Språktest och språkkurs online för Erasmus+ studenter

Språktest

För de studenter som åker på Erasmus+ utbyte eller praktik är det obligatoriskt att göra ett språktest före och efter mobiliteten. En länk kommer att skickas till dig automatiskt efter det att du har ansökt om Erasmus+ stipendiet. Språktest finns för följande språk danska, engelska, franska, grekiska, italienska, nederländska, polska, portugisiska, spanska, svenska, tjeckiska och tyska.

Du ska göra testet i det språk som är det huvudsakliga språk för dina studier/din praktik. Detta språk anger du i din stipendieansökan. Om du inte genomför språktesterna är du inte längre berättigad till något Erasmusstipendium. Om det huvudsakliga språket är något annat än de nämnda språken, behöver du inte göra något språktest.

Språktestet är ett självvärderingstest och som student kommer du direkt efter testet att kunna se vilken nivå du ligger på (nivåerna A1-C2, enligt Common European Framework of Reference for Languages, CEFR). Däremot får inte värduniversitetet/organisationen tillgång till resultatet, så du riskerar inte att inte få genomföra din utlandsvistelse på grund av att du inte kommer upp till en viss nivå på detta språktest. Språktestet beräknas ta ungefär 30-50 minuter att genomföra och det inkluderar både läsförståelse och hörförståelse.

Språkkurs

Om du känner att du behöver utveckla dina språkkunskaper i ditt studiespråk kan du få tillgång till att gå en språkurs online före och under din utlandsvistelse. Det finns olika nivåer för språkkurserna och du får gå den kurs som passar bäst för dig (i enlighet med resultatet på språktestet).

För att få gå en språkkurs online ska du som åker på utbyte höra av dig till Ingrid Temler (Ingrid.Temler [at] er.lu.se) och du som åker på praktik ska höra av dig till Sofie Wallberg (erasmuspraktik [at] er.lu.se). Om du får sämre resultat än B2-nivån (B1, A1 eller A2) kommer du automatiskt att få tillgång till att gå en språkkurs online. Även studenter som får resultatet B2, C1 eller C2 kan be om att få gå en språkkurs. Du kan då även välja att gå en språkkurs i värdlandets huvudspråk, även om det språket inte är det huvudsakliga språk som används i din undervisning. Detta kan vara ett bra sätt att förbättra språkkunskaperna i värdlandets språk.

Sidansvarig:

Kontaktpersoner för språkkurs