Utbildning på master- och magisternivå

För dig som redan har en grundutbildning på minst 180 högskolepoäng innebär Lunds universitets masterprogram en värld av möjligheter: Du kan läsa allt från mänskliga rättigheter och folkhälsa till entreprenörskap, bioteknik och film- och mediaproduktion.

Vi har cirka 90 master- och magisterprogram inom Lunds universitet. Det finns också en mängd fristående kurser på avancerad nivå. Masterutbildningarna omfattar som regel två års studier och är öppna att söka för alla behöriga, både från universitet utomlands och i Sverige.

Under studietiden får du chansen att fördjupa dig i ett ämne som intresserar dig. Du får kunskaper som du kan ha nytta av såväl inom arbetslivet som inom forskarvärlden. Många av utbildningarna ges på engelska och du läser tillsammans med studenter från hela världen. Den internationella prägeln ger dig goda möjligheter att skapa dig ett globalt nätverk av kontakter. Oftast avslutar du dina studier med att skriva en uppsats i ditt ämne.

Leta bland våra masterutbildningar

Observera att vissa utbildningar bara ges vartannat år eller har andra ansökningsperioder än den nuvarande. Då kan det vara så att den utbildningen inte syns via länkarna ovan.

Du kan däremot hitta samtliga masterutbildningar genom våra specifika ämnessidor:

Ansökningsdatum

Det finns flera olika anmälningsperioder för utbildningar på avancerad nivå vid Lunds universitet. Ta noga reda på vad som gäller för utbildningen som du vill gå!

Anmälan för de flesta masterutbildningar vid Lunds universitet öppnar i mitten av oktober, för utbildningar som startar till höstterminen. Sista anmälningsdatum för dessa program på avancerad nivå är den 15 januari.

Observera att vissa utbildningar på avancerad nivå även har den 15 april som sista anmälningsdatum. Då öppnar anmälan i mitten av mars samma år som utbildningen ges. Du anmäler dig som vanligt på Antagning.se.

En del utbildningar kan vara öppna för sen anmälan efter att sista ansökningsdatum har passerat. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta studievägledaren vid respektive institution.

Ett fåtal masterutbildningar startar på vårterminen och har sista anmälningsdag den 15 augusti.

Viktigt om din anmälan

Du anmäler dig till våra utbildningar på avancerad nivå via Antagning.se. Men du behöver också skicka med en del ytterligare dokument med din ansökan!

För att vara säker på att du skickar in rätt dokument, så vill vi att du besöker vår internationella webbplats lunduniversity.lu.se och där letar rätt på den utbildning som du vill gå.

Under rubriken "How to apply" för den specifika programsidan hittar du en sammanställning över vilka dokument du behöver skicka med. Observera att det ibland finns en mellanrubrik, "Programme-specific documents", "Additional documents required for this programme" eller liknande formulering, där ytterligare dokument kan vara uppräknade. Det är till exempel vanligt att du ombeds skicka in ett "statement of purpose".

Sidansvarig:

Fakta: Förkunskaper för masterstudier

För att läsa ett program på avancerad nivå måste du uppfylla kraven för en kandidatexamen (minst 180 högskolepoäng, inklusive kandidatuppsats). Du behöver inte ha tagit ut din examen när du söker till programmet, men du måste ta ut din examen innan kursen startar.

Ansök om examen

För att läsa en fristående kurs på avancerad nivå måste du ha slutfört din utbildning på grundnivå i samma ämne (kandidatnivå, 90 högskolepoäng). Dessutom kan det finnas ytterligare behörighetskrav.

Anmäl dig via Antagning.se

Behörigheter