Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Masterstudenten: folkhälsovetaren

"En masterutbildning ger mig en edge i arbetslivet"
Emma är biomedicinaren som såg en tjusning bortom labbrocken och provrören. Efter avslutad kandidatexamen i biomedicin valde hon därför att studera masterprogrammet i folkhälsa.

Emma Wahlstedt inne på CRC i Malmö. Foto.

– Jag kände att jag vill nå ut till fler, än vad man gör om man vill stå i labb. Jag kan längta tillbaka till labbet, men just nu känner jag att jag hellre är högst upp i insatsstyrkan. Med det menar jag att jag vill nå många, inte vara helt inne i en enda cell, utan jobba bredare och nå människor, säger Emma Wahlstedt.

Med denna insikt, och med sin lust inför att föreläsa och kommunicera, sökte Emma till masterprogrammet i folkhälsa som ges vid Clinical Research Center, CRC, i Malmö. Här är hon en av 23 nationaliteter i en klass på ungefär 35, 40 personer. En del är nytt jämfört med hennes tidigare studier i Lund. Dels studerar hon nu i en ny stad, dels är klassen mycket mer internationell och tvärvetenskapligt inriktad.

– Alla har olika bakgrunder. Det finns allt från läkare och sjuksköterskor till statsvetare. Det är hela spektret, från naturvetare till samhällsvetare. Men jag tror att vi lär mer av varandra än om vi hade varit en mer homogen grupp. Man lär sig av hur andra tänker.

Medicinskt, med socialt perspektiv

Emma berättar att det är relativt ovanligt att personer med biomedicinsk examen söker sig till ämnet folkhälsa. Själv upptäckte hon utbildningen genom att leta runt på Lunds universitets hemsida samt genom samtal med en studievägledare.

– Studievägledaren hade ett test som jag gjorde och som faktiskt gjorde att jag insåg vad jag tycker är roligast att göra. Därför började jag leta efter något som var medicinskt, men med ett mer socialt perspektiv.

Valet föll på det tvååriga masterprogrammet folkhälsovetenskap. Liksom de flesta masterutbildningar vid Lunds universitet ges den på engelska och tillsammans med många internationella studenter. Emma har bara några veckor kvar på den första terminen när vi träffas och har då hunnit läsa om global public health, epidemiologi och kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder.

– Vi har bland annat fått tillfälle att sätta oss in i stora globala folkhälsoproblem och sedan hålla en föreläsning för resten av klassen. I kurserna om forskningsmetoder så har vi fokuserat på ett case, drunkningsolyckor i Bangladesh gällande barn under fem år. Då har vi gjort en statistisk analys av ett fiktivt dataset och nu när vi fokuserar på den kvalitativa biten så är det mer intervjuer och att ta reda på vad folk tycker och tänker. Det är jättekul att få prova och jobba utifrån hur det är på riktigt.

Men vad är då folkhälsovetenskap för något? Emma förklarar det som medicinsk vetenskap, fast på populationsnivå.

– Man ser inte bara till individen utan man ser en grupp och lösningen på problemet för dem alla. En läkare behandlar en patient i taget, men vi ser till vad som är mest optimalt för hela gruppen, säger Emma.

Behöver djup kunskap

När Emma har pluggat färdigt så hoppas hon på att få arbeta med unga människor i fokus.

– Det kan handla om sexuell hälsa, kroppsuppfattning, förhållande till mat. Eller så gör jag något helt annat. Det hade till exempel varit intressant att vara med och utveckla något system för sjukvården, så att alla kan ha samma journalsystem. Jag är nog intresserad av lite av varje, säger Emma.

Hur det än blir så tror Emma att hennes masterutbildning ger henne det där lilla extra när hon ska ge sig ut på arbetsmarknaden.

– Jag behöver en djupare kunskap för att kunna jobba med det som jag vill. Därför känns det som att biomedicinen inte räcker hela vägen. Jag gör en master för att det ger mig en edge när jag kommer ut i arbetslivet, säger hon.

Intervjun genomfördes i december 2012

Sidansvarig:

Fakta: Emma Wahlstedt

Född: 1990

Ursprungligen från: Ystad

Bor nu: Lund

Tidigare studier: En kandidatexamen i biomedicin. Började studera höstterminen 2009.

Studerar nu: Masterutbildningen i folkhälsa, public health. Examen är beräknad till sommaren 2014.

Framtidsdrömmar: Vill gärna syssla med interventionsstudier, där man utvecklar eller utvärderar förbyggande åtgärder i relation till hälsobeteende och sjukdomar, och sådant som är relaterat till utbildning. Hoppas på att kunna arbeta med något som gör att hon får åka ut och prata med människor om hälsobeteende.

Fakta: Folkhälsovetenskap

Programmet i folkhälsovetenskap är på två år och ger en masterexamen. För att kunna söka måste du redan ha läst motsvarande en kandidatexamen i ett annat ämne, men det kan i princip vara vilket ämne som helst! Programmet är tvärvetenskapligt och sökande från alla utbildningsområden är välkomna.

Syftet med masterprogrammet i folhälsovetenskap är att ge dig globala perspektiv på området folkhälsa. Du lär dig hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete och får vetenskapliga verktyg för att arbeta med folkhälsa.

Läs mer om folkhälsovetenskap här

Fakta: Biomedicin

Du kan läsa ämnet biomedicin för såväl en kandidatexamen som en masterexamen. Efter avslutad kandidatutbildning kan du bland annat ägna dig åt kvalificerat laborativt utvecklings- och forskningsarbete. Du studerar allt från cancerbiologi och sjukdomars ärftlighet till kemi och statistik.

Läs mer om biomedicinprogrammet (kandidatutbildning)

Läs mer om masterprogrammet i biomedicin

Fakta: Masterutbildningar

Om du redan har en grundutbildning på minst 180 högskolepoäng (motsvarande tre års heltidsstudier) så kan du läsa ytterligare en utbildning i form av en magister- eller magster-utbildning. För magister läser du oftast ytterligare ett år och för master, som blir allt vanligare, är det två år.

Vi har cirka 90 master- och magisterprogram inom Lunds universitet. Det finns också en mängd fristående kurser på samma nivå, det vill säga avancerad nivå.

Många av utbildningarna ges på engelska och du läser tillsammans med studenter från hela världen.

Läs mer och sök till masterutbildningar här

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen