Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Kommer jag in?

Du behöver alltid grundläggande behörighet för att kunna läsa på universitetet. Ibland behöver du också särskild behörighet. Om det är många som söker till samma utbildning, så kommer ett urval att ske, där till exempel dina betyg eller resultat på högskoleprovet jämförs med de andra sökandes.

Behörighet

För att komma in på universitet krävs vissa förkunskaper. Grundläggande behörighet är minimikravet. Det kan du bland annat få genom att läsa på gymnasiet, folkhögskola eller komvux.

Många universitetsutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet, nämligen särskild behörighet. Det betyder i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser till en särskild nivå, men det kan också vara krav på arbetslivserfarenhet eller arbetsprover. Om du har en utländsk gymnasieutbildning gäller den även i Sverige.

Urval och meritvärdering

Om det är fler sökande än antalet platser vid en utbildning sker ett urval. Då delas de sökande in i grupper, och de sökandes betyg eller resultat från högskoleprovet och eventuella meriter från till exempel tidigare akademiska studier jämförs.

Undrar du om ditt meritvärde räcker för att du ska komma in på en viss utbildning? Då kan du kolla upp vad den lägsta antagningspoängen var till den utbildningen en tidigare termin. Du kan också se hur många som sökte utbildningen och hur många som blev antagna. Men tänk på att antagningspoängen skiljer sig åt från gång till gång, så ett visst värde en termin ger ingen garanti för att komma in en annan termin.

Läsa upp betygen

Om gymnasiebetygen inte räcker till för att komma in på den utbildning som du vill gå på kan det finnas möjlighet för dig att komplettera betygen. Detta kan du göra genom att läsa på komvux eller på en folkhögskola. Om du inte har slutfört din gymnasieutbildning eller inte har gått på gymnasiet alls kan folkhögskola och komvux också vara ett första steg på vägen till en universitetsutbildning. Genom folkhögskolornas allmänna kurser och vuxenutbildningens (komvux) kurser kan du läsa in gymnasiebehörighet.

Högskoleprovet

Högskoleprovet anordnas runt om i hela Sverige två gånger om året. Om du får ett bra resultat kan dina chanser öka att komma in på många utbildningar. Kom ihåg att kraven på grundläggande och särskild behörighet ändå alltid måste uppfyllas.

Antagning

Det första antagningsbeskedet får du via Antagning.se i mitten av juli eller början av december beroende på om du söker till höstterminen eller vårterminen.

Av antagningsbeskedet framgår om du är antagen, reserv eller struken till de utbildningar som du har sökt. Du måste tacka ja för att behålla din plats.

Det andra antagningsbeskedet skickas i början av augusti eller slutet av december till antagna och reserver som tackat ja till utbildning.

Sidansvarig:

Kontaktinformation

För frågor om din anmälan, registrerade meriter, antagningsbesked

Ställ din fråga till Antagningsservice på Antagning.se

Telefon: 0771-550 720, mån-fre kl 916

För frågor om behörighetsbeslut och urval

Ställ din fråga till antagningsavdelningen vid Lunds universitet

Telefon- och besökstid, Antagningsavdelningen:
Måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00
Telefon: 046-222 93 00

Besöksadress:
Genetikhuset
Sölvegatan 29 B Lund
Karta på hitta.se

Postadress:
Antagningsavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Frågor om antagning till utbildning på LTH:

Utbildningsavdelningen på LTH

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen