Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kårordföranden

”Jag fick sommarjobb genom mitt engagemang i kåren”
Jonas Wendt började plugga juridik vid Lunds universitet och flyttade in på studentnation. Han blev förälskad i Lunds studentliv och engagerade sig i olika nationsaktiviteter. Juridikstudierna blev dock inte långvariga men väl hans engagemang. Sedan hösten 2011 är han kårordförande för Lundaekonomerna.

Ekonomistudenten Jonas står utanför Lundaekonomernas gula kårhus och ser in i kameran. Foto.

Jonas Wendt är numera ekonomstudent och har varit aktiv i kåren i flera år. Det som började med ett intresse för novischverksamheten för dem som just börjat plugga i Lund landade till slut i ett rejält kårengagemang. Efter att ha suttit med i olika utskott, varit projektledare och ordförande för olika utskott sökte Jonas slutligen posten som kårordförande för Lundaekonomerna – och fick den.

­– För mig är det roligaste med arbetet att få träffa olika sorters människor.  Folk som kommer in här vill göra saker. De är ofta väldigt drivna och påhittiga. Att umgås med sådana människor och se hur de utvecklas från novischer till att de kanske har ett eget projekt, det är jättespännande, säger Jonas.

Rekommenderar andra att engagera sig

Han har nu lämnat över posititionen som kårordförande för Lundaekonomerna till sin efterträdare. Men som ordförande arbetade han med att leda styrelsen och vara en representant för kåren i olika sammanhang. Han var med och planerade vad kåren ska sträva efter i framtiden och han fungerade även som ett stöd och bollplank för aktiva inom Lundaekonomerna.

Jonas rekommenderar alla studenter att engagera sig ideellt i något under sin studietid.

– Att engagera sig överhuvudtaget, det behöver inte bara vara i kåren, är väldigt bra. Dels för att man får träffa folk och får kontakter, dels för att jag tror man lär sig så otroligt mycket annat som man inte lär sig i sin utbildning, säger Jonas.

Han tror dock att kåren till en början kan uppfattas som ett lite tråkigare alternativ än exempelvis nationerna.

– Jag tror att ju längre många kommer i sin utbildning desto mer märker de att kåren har fördelar som de kan ha nytta av. Kåren har mer med vår utbildning att göra. Ju längre du kommit i din utbildning desto mer vill du kanske vara med och påverka den. Jag tror också man har bättre möjligheter att få kontakt med företag i kåren. Nationerna erbjuder istället mer engagemang i nattklubbar och liknande. Så vad man väljer beror ju på vad man är intresserad av.

Faddrar får känsla för kårlivet

Jonas listar två bra ingångar för den som vill prova på att engagera sig i kårlivet:

– Man kan vara med och ”staffa” på någon av våra arbetsmarknadsdagar eller liknande. Staffa innebär att man är med en lite kortare period, från 2-3 veckor innan och sen under själva eventet. Då har man inte jättemycket ansvar men man får prova på hur det är, säger Jonas och tipsar vidare:

– När man själv har varit novisch kan många tycka att det är kul att vara fadder och själv få välkomna de nya novischerna. Det är två bra sätt att få en känsla för kårlivet.

Jonas ser många fördelar med att vara med i kåren, förutom praktiska erfarenheter och företagskontakter så har han också fått gå olika utbildningar i till exempel ledarskap och stresshantering.

– Jag tror mitt engagemang betyder mycket för min framtid. Jag tycker att jag har utvecklats väldigt mycket bland annat som ledare, en kunskap jag aldrig hade kunnat läsa mig till i en kurs på samma sätt.

Slutligen visar det sig att Jonas engagemang redan har gett fördelar inför framtiden:

– Jag fick sommarjobb genom en chef som jag hade i uppgift att följa under en dag under ledarskapsutbildningen. Det är en sådan grej som inte hade hänt om jag inte hade varit med i kåren!

Intervjun genomfördes i april 2012

Sidansvarig:

Fakta: Jonas Wendt

Född: 1987

Utbildning: Tar civilekonom-examen våren 2013. Arbetade som kårordförande för Lundaekonomerna från hösten 2011 och ungefär ett år framåt.

Ursprungligen från: Malmö

Bor: I Lund

Fakta: Kårer

Vid Lunds universitet finns det flera olika studentkårer. En studentkår består av studenter som studerar ett visst ämne eller ämnesområde. Kåren arbetar med utbildningsbevakning för att se till att utbildningen och studiemiljön håller hög kvalitet. Därför finns studenter från kåren representerade på alla nivåer på universitetet, från programråd till universitetsstyrelsen och ger där förslag på förändringar och förbättringar. Kåren arbetar också för bättre villkor för studenterna i olika frågor i kommunen, regionen och i landet. Kåren jobbar även med att visa upp den framtida arbetsmarknaden för studenterna och att få studenterna att komma i kontakt med olika företag och organisationer under sin utbildning.

Du behöver inte vara medlem i kåren. Det har tidigare varit obligatoriskt att vara medlem i såväl kår som nation, men numera väljer varje student själv om man vill vara med. I Lund samlas de flesta kårerna i samarbetsorganisationen Studentlund, men alla kårer är inte med.

Namnet skvallrar ofta om vilken kår du tillhör, är du naturvetare hör du till Naturvetarkåren, är du samhällsvetare tillhör du Samhällsvetarkåren och så vidare.

Läs mer om kårer och nationer

Källa: Studentlund.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen