Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

"Jag studerade i Libanon"

Johanna berättar om sina studier i Libanon 2011-2012

"Libanon är det lilla konfliktdrabbade landet som för tillfället befinner sig i den arabiska vårstormens öga. En ovanlig roll för libaneserna, att bo i det mest stabila området i regionen. Det har varit en fantastisk utsiktspost att följa omvärldens skeenden ifrån.

Att vara så här långt borta hemifrån och utanför den egna trygghetszonen har också gett mig nya insikter på ett personligt plan. Världen utvidgas och krymper inför en på en och samma gång.

Vill du göra en mjuklandning in i den arabiska världen är Libanon ett bra ställe att inleda med. Det här är landet där öst möter väst. Lite av ett ”mellanöstern light”. Om du vill kan du klara dig på engelska, shoppa på H&M och dricka morgonkaffe på Starbucks. Men det är såklart inte för dessa upplevelser folk väljer att åka till mellanösterns Paris.

När jag lämnar luftkonditioneringen på Rafik Hariri International Airport och kliver ut slås jag av en tjock och klibbig sensommarluft. Svettdropparna börjar tränga fram bara efter någon minut och min vän Mohammed som möter oss på flygplatsen skrattar åt våra jackor och scarfar. Klockan är två på natten och det finns gott om taxibilar som vill erbjuda turisterna det bästa priset in till Hamra. Men Mohammed har erbjudit sig att hämta oss och se till att vi kommer tryggt fram till vårt nya hem. Gästvänlighet är något libaneserna värderar högt. Att ställa upp för familj och vänner är en självklarhet och det är inte ovanligt att bli bjuden hem på middag till folk man känt i 5 minuter.

Libanon är ett land fyllt av kontraster. Det ena kvarteret är inte det andra likt. I huvudstaden hittar du en salig blandning av lyxboutiques, tiggande barn och förfallna byggnader med kulhål i fasaden. Segregeringen är påtaglig i gatubilden. Vissa libaneser jag träffar pratar gärna om landet som väldigt liberalt och västerländskt. Min vän Mohammed svarar alltid ”Lebanon is a free country”, då jag försöker fråga honom om klädkoder eller hur man förväntas bete sig i olika situationer. Många vill understryka hur mycket som hänt sedan inbördeskriget. Muslimer och kristna kan bo i samma kvarter och man ser moskéer och kyrkor stå sida vid sida på flera ställen i Beirut. Men frihet visar sig ändå vara ett väldigt relativt begrepp här och som kvinna bör en veta var och hur den libanesiska friheten kan utnyttjas. Det pågår en feministisk kamp på gräsrotsnivå som förhoppningsvis kan nå nya höjder då det politiska läget i regionen lugnat sig. 

Det händer mycket i Libanon och i hela området just nu. Många känner av att det lever i ett historiskt brytningsskede. Det är livligt och pulserande där nere och det smittar av sig också på en bekväm nordbo. Jag kommer att besöka Libanon igen, och med stor sannolikhet kommer landet inte se ut som när jag lämnade det vintern 2012."

Berättat av: Johanna Dikert

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen