Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ärftligheten för åderförkalkning kartlagd

I en nationstäckande studie har forskare vid Lunds universitet kartlagt ärftlighetens betydelse för de vanligaste formerna av åderförkalkning.

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Forskare vid Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö, Lunds universitet/Region Skåne, har kartlagt ärftligheten för kranskärlssjukdom, stroke, åderförkalkning i benen samt åderförkalkning i aorta hos individer vars syskon och föräldrar drabbats av olika åderförkalkningssjukdomar.

I tidigare studier har ärftligheten för respektive *åderförkalkningssjukdom undersökts var sig, men om de olika formerna av åderförkalkningssjukdom delar ärftlighet har inte undersökts.

- Vi kartlade hela den **svenska befolkningen. Med hjälp av flergenerationsregistret och slutenvårdsregistret undersökte vi risken att drabbas om ett syskon eller förälder haft någon form av åderförkalkningssjukdom, berättar ST-läkare och medicine doktor Susanna Calling.

Studien visar att ärftligheten är högst för åderförkalkning i aorta följt av åderförkalkning i benen, kranskärlssjukdom och lägst för stroke. Det är störst risk att drabbas av samma typ av åderförkalkningssjukdom som sitt syskon eller sin förälder.

Åderförkalkning i aorta utmärkte sig från de övriga åderförkalkningssjukdomarna; risken att drabbas av åderförkalkning i aorta i tidig ålder, före 55 år för män och före 65 års ålder för kvinnor, var 9 gånger högre för individer med en förälder som drabbats av tidig åderförkalkning i aorta jämfört med individer som inte hade denna ärftlighet.

- Vet man att ens förälder drabbats av åderförkalkning i aorta i tidig ålder bör man låta sig undersökas med ultraljud av aorta, framhåller docent Bengt Zöller.

Resultaten är en viktig vägledning för betydelsen av ärftliga faktorer för olika åderförkalkningssjukdomar.

- Förekomst av åderförkalkningssjukdom hos föräldrarna eller syskonen en viktig riskfaktor som bör ingå i den kliniska sjukdomshistorien och utredningen. Därför är det viktigt att läkare frågar efter ärftlighet, så man kan ta ställning till om ytterligare undersökningar behöver göras, säger Susanna Calling.

Publikation
Shared and non-shared familial susceptibility of coronary heart disease, ischemic stroke, peripheral artery disease and aortic disease.
Författare: Calling S, Jianguang J, Sundquist J, Sundquist K, Zöller B
International Journal of Cardiology 2013.
http://www.internationaljournalofcardiology.com/home

Kontakt:
Susanna Calling MD, PhD, +46 70-717 33 50 susanna [dot] calling [at] med [dot] lu [dot] se (susanna[dot]calling[at]med[dot]lu[dot]se)
Bengt Zöller, MD, PhD, +46 40 391954 , bengt [dot] zoller [at] med [dot] lu [dot] se (bengt[dot]zoller[at]med[dot]lu[dot]se)

*Fakta åderförkalkningssjukdom:
Följande åderförkalkningssjukdomar har undersökts i studien:
Kranskärlsjukdom - åderförkalkning i hjärtats kärl
Stroke - blodpropp i hjärnan
Åderförkalkning i benen, t.ex. fönstertittarsjuka
Åderförkalkning i aorta

**Antalet personer födda 1932 och senare som under perioden 1964 till 2008 vårdades på svenska sjukhus: 140 708 personer för kranskärsjukdom, 73 771 för stroke, 18 982 för åderförkalkning i benen och 7 879 för åderförkalkning i aorta.

Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö, CPF, är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne.

 

Bertil Kjellberg

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.