15 miljoner till hjärt-kärlforskare

Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag 2014 har tilldelats professor Jan Nilsson och docent Isabel Gonçalves vid Lunds universitet, institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö.

Forskningen handlar om att hitta riskmarkörer för hjärt-kärlsjukdom och att utveckla nya behandlingar mot hjärtinfarkt eller stroke. Målet är ta fram ett vaccin mot åderförfettning som ska minska risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.

En starkt bidragande orsak till hjärt-kärlsjukdom är att immunsystemet angriper kolesterolpartiklar i kärlväggen. Angreppet orsakar inflammation och gör att så kallade plack bildas, vilket i sin tur kan ge upphov till hjärtinfarkt och stroke. Forskarna hoppas nu kunna ta fram ett nytt vaccin som ska lära immunsystemet att agera på ett bättre sätt.

Läs mer i pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel