16 nya doktorander ska ta cancerforskningen snabbare ut i klinik

EU har gett klartecken till att medfinansiera ett unikt doktorandprogram. Under sin studietid kommer de 16 doktoranderna inte bara göra en djupdykning i cancerforskning – som är den ämnesmässiga inriktningen – utan även skolas i entreprenörs-tänk och förståelse för klinisk praxis.
Sara Ek, professor i immunteknologi och programföreståndare.

Programmet har utformats i samarbete med sjukvården och ett tiotal life science-företag.

- Det yttersta syftet är att ge patienter ett längre och hälsosammare liv genom att främja implementeringen av nya diagnostiska och terapeutiska alternativ, förklarar Sara Ek, programansvarig och professor i immunteknologi vid LTH, Lunds universitet och tillägger:

- Vi räknar också med att få ut fler innovationer från befintlig forskning.

Programmet sträcker sig över flera fakulteter och de internationellt rekryterade doktoranderna kommer ha handledare från flera olika områden inom cancerforskningen vid Lunds universitet. Doktoranderna kommer kunna gå flera gemensamma kurser, i bland annat entreprenörskap. De kommer också ”skugga” läkare och sjuksköterskor och kunna göra praktik på företag.

Tanken är också att ett gemensamt, brett program kommer leda till mer samarbete mellan lundaforskare liksom ökad samverkan gentemot industri och sjukvård.

Kristina Lindgärde

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

Snabbfakta

Programmet drivs i regi av Create Health Translationella Cancer Center vid Lunds Universitet och har beviljats inom ramen för EU 2020 MCSA-COFUND. Programmet, som kallas The translational Cancer Faster Forward doctoral programme – CanFaster – är ett joint venture mellan industri, hälso/sjukvård och akademin och syftar till att accelerera innovationstakten samt den kliniska implementeringen av forskningsresultat inom onkologi. Bakom ansökan står 14 forskare från tre fakulteter. Läs mer här: http://www.createhealth.lth.se/about-create-health/news/

2018-02-22
Kopplingen tarmbakterier och fetma
2018-02-21
Kommunikativ förmåga är viktigt i arbetslivet
2018-02-21
Enzym förändrar livet för njursjuka
2018-02-21
"Hur kan du försvara en terrorist?"
2018-02-21
Inkontinens drabbar miljoner – mer måste göras för att hitta botemedel