Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ansök om examen

Här hittar du anvisningar om hur du tar ut din examen vid Lunds universitet.

Du ansöker om examen vid Lunds universitet om du har slutfört din utbildning här.

Om din examensansökan gäller utbildningar från LTH, Medicinska fakulteten, Konsthögskolan, eller forskarexamina vid Juridiska fakulteten, vänder du dig direkt till respektive kansli. Undantaget är forskarexamina vid Konsthögskolan, dessa handläggs av examensavdelningen.

Ansök om examen från LTH

Ansök om examen från Medicinska fakulteten

Ansök om examen från Konsthögskolan

Alla övriga examensansökningar handläggs av universitetets examensavdelning.

Handläggningstid

Handläggningstiden varierar under året beroende på arbetsbelastningen, men är normalt cirka sex till åtta veckor. För närvarande är det längre handläggningstid än normalt. Tänk på att ofullständiga uppgifter i din ansökan kan komma att förlänga handläggningstiden.

Viktigt att tänka på

 • Du kan aldrig ta ut mer än en examen med samma examensbenämning och huvudämne/huvudområde. Du kan inte heller lägga till eller dra ifrån kurser i en examen som redan är utfärdad.
 • Endast hela avslutade kurser kan ingå i en examen, inte enstaka kursmoment. Kurser som delvis har ett gemensamt innehåll tillgodoräknas i en examen så att de överlappande poängen bara tas med en gång.
 • Du ansvarar själv för att uppgifterna i din ansökan är kompletta och korrekta. Kontrollera på ditt Ladok/registerutdrag att allt finns inrapporterat. Detta kan du göra själv i Studentportalen. Om något resultat inte är inrapporterat kontaktar du ämnets institution.

Studentportalen

Övergångsregler

Fram till 1 juli 2007 gällde 1993 års examensordning. För dig som började studera före detta datum finns ett antal övergångsregler som du behöver känna till när du vill ansöka om examen.

Läs mer om övergångsregler och examen enligt den äldre examensordningen

Så ansöker du om examen på grund- och avancerad nivå

Om du vill ta ut jurist-, forskar- eller lärarexamen eller examen enligt 1993 års examensordning ska du fylla i och skicka en ansökningsblankett till examensavdelningen. Följ instruktionerna nedan.

Övriga examina ansöker enklast om via Studentportalen. Logga in i Studentportalen med ditt StiL-id, så hittar du anvisningar om hur du ansöker om examen.

Ansök om examen via Studentportalen

Ansök om examen via blankett

1. Fyll i en ansökningsblankett per examen

Observera det finns olika blanketter för olika examina och examensordningar. Blanketterna hittar du under rubriken "Ansökningsblanketter".

2.  Bifoga handlingar

Du ska alltid tydligt ange i din ansökan vilka kurser som ska ingå i examen.

Vid behov ska du också bifoga en eller flera av följande handlingar:

 • För att styrka behörighet till examen på avancerad nivå, bifoga kopia på kandidatexamen eller motsvarande om denna är utfärdad vid annat svenskt lärosäte. Om din kandidatexamen är utfärdad vid ett utländskt lärosäte, bifoga kandidatexamen i original, alternativt Official Transcript of Records i original med examenstitel.
   
 • Beslut i original om tillgodoräknande av utländska studier/särskild kurs, samt kopior på underlaget om detta inte är tillgodoräknat i Ladok.
   
 • Official Transcript of Records i original för tillgodoräknande av utländska studier i samband med examensansökan. Du kan även vända dig till Universitets- och högskolerådet (om det gäller en hel utbildning) eller till din institution (om det gäller utbytesstudier) för att få en bedömning eller ett tillgodoräknande av utbildningen. Detta förkortar oftast handläggningstiden av din ansökan. Originalhandlingar återsänds alltid rekommenderat.
   
 • Personbevis som styrker namnbyte, i de fall namnbytet inte är registrerat i Ladok.

3. Skriv under och skicka in

Skriv under ansökan och skicka in den tillsammans med bilagor till: Examensavdelningen, Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund. Det går också bra att lämna din ansökan till sektionen Student och utbildnings reception på Sölvegatan 29 B.

Så här ansöker du om forskarexamen

1. Fyll i ansökan

Fyll i en ansökningsblankett. Blanketten hittar du under rubriken "Ansökningsblanketter".

2. Kontrollera Ladok

Kontrollera att alla forskarkurser och datum för "Alla kurser klara" samt datum för disputation eller licentiatseminarium är inrapporterade i Ladok.

3. Bifoga handlingar

Du ska alltid bifoga en kopia på avhandlingens titel, så att denna kan återges korrekt på examensbeviset. Om avhandlingens titel inte är på engelska ska du ange en engelsk översättning av titeln i ansökan om du vill att detta ska finnas med i examensbeviset. Engelsk översättning av forskarkurser tas med i examensbeviset i den mån de finns. Kontakta handledare/examinator om kurser saknar engelsk översättning och du önskar detta. Översättningar av kurser ska registreras i Ladok.

Vid namnbyte ska du även bifoga ett personbevis som styrker detta, om namnbytet inte är registrerat i Ladok.

4. Skriv under och skicka in

Skriv under ansökan och skicka den tillsammans med bilagor till: Examensavdelningen, Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund. Det går också bra att lämna din ansökan till sektionen Student och utbildnings reception på Sölvegatan 29 B.

Sidansvarig:

Ansökningsblanketter

kontaktinformation

Examensavdelningen
examen [at] stu [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 01 00

Telefontid:
Måndagar 9.00–10.00
Tisdagar 14.00–15.00
Torsdagar 9.00–10.00

Besökstid:
Måndag-torsdag kl 10-12 och 13-15
Fredag kl 10-12
Vänligen boka ditt besök i förväg genom att skriva till examen [at] stu [dot] lu [dot] se.

Besöksadress:

Sektionen Student och utbildning
Genetikhuset,
Sölvegatan 29 B, Lund

Karta på hitta.se

Telefax:
046-222 04 95

Postadress:
Examensavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Bild på Diploma supplement label, utfärdad av EU

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen