Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hitta bostad

Här hittar du information om bostadsföretag och bostadsförmedlingar som vänder sig till dig som är student.

Det kan vara en utmaning att få tag i boende i Lund, särskilt vid terminsstarten. Det är bra om du tidigt tar reda på vilka möjligheter till bostad som finns, samt vad som gäller för att ställa dig i bostadskö.

Sju tips för dig som letar bostad i Lund

Läs filmens tips om bostad som text

AF Bostäder i Lund

Stiftelsen AF Bostäder äger och förvaltar cirka 5 800 studentbostäder i Lund. Du kan ställa dig i kö först när du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet. Studierna ska vara på minst halvtid (15 högskolepoäng per termin). Du måste vara medlem i Akademiska Föreningen för att hyra en bostad genom AF Bostäder. Du blir medlem i Akademiska Föreningen genom att betala in medlemsavgiften till Studentlund.

Några kårer (teknologkåren och doktorandkåren) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Medlemmar i till exempel Smålands nation behöver teckna ett stödmedlemskap i en annan nation för att kunna bo hos AF Bostäder, då Smålands nation inte heller är medlem i Akademiska Föreningen.

Leta bostad på AF Bostäders webbplats

Förtur för dig som ska börja första terminen i Lund

Om det är första gången som du har antagits till studier vid Lunds universitet och du ännu inte har hunnit påbörja dessa, så behöver du inte vara medlem i Akademiska Föreningen. Det gör att du kan ställa dig i kö så fort du har fått du har fått ditt antagningsbesked. Men glöm inte att bli medlem under terminens gång, annars riskerar du att förlora din köplats eller din nya bostad. Du kan inte ställa dig i kö innan du har fått ditt antagningsbesked!

Du kan också ha rätt till så kallad novischförtur under din första termin i Lund. Det innebär att du – i konkurrens med andra novischer ("nybörjare") – kan gå före i kön på vissa bostäder, främst korridorrum. Detta gäller bara dig som inte har pendlingsavstånd till Lund.

Mer om AF Bostäders bostadskö

Bo på nation

Många nationer har sina egna korridorrum och lägenheter. De hyrs bara ut till medlemmar i nationen och det kan finnas olika köregler beroende på vilken nation du blir medlem i. Ofta kan du få förtur om du är aktiv och engagerad i nationens olika aktiviteter. Du kan också få förtur om du kommer från ett visst landskap. Kontakta nationerna för att få reda på mer.

Nationer och kårer

Pendla från närliggande ort

Om du har svårt att hitta bostad i Lund är ett alternativ att bo i någon av kommunerna i närheten. I Skåne är det nära till det mesta och det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Du kan pendla från bland annat Malmö, Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Helsingborg och Hässleholm.

Bopoolen.nu

Bopoolen.nu är en bostadsförmedling som drivs av studentkåren. Där går det att söka och skapa annonser, både för dig som söker bostad och för dig som vill hyra ut. Bopoolen.nu har även mer information om lagar och regler, kontraktsförslag samt tips på hur du kan gå till väga för att leta eller hyra ut bostad. De flesta bostäder som Bopoolen förmedlar är rum i kollektiv eller som inneboende samt andrahandskontrakt.

Bopoolen.nu:s webbplats

Studentlund

Samarbetsorganisationen Studentlund har samlat tips och råd kring bostäder.

Studentlunds webbplats

Studentbostäder i Lund

Lunds kommun har en bra lista och karta över befintliga studentboenden.

Lista över studentboenden på Lunds kommuns webbplats

Studentboende i Helsingborg

I Helsingborg finns det i dag ett tiotal olika studenthem. De flesta av dem ligger nära Campus Helsingborg med bara några minuters cykelavstånd.

Campus Helsingborgs webbsida om studentboende

LU Accommodation

Lunds universitet förhyr ett antal rum och lägenheter åt internationella studenter i Lund och Malmö. Ibland har de lediga rum även för dig som är svensk student.

LU Accommodation:s webbplats

Malmö Studenthus

Malmö Studenthus hyr ut drygt 670 nyrenoverade lägenheter. Alla lägenheter har egen ingång från trapphuset, eget kök och badrum med dusch.

Malmö Studenthus webbplats

Kommunala bostadsköer och bostadsförmedlingar

De kommunala bostadsbolagen i Lund, Malmö, Landskrona och Helsingborg har ett stort antal lägenheter för uthyrning. För vissa områden går det snabbt att få en lägenhet. För andra områden, som centrala lägenheter i Lund, Malmö och Helsingborg, krävs ett antal år i bostadskö.

Privata hyresvärdar

Det finns också flera privata hyresvärdar i Lund och kommunerna i närheten, se separata listor i högerkolumnen på denna sida (dator) eller längre ned på sidan (mobil och platta), under rubriken ”Övriga hyresvärdar”.

Bopoolen.nu har också en superbra lista med länkar till hyresvärdar

Sidansvarig:

Bostadspodden

Hur hittar jag en bostad? Lyssna på Nora och Kristoffer som berättar om hur de fick tag på sina bostäder.

Övriga hyresvärdar

Obs! Det här är ingen fullständig lista över samtliga hyresvärdar i området. Vill du tipsa oss om fler lämpliga länkar, kontakta sidansvarig.

Folkbokför dig där du bor

Glöm inte att skriva dig på din nya adress och eftersända din post om du har flyttat. Om du inte är folkbokförd på din bostadsadress kan du till exempel inte heller söka bostadsbidrag för den.

Gör en flyttanmälan på Skatteverkets webbplats

Adressändring.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen