Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studentliv

Studentlivet i Lund är fullständigt unikt
Lunds studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter vallfärdar till Lund varje termin.

Ett par om varandra och går på en kullerstensgata i Lund. En cyklist cyklar förbi.

Den lilla mysiga staden Lund rymmer så många studenter, så mycket studieglädje och så mycket roliga aktiviteter att du kommer att bli tvungen att prioritera. Vill du laga mat på nationen på kvällen och dansa disco på natten, engagera dig studentpolitiskt eller gå med i någon av de många föreningar som ger ut tidningar, idrottar, anordnar kulturevenemang och annat? Det är bara att välja – och du, studentstaden Lund finns till för dig och du kan prova på så mycket du hinner!

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig medeltida stadskärna, tätt mellan upplevelserna och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar och roliga butiker. Det finns även flera gröna parker och Lund är verkligen cyklisternas stad. Staden har dessutom ett rikt kulturliv och studentnationerna som fungerar som sociala mötesplatser för studenterna. Studentlivet i staden ger dig alla möjligheter att utvecklas – även utanför föreläsningssalarna.

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp från sandstränderna mitt inne i centrum.

Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, staden som bubblar av kultur, evenemang och mysiga fik. Från såväl Malmö och Lund som Helsingborg har du nära till Köpenhamn, med bil, tåg eller färja!

Studentlund – samarbetet

Du kan välja att bli medlem i Studentlund för att kunna ta del av mycket av allt spännande som händer. Studentlund är ett samarbete mellan nationer, kårer och Akademiska föreningen (AF). Medlemskapet ger dig tillgång till bostäder, god mat, nattklubbar, intressanta föredrag, utbildningsbevakning, scenuppsättningar, mängder av stipendier och studentrabatter och mycket mer.

Några kårer (teknologkåren, doktorandkåren och studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Smålands nation är inte heller medlem i Akademiska föreningen. För att bli medlem i någon av dessa tre kan du vända dig direkt till dem. Du kan också välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren. Du måste inte vara medlem i varken Studentlund, nation eller kår, men med ett medlemskap får du ut så mycket som möjligt av studentlivet i Lund!

Läs mer på Studentlunds webbplats

Länkar till samtliga kårer och nationer hittar du här

Två studenter sitter på en bänk framför universitetshuset i Lund och diskuterar. Foto.

Akademiska föreningen – mötesplatsen

Vill du ägna dig åt ett specialintresse, ha roligt och få många nya vänner? Då ska du gå med i något av utskotten inom Akademiska föreningen (AF). Föreningens syfte är att vara en mötesplats för studenter, före detta studenter och universitetsanställda.

AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen – inte minst genom studieplatserna och aktiviteterna i caféet Athen. Spex, teater och poesiaftnar – i AF-borgen händer det alltid något. Några av utskotten inom AF är Studentafton, Radio AF och Ordkonst: Sedan starten 1905 har Studentaftnarna i Lund lockat intressanta gäster från hela världen. Jimi Hendrix, Ingemar Bergman och Drottning Margrethe är bara några exempel.

Är du intresserad av litteratur och vill skriva, jobba med grafik eller bjuda in dina favoritpoeter kan Ordkonst vara utskottet för dig. Om du hellre vill höras i radio så finns Radio AF, som sänder radio under de flesta av dygnets timmar fem dagar i veckan.

Varje termin anordnar AF, Lunds universitets studentkårer och Kuratorskollegiet ett hälsningsgille för nya studenter. Då finns nationer, studentföreningar, AF:s olika utskott, företag och många fler på plats och presenterar sig.

Läs mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

Som student vid Lunds universitet kan du vara med och påverka kurslitteratur och upplägg av utbildningsprogrammen. Ett sätt för dig att få inflytande är att gå med i någon av Lunds nio studentkårer.

Kårerna har dagliga diskussioner med universitetets och fakulteternas ledningar och tillsätter runt 1 000 förtroendevalda studenter som granskar utbildningar och gör dem bättre. Förutom utbildningsbevakning anordnar kårerna arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och mottagning av de nya studenterna.

Hitta kontaktuppgifter till kårerna via studentlund.se

Nationerna – det sociala livet

Vid Lunds universitet finns 13 nationer, de äldsta bildades bara några år efter det universitetet grundades.

Ett sätt att delta i nationslivet är att arbeta ideellt. Du kan göra allt från att laga och servera lunch på någon av nationernas restauranger eller sjunga i kör eller kanske delta i ett spex. Missa inte heller att kika in på alla pubar, nattklubbar, idrottsverksamheter, stipendieutdelningar och egna tidningar och kulturevenemang som finns på nationerna.

Läs mer om de flesta nationerna på studentlund.se

Läs mer om Smålands nation på deras egen webbplats

Glad tjej med färggranna ögonfransar, på Lundakarnevalen 2010. Foto: Gunnar Menander

Lundakarnevalen – festivalyra vart fjärde år

Vart fjärde år äger den spektakulära Lundakarnevalen rum. Senast var maj 2014. Då samlades hela Lund och universitetet för tre dagar i karnevalsyra! Nu ser vi fram emot 2018. Vi ses väl?

Lundakarnevalens webbplats

Fritid och kultur – inte bara för studenter

Det finns även en hel del fritidsaktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av. Alla tre städerna har ett rikt kulturutbud i form av allt från konserter och teaterföreställningar till konstutställningar, biografer och museer.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra i Lund på kommunens webbplats

Vill du veta mer?

Särskild information om kårer, nationer och Akademiska föreningen finns på studentlund.se och i studentguiden som AF, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer skickar ut till alla nyantagna studenter vid universitet.

Sidansvarig:

Sju punkter om studentlivet

Mat
Lunds studentnationer serverar ofta lunch på vardagarna och ibland kan du även gå på finmiddag och äta helgbrunch.
Leta luncher i kalendariet på studentlund.se

Boende
AF Bostäder har flera tusen studentbostäder. Det finns även bostäder på nationerna och hos stiftelser.
Sök bostad på afb.se

Fest
Studentnationerna är experter på fester. Nationerna har klubbar flera gånger i veckan, med olika musikstilar.
Hitta en nation i din smak

Bal
Varje år arrangeras nästan tjugo baler i Lund av nationer och kårer. Balerna hålls ofta på AF-borgen eller Grand Hotel.
Läs "Vad är väl en bal på borgen?" på lundagard.se

Gerdahallen
Gerdahallen är studenternas egen träningsanläggning, med massor olika träningspass.
Börja svettas på gerdahallen.lu.se

Kultur
Inom studentlivet finns tidningar, radio och tv, poesikvällar, konserter, teater, spex och mycket mer.
Aktivera dig genom studentlund.se

Bestämma
Lunds studentkårer pratar med universitets och fakulteternas ledningar. Förtroendevalda studenter granskar utbildningar.
Sök inflytande på lus.lu.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen