Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

2013 års hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet

Generositet, entusiasm och inspiratörer av stor betydelse för medicinsk forskning och utveckling vid Lunds universitet. Det är kännetecknande för de tre forskare som promoveras till medicine hedersdoktorer vid Lunds universitet i Domkyrkan den 31 maj 2013.

Peter Croft, professor i primärvårdsforskning vid University of Keele, Arthritis Research UK Primary Care Centre.
Professor Croft har starkt bidragit till utvecklingen av primärvårds- och epidemiologisk forskning liksom forskning inom rörelseorganens sjukdomar världen över. Med olika etablerade och nyutvecklade metoder har han studerat orsaker, förlopp, konsekvenser och behandlingar vid kronisk smärta, ryggsmärta, fibromyalgi, artros och andra tillstånd i rörelseorganen.  Med stor entusiasm har han utvecklat samarbeten med primärvårdsenheter, specialistvård och forskarnätverk på hög nivå nationellt och internationellt. Inte minst har detta haft stor betydelse för forskning och utveckling vid Lunds universitet.

- Peter Croft är för forskare och studenter vid Lunds universitet en entusiasmerande inspiratör. Han får oss att våga arbeta på nya sätt och tänka i nya tankebanor. Han lär oss att även det svårforskade går att beforska och att det vanliga är viktigt även om det är svårt att studera. Peter Croft fungerar som mentor för forskare och forskarstuderande i olika skeden av sin utveckling och med olika professionell bakgrund. Hans goda läraregenskaper och humorfyllda pedagogik gör att man gärna lyssnar på hans undervisning.  För Lunds universitet innebär hans forskningsprofil en ytterligare förstärkning av vår höga kompetens såväl inom epidemiologi som inom forskning på sjukdomar i rörelseorganen. Vi kommer att fortsatt att samarbeta med gemensamma forskningsrapporter och underlag för intressanta jämförelser samt gemensamma forskningsansökningar till bland annat EU:s Horizon 2020.
Ingemar Petersson, professor
För mer information: Ingemar Petersson, 046-17 58 05, Ingemar [dot] Petersson [at] med [dot] lu [dot] se (Ingemar[dot]Petersson[at]med[dot]lu[dot]se)

Dirkje S. Postma, professor i lungmedicin vid University of Groningen, Nederländerna.
Professor Postma är en av få forskare som täcker hela den vetenskapliga paletten från grundforskning till klinisk och patientnära forskning inom lungmedicin, särskilt astma och KOL.
Utmärkande är hennes förmåga att tidigt anta ett verkligt translationellt perspektiv i olika vetenskapliga frågeställningar. Hennes sätt att leda forskningsarbetet i Groningen har varit en modell och inspiration för andra forskargrupper inom lungmedicin världen över, så också för forskarnätverket inom lungmedicin i Lund, till vilket hon är knutet bl a som ordförande i dess rådgivande kommitté.

- Professor Postma är en av de mest framstående forskarna inom lungmedicinen idag. Hon har under flera år varit en föregångsperson med det som senare kommit att kallas ett translationellt arbetssätt, dvs då kliniskt verksamma forskare samarbetar med grundforskare och delar frågeställningar och tolkningar av forskningsresultat. Detta har blivit en modell för andra forskningskonstellationer, och professor Postma har i ett 20-årigt samarbete väsentligt bidragit till uppbyggnaden av en verksamhet med en liknande inriktning vid Lunds universitet. Vi har också genomfört gemensamma vetenskapliga undersökningar i stora kliniska behandlingsstudier, och i mindre arbeten med mera specificerade frågeställningar.
Claes-Göran Löfdahl, professor
För mer information:
Claes-Göran Löfdahl, 046-17 12 06, Claes-Goran [dot] Lofdahl [at] med [dot] lu [dot] se (Claes-Goran[dot]Lofdahl[at]med[dot]lu[dot]se)

Galen S. Wagner, professor i kardiologi vid Duke University, Durham, NC, USA.
Professor Wagners specialistkompetens inom EKG, världens kanske mest använda fysiologiska undersökningsmetod, har haft stor betydelse för utvecklingen av internationella samarbeten kring avancerad EKG-forskning. Med stor entusiasm arbetar han för att främja ”the University Without Walls” och har bjudit inmånga medarbetare på Lunds universitet till viktiga samarbeten med välrenommerade universitet i USA och Europa. Han har sedan 1990 ett fortlöpande och intensivt samarbete med Lunds universitet, såväl Medicinska fakulteten som LTH, inom området EKG-analys och diagnostik.

- Professor Galen S. Wagner har med oreserverad entusiasm stimulerat yngre studenter världen över att välja forskarbanan. Dessa unga studenter har handletts av professor Wagner vid studenternas egen hemort, via telekonferenser från USA men även inbjudits att gästa honom vid Duke University. Han har initierat tre internationella återkommande möten där doktorandernas forskning står i centrum och de unga forskarna har på ett mycket tidigt stadium fått tillgång till ett internationellt nätverk av forskare. Även om professor Wagner idag sannolikt är den person som mest förknippas med EKG-forskning, bl. a. genom sitt mångåriga engagemang som chefredaktör för J. of Electrocardiology, har han fått sina kollegor världen över att förstå vikten av ”multimodal imaging” vilket innebär att man inom hjärtforskning och diagnostik sammanfogar information från alla möjliga tekniker för avbildning av hjärtats anatomi och funktion. Detta ledde till författandet av läroboken ”Multimodal Cardiovascular Imaging” där flera av hans unga medarbetare, bl a vid Lunds universitet, varit medförfattare. Professor Galen S. Wagner är en stark förebild inom forskning och pedagogik, inte minst för seniora forskare.
Håkan Arheden, professor
För mer information: Håkan Arheden, 046-17 33 28, Hakan [dot] Arheden [at] med [dot] lu [dot] se (Hakan[dot]Arheden[at]med[dot]lu[dot]se)

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.