280 miljoner till bättre kollektivtrafik

I takt med att allt fler flyttar till städerna ställs kollektivtrafiken inför nya utmaningar. Därför satsar nu Vinnova och Trafikverket på ett nytt nationellt kunskapscenter där Lunds universitet, Malmö Högskola och Statens Trafik- och forskningsinstitut, VTI, tillsammans med branschen ska forska om och utveckla svensk kollektivtrafik med nya trafikkoncept, tjänster och produkter.

Efter en uppstartsfas på två år förväntas satsningen samla en styrka på ca 35 personer som kommer att sitta på Medicon Village i Lund.

– Detta är en jätteviktig satsning. Nu har vi möjlighet att bygga upp ett kunskapscenter som kommer att vara ett naturligt nav för Sveriges kollektivtrafikforskning, säger Lena Hiselius, trafikforskare vid LTH.

Forskningscentrat, benämnt K2, bygger på tvärvetenskapliga forskningsidéer. Det handlar inte bara om teknik, traditionell kollektivtrafikplanering och stadsplanering, utan i ökande grad om att integrera kunskap och kompetens från ett stort antal andra discipliner såsom statsvetenskap, beteendevetenskap, urbansociologi, media och kommunikation, tjänsteutveckling och ekonomi.

– Ett viktigt tänk i upplägget är det branschnära förhållningssättet. På så sätt ökar chansen att vår forskning leder till en varaktig förändring och inte blir en hyllvärmare, säger Tom Rye, professor i trafikplanering vid LTH och blivande föreståndare för K2. Han tillägger att Region Skåne och Lunds kommun, Helsingborgs och Malmö stad utgjort viktigt stöd i ansökan.

Läs mer på vinnovas hemsida http://www.vinnova.se/sv/Aktuellt--publicerat/Pressmeddelanden/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

2018-02-19
Himlens stjärnor leder nattens djur
2018-02-19