Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

20 miljoner till barncancerforskning

Närmare 20 miljoner kronor delas ut till 16 olika forskningsprojekt vid Lunds universitet i Barncancerfondens hörstutlysning 2017. En av de 16 forskarna är Alexander Pietras som får 2,1 miljoner kronor för sitt forskningsprojekt om modellering av stamcellsignalering i hjärntumörer.

– Den här typen av anslag är en förutsättning för alla delar av vår verksamhet. Det är dessutom ett kvitto på att Barncancerfonden tror på det arbete min forskargrupp har lagt ner under de senaste tre åren, och det nya anslaget gör att vi kan satsa vidare med ännu större kraft, säger Alexander Pietras.

Målet är att hitta nya behandlingar mot den aggressiva och svårbehandlade hjärntumörformen glioblastom. I dag behandlas glioblastom framförallt med strålning men trots intensiv behandling återkommer cancern nästan alltid som en obotbar och behandlingsresistent tumör. Alexander Pietras och hans forskargrupp arbetar med att kartlägga hur resistensutvecklingen går till för att i nästa steg hitta sätt att stoppa den.

Alexander Pietras
Alexander Pietras, forskare vid Institutionen för laboratorimedicin på Lunds universitet. Foto: Louise Cornmark

– Vi har redan kommit en bra bit på väg med att hitta de kommunikationssignaler som ligger bakom resistensutvecklingen och funnit att det är vanliga stödjevävnadsceller, så kallade astrocyter som efter strålbehandlingen ändrar karaktär och sänder ut faktorer till omkringliggande celler. Dessa faktorer skyddar cancerstamcellerna och gör dem resistenta. Eftersom strålning är den mest effektiva behandlingen mot den här tumörtypen är målet att hitta nya läkemedel som stoppar de skyddande signalerna och hindrar att tumören blir resistent, säger Alexander Pietras.

Läs mer om Alexander Pietras forskning

Övriga forskare vid Lunds universitet som får forskningsanslag från Barncancerfonden i höstutlysningen 2017 är:  Daniel Bexell, Thoas Fioretos, Urban Gullberg, Karolin Hansén Nord, Johan Jakobsson, Göran Karlsson, Julhash Uddin Kazi, Inger Kristensson Hallström, Jonas Larsson, Mattias Magnusson, Fredrik Mertens, Felix Mitelman, Stefan Schwartz, Cecilia Follin och Maria Elfving.

Katrin Ståhl

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.