Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Studentliv

Studentlivet i Lund är fullständigt unikt
Lunds studentliv är en av de starkast bidragande faktorerna till att nya studenter vallfärdar till Lund varje termin.

Ett par om varandra och går på en kullerstensgata i Lund. En cyklist cyklar förbi.

Den lilla mysiga staden Lund rymmer så många studenter, så mycket studieglädje och så mycket roliga aktiviteter att du kommer att bli tvungen att prioritera. Det är bara att välja – och du, studentstaden Lund finns till för dig och du kan prova på så mycket du hinner! Studentlivet i staden ger dig alla möjligheter att utvecklas – även utanför föreläsningssalarna.

Som stad har Lund en speciell stämning: en mysig medeltida stadskärna, tätt mellan upplevelserna och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Stadsbilden är livlig med gott om uteserveringar och roliga butiker. Det finns även flera gröna parker och Lund är cyklisternas stad. Staden har ett rikt kulturliv och studentnationerna som fungerar som sociala mötesplatser för studenterna. 

Helsingborg är en ung universitetsstad med gammal historia och en av Sveriges snabbast växande städer. I Helsingborg kan du ta dig ett dopp från sandstränderna mitt inne i centrum.

Med tåg tar det inte många minuter att resa från Lund till Malmö, som är Sveriges tredje största stad. Malmö bubblar av kultur, evenemang och mat. Från såväl Malmö och Lund som Helsingborg har du nära till Köpenhamn, med bil, tåg eller färja.

Studentlund – samarbetet

Du kan välja att bli medlem i Studentlund för att kunna ta del av mycket av allt spännande som händer. Studentlund är ett samarbete mellan nationer, kårer och Akademiska föreningen (AF). Medlemskapet ger dig tillgång till bland annat bostäder, nattklubbar, utbildningsbevakning, scenuppsättningar och studentrabatter.

Några kårer (teknologkåren, doktorandkåren och studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö) och en nation (Smålands) är inte med i Studentlund. Smålands nation är inte heller medlem i Akademiska föreningen. För att bli medlem i någon av dessa tre kan du vända dig direkt till dem. Du kan också välja att ha dubbla medlemskap och vara medlem i både Studentlund och till exempel teknologkåren. Du måste inte vara medlem i varken Studentlund, nation eller kår, men med ett medlemskap får du ut så mycket som möjligt av studentlivet i Lund!

Läs mer på Studentlunds webbplats

Länkar till samtliga kårer och nationer hittar du här

Akademiska föreningen – mötesplatsen

Vill du ägna dig åt ett specialintresse, ha roligt och få många nya vänner? Då ska du gå med i något av utskotten inom Akademiska föreningen (AF). Några av utskotten är Studentafton, Radio AF och Ordkonst. AF-borgen i Lundagård är den fysiska mötesplatsen – inte minst genom studieplatserna och aktiviteterna i caféet Athen. Spex, teater och poesiaftnar – i AF-borgen händer det alltid något. Sedan starten 1905 har Studentaftnarna i Lund lockat intressanta gäster från hela världen. Jimi Hendrix, Ingemar Bergman och Drottning Margrethe är bara några exempel.

Varje termin anordnar AF, Lunds universitets studentkårer och Kuratorskollegiet ett hälsningsgille för nya studenter. Då finns nationer, studentföreningar, AF:s olika utskott, företag och många fler på plats och presenterar sig.

Läs mer om AF på af.lu.se

Kårerna – ditt sätt att påverka

Som student vid Lunds universitet kan du vara med och påverka kurslitteratur och upplägg av utbildningsprogrammen. Ett sätt för dig att få inflytande är att gå med i någon av Lunds nio studentkårer.

Kårerna har dagliga diskussioner med universitetets och fakulteternas ledningar och tillsätter runt 1 000 förtroendevalda studenter som granskar utbildningar och gör dem bättre. Förutom utbildningsbevakning anordnar kårerna arbetsmarknadsdagar, föreläsningar och mottagning av de nya studenterna.

Hitta kontaktuppgifter till kårerna via studentlund.se

Nationerna – det sociala livet

Vid Lunds universitet finns 13 nationer, de äldsta bildades bara några år efter det universitetet grundades.

Ett sätt att delta i nationslivet är att arbeta ideellt. Du kan göra allt från att laga och servera lunch på någon av nationernas restauranger eller sjunga i kör eller kanske delta i ett spex. Missa inte heller att kika in på alla pubar, nattklubbar, idrottsverksamheter, stipendieutdelningar och egna tidningar och kulturevenemang som finns på nationerna.

Läs mer om de flesta nationerna på studentlund.se

Läs mer om Smålands nation på deras egen webbplats

Människor med färgglada ballonger på invigningen av Lundakarnevalen 2014

Lundakarnevalen – festivalyra vart fjärde år

Vart fjärde år äger den spektakulära Lundakarnevalen rum. Senast var maj 2014. Då samlades hela Lund och universitetet för tre dagar i karnevalsyra! Nu ser vi fram emot 2018. Vi ses väl?

Lundakarnevalens webbplats

Fritid och kultur – inte bara för studenter

Det finns även en hel del fritidsaktiviteter och kultur i Lund, Helsingborg och Malmö som du inte behöver vara student för att ta del av. Alla tre städerna har ett rikt kulturutbud i form av allt från konserter och teaterföreställningar till konstutställningar, biografer och museer.

Läs mer om vad som finns att uppleva och göra i Lund på kommunens webbplats

Vill du veta mer?

Mer information om kårer, nationer och Akademiska föreningen finns på studentlund.se. Du kan också få ett exemplar av broschyren "Studentguiden" som AF, Kuratorskollegiet och Lunds universitets studentkårer ger ut. Den finns att hämta på Studentinfo i AF-borgen i Lund.

Läs mer om Studentinfo

Sidansvarig:

Sju punkter om studentlivet

Mat
Lunds studentnationer serverar ofta lunch på vardagarna och ibland kan du även gå på finmiddag och äta helgbrunch.
Leta luncher i kalendariet på studentlund.se

Boende
AF Bostäder har flera tusen studentbostäder. Det finns även bostäder på nationerna och hos stiftelser.
Sök bostad på afb.se

Fest
Studentnationerna är experter på fester. Nationerna har klubbar flera gånger i veckan, med olika musikstilar.
Hitta en nation i din smak

Bal
Varje år arrangeras nästan tjugo baler i Lund av nationer och kårer. Balerna hålls ofta på AF-borgen eller Grand Hotel.

Gerdahallen
Gerdahallen är studenternas egen träningsanläggning, med massor olika träningspass.
Börja svettas på gerdahallen.lu.se

Kultur
Inom studentlivet finns tidningar, radio och tv, poesikvällar, konserter, teater, spex och mycket mer.
Aktivera dig genom studentlund.se

Bestämma
Lunds studentkårer pratar med universitets och fakulteternas ledningar. Förtroendevalda studenter granskar utbildningar.
Sök inflytande på lus.lu.se

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen