Prorektor bör även:

• vara en god ledare och ha visat prov på ett gott ledarskap

• ha ett vetenskapligt och pedagogiskt förtroende

• ha förståelse för det breda universitetet och dess varierande förutsättningar och förmåga att driva utveckling inom dess skiftande verksamheter

• ha god förmåga att främja universitetets intressen vad gäller finansiering av forskning och utbildning

• ha god förmåga att verka i såväl nationella som internationella sammanhang

• ha god förmåga att förvalta och utveckla ekonomiska och personella resurser i en större akademisk organisation

• ha god förmåga att arbeta med arbetsmiljö-, jämställdhets- och mångfaldsfrågor

• ha god förmåga att engagera, motivera och samverka med medarbetare och studenter

• ha hög personlig integritet

• ha goda kunskaper i såväl svenska som engelska språket

Lunds universitet eftersträvar en jämn könsfördelning och då rektor för Lunds universitet är en man ser vi gärna kvinnor som sökande till prorektorsuppdraget.

Uppdraget som prorektor omfattar 100% med tillträde 1 juli 2017.

Information om uppdraget kan ges av avdelningschef Cecilia Billgren, telefon
046-222 70 24, e-post Cecilia.Billgren [at] rektor.lu.se.

Fackliga företrädare:

• SACO-S Jan-Åke Lööv, telefon 046-222 84 64, e-post
    Lars-Ake.Loov [at] saco-s.lu.se
  • SEKO, Ingrid Lagerborg, telefon 046-222 93 61, e-post Ingrid.Lagerborg [at] seko.lu.se
  • OFR Jacob Branting, tel. 046-222 93 62, e-post Jacob.Branting [at] epn.lu.se

Vi ser gärna att det i intresseanmälan ingår ett personligt brev samt CV.

Intresseanmälan med ref nr STYR 2017/187 sänds till Registrator [at] lu.se eller Registrator, Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund senast måndag 17 april 2017.

Sidansvarig:

lu [at] lu.se