Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studentliv

Studentlivet i Lund är fullständigt unikt
Lunds studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter vallfärdar till Lund varje termin. Den mysiga lilla staden Lund rymmer så många studenter, så mycket studieglädje och så mycket roliga aktiviteter att du kommer att bli tvungen att prioritera.

Ett par om varandra och går på en kullerstensgata i Lund. En cyklist cyklar förbi.

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig medeltida stadskärna, tätt mellan upplevelserna och ett stort utbud av aktiviteter. Studentnationerna fungerar som sociala mötesplatser för studenterna. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar, roliga butiker och ett rikt kulturliv. Lund är cyklisternas stad och det finns även flera gröna parker.

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp vid sandstränderna mitt i centrum. Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, som är Sveriges tredje största stad. Malmö bubblar av kultur, evenemang och mat. Från Malmö, Lund och Helsingborg har du nära till Köpenhamn.

Studentlund – samarbetet

Studentlund är hela Lunds studentliv samlat i ett medlemskap. Studentlund utgörs av nationerna, Akademiska Föreningen och studentkårerna. När du blir medlem i Studentlund får du tillgång till social gemenskap och kulturella evenemang. Du får också möjlighet att påverka din utbildning, knyta kontakter med arbetsmarknaden, ställa dig i bostadskö och mycket mer. 

Studentlunds webbplats

Du måste inte vara medlem i varken Studentlund, nation eller kår. Men med ett medlemskap får du ut så mycket som möjligt av studentlivet i Lund.

Akademiska föreningen – mötesplatsen

Akademiska Föreningen (AF) är en ideell organisation av och för studenter. AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen, som dagtid erbjuder studieplatser i Café Athen och kvällstid är centrum för de aktiviteter som AF:s utskott och föreningar arrangerar. Några av utskotten är Radio AF, Boelspexarna, Ordkonst och Studentafton. Sedan starten 1905 har Studentaftnarna lockat gäster som Jimi Hendrix, Ingemar Bergman och Drottning Margrethe.

Mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

En väg till inflytande är att gå med i någon av Lunds nio studentkårer. Studentkårerna arbetar främst med utbildningsbevakning. Kårerna tillsätter runt 1 000 förtroendevalda studenter som granskar utbildningar och gör dem bättre. Kåren anordnar även arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och mottagning av de nya studenterna.

Teknologkåren och doktorandkåren är inte medlemmar i Studentlund. För att bli medlem i dessa ska du vända dig direkt till dem. Du kan välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren.

Om kårer på studentlund.se

Samarbetsorganisationen Lunds universitets studentkårer, LUS

Nationerna – det sociala livet

Vid Lunds universitet finns 13 nationer, de äldsta bildades bara några år efter det universitetet grundades. Nationernas främsta uppgift är den sociala verksamheten utanför studierna. Majoriteten av nationernas aktiviteter utgörs av matservering, pubar och nattklubbar, men kompletteras bland annat av idrottsverksamhet, körer och stipendier. Smålands nation är inte med i Studentlund.

Om nationerna på studentlund.se

Smålands nations webbplats

Lundakarnevalen – festivalyra vart fjärde år

Vart fjärde år äger den spektakulära Lundakarnevalen rum. Senast var maj 2014. Då samlades hela Lund för tre dagar i karnevalsyra! Nu ser vi fram emot 2018.

Lundakarnevalens webbplats

Fritid och kultur – inte bara för studenter

Det finns naturligtvis aktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av.

Sidansvarig:

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen