Meny

Javascript is not activated in your browser. This website needs javascript activated to work properly.
Du är här

Praktisk checklista

Det är mycket du kan behöva ha koll på som ny student vid Lunds universitet. Här har vi samlat ihop några av de viktigaste praktiska sakerna kring dina studier.

1. Aktivera ditt Studentkonto/StiL-konto

Studentkontot skapas när du blir registrerad som antagen vid Lunds universitet, några dagar efter det att du fått det andra antagningsbeskedet. Du kommer att få instruktioner om hur du aktiverar kontot till den mejladress som du angav när du anmälde dig via antagning.se. När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen. Där kan du bland annat kolla dina registrerade studieresultat via Ladok och söka kontaktuppgifter till andra studenter.

Läs mer om ditt nya studentkonto/StiL-konto

Studentkontot/Stil:s aktiveringssida

Studentportalen

2. Hitta rätt

Du är säkert nyfiken på såväl schema och kurslitteratur, som på var dina nya skollokaler faktiskt ligger. Oftast får du ett e-brev eller brev från din institution (som anordnar din utbildning) några veckor innan kursstart med information. Du kan också hitta information via kurshemsidor och institutionernas webbplatser.

Gå till lista över institutionerna

Se kartor över Lunds universitet

3. Registrera dig

Registrering sker oftast i samband med introduktionsmötet för din utbildning. Om du pluggar på distans kan du för det mesta registrera dig via webben.

Läs mer om registrering

4. Fixa ett passerkort

Du som är student får ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Så småningom kommer det även att fungera som lånekort på universitetets alla bibliotek.

Läs mer om passerkortet

5. Skaffa ett lånekort på Lunds universitets bibliotek

Inom Lunds universitet finns ett stort antal bibliotek. Med ett lånekort på fickan kan du låna böcker från alla de biblioteken.

Läs mer på Lunds universitets biblioteks webbplats

6. Gå med i en kår och nation

Lunds studentliv har mycket att erbjuda. Genom att engagera dig i en kår eller nation får du minnen för livet. Det är inte obligatoriskt att vara med, men det finns många fördelar. Du får också ett studentkort som ger dig rabatt på tågresor, restauranger, kaféer och museer i hela landet. Du kan till exempel gå med i Studentlund som är ett samarbete mellan nationer, kårer och Akademiska föreningen. Du kan också välja att bli medlem i någon av de studentorganisationer som inte ingår i Studentlund, som Smålands nation och Teknologkåren.

Läs mer om kårer och nationer

7. Skaffa en cykel

Om du inte redan har en cykel är det en bra idé att införskaffa en. Den kommer garanterat att bli väl använd under din tid som student vid universitetet.

Läs på lund.se om att cykla i Lund och nästa cykelauktion

8. Ordna ett Jojo-kort

Du kan åka stadsbuss inom Lund med Skånetrafiken. Alla linjer och turer kan du se i Skånetrafikens reseplanerare som finns på webben och som app. Där kan du också läsa mer om hur du betalar på stadsbussen. Du kan betala med Skånetrafikens app eller ett Jojo-kort.

Du kan ladda Jojo-kortet med pengar eller köpa det som ett 30-dagars periodkort med studentrabatt. Jojo-kortet kan du köpa på Skånetrafikens kundcenter på centralstationen i Lund eller hos ett ombud. Kontanter och bank- och kreditkort fungerar inte på stadsbussarna.

Skånetrafikens biljettautomater finns på flera ställen på centralstationen om du ska åka tåg.

Gå direkt till Skånetrafikens reseplanerare

Läs mer om var du kan köpa Jojo-kort i Lund

Läs mer om studentrabatt på Jojo-kort

Läs mer om Jojo reskassa

Läs mer om stadsbusstrafiken i Lund (pdf 1,2 Mb)

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen