Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hitta bostad

Att få tag i boende i Lund kan vara en utmaning, särskilt vid terminsstarten. Därför är det bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter till bostad som finns. Kolla också upp vad som gäller för att ställa dig i bostadskö. Här hittar du information om bostadsföretag och bostadsförmedlingar som vänder sig till dig som är student.

Studentboendet Ulrikedal samt en kille som cyklar förbi. Foto.

I Skåne är det förhållandevis nära till det mesta och det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Om du har svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i någon närliggande ort.

Du kan pendla från bland annat Malmö, Eslöv, Kävlinge, Burlöv, Landskrona, Helsingborg och Hässleholm. De ligger alla inom pendlingsavstånd. Du tar dig till Lunds centralstation på en halvtimme med Öresundståg från Helsingborg och Hässleholm. Från Landskrona tar det en kvart.

Det finns olika typer av bostäder att söka bland, till exempel korridorrum, egen lägenhet, inneboende och pentryrum.

AF Bostäder

Stiftelsen AF Bostäder, AFB, är Akademiska Föreningens bostadsföretag. I dag äger och förvaltar AF Bostäder över 6 000 studentbostäder i Lund. De har både korridorrum, pentryrum och lägenheter i olika storlekar.

Du måste vara medlem i Akademiska Föreningen för att få stå i kö eller hyra en bostad genom AF Bostäder. Du kan inte ställa dig i kö förrän du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet! Du blir medlem i Akademiska Föreningen genom att betala in medlemsavgiften till Studentlund.

Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Medlemmar i till exempel Smålands nation behöver teckna ett stödmedlemskap i en annan nation för att kunna bo hos AF Bostäder, då Smålands nation inte heller är medlem i Akademiska Föreningen.

Leta bostad på AF Bostäders webbplats afbostader.se

Förtur för dig som ska börja första terminen i Lund

Om det är första gången som du har antagits till studier vid Lunds universitet och du ännu inte har hunnit påbörja dessa, så behöver du inte vara medlem i Akademiska Föreningen. Det gör att du kan ställa dig i kö så fort du har fått du har fått ditt antagningsbesked. Men glöm inte att bli medlem under terminens gång, annars riskerar du att förlora din köplats eller din nya bostad. Du kan inte ställa dig i kö innan du har fått ditt antagningsbesked!

Du kan också rätt till så kallad novischförtur under din första termin i Lund. Det innebär att du – i konkurrens med andra novischer ("nybörjare") – kan gå före i kön på vissa bostäder, främst korridorrum. Detta gäller bara dig som inte har pendlingsavstånd till Lund.

Läs AF Bostäders information till dig som ska söka bostad för första gången

Bo på nation

Många nationer har sina egna korridorrum och lägenheter. De hyrs bara ut till medlemmar i nationen och det kan finnas olika köregler beroende på vilken nation du blir medlem i. Ofta kan du få förtur om du är aktiv och engagerad i nationens olika aktiviteter. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap. Kontakta nationerna för att få reda på mer.

Nationer och kårer

Bopoolen.nu

Bopoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av studentkåren. Där går det att förmedla annonser för både dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut. De har även mer information om lagar och regler, kontraktsförslag samt tips på hur man ska gå till väga för att leta eller hyra ut bostad. De flesta bostäder som Bopoolen förmedlar är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Bopoolen.nu:s webbplats

Bopoolen.nu:s länkar till hyresvärdar med flera (superbra lista!)

Studentlund

Samarbetsorganisationen Studentlund har samlat tips och råd kring bostäder.

Studentlunds webbplats

Studentbostäder i Lund

Lunds kommun har en bra lista och karta över befintliga studentboenden.

Lista över studentboenden finns på Lunds kommuns webbplats

Studentboende i Helsingborg

I Helsingborg finns det i dag ett tiotal olika studenthem. De flesta av dem ligger nära Campus Helsingborg med bara några minuters cykelavstånd.

Campus Helsingborgs webbsida om studentboende

LU Accommodation

Lunds universitet förhyr ett antal rum och lägenheter åt internationella studenter i Lund och Malmö. Ibland har de lediga rum även för dig som är svensk student.

LU Accommodation:s webbplats

Malmö Studenthus

Malmö Studenthus hyr ut drygt 670 nyrenoverade lägenheter. Alla lägenheter har egen ingång från trapphuset, eget kök och badrum med dusch.

Malmö Studenthus webbplats

Kommunala bostadsköer och bostadsförmedlingar

De kommunala bostadsbolagen i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg har ett stort antal lägenheter för uthyrning. Det kan vara en god idé att ställa dig i kö så snart som möjligt.

För vissa områden går det snabbt att få en lägenhet. För andra områden, ofta centrala lägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg, krävs ett antal år i bostadskö.

Privata hyresvärdar

Det finns också flera privata hyresvärdar i Lund och kommunerna i närheten.

Se film med AF Bostäder

Se film med sju tips för dig som letar bostad

Sidansvarig:

Folkbokför dig där du bor

Glöm inte att skriva dig på din nya adress och eftersända din post om du har flyttat. Om du inte är folkbokförd på din bostadsadress kan du till exempel inte heller söka bostadsbidrag för den.

Bostadsbidrag

Adressändring.se

Karta över Lund


Visa Lunds universitet på en större google-karta.

Campusplanen

Skiss över det nya LUX-huset. Montage.

Lunds universitets campusplan är ett verktyg för planeringen av den fysiska miljön fram till år 2025. Den är en viktig del i Lunds urbana utveckling.

Campusplan (PDF 20,8 MB, öppnas i nytt fönster)

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen