Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arkeologer och geologer vill jobba med MAX IV

Arke­ologer och geologer ska lära sig att använda synkrotron- och neutronkällor för att undersöka arkeologiskt material och planeten jorden på MAX IV och ESS. En ny arbetsgrupp har startats på LINXS för att under två år bygga upp internationell kompetens inom området.
Man pratar. Bakom honom gräver en annan man framför en stor ek.
Arkeologen Björn Nilsson ska hjälpa humanister att finna rätt naturvetenskapliga samarbetspartners på universitet. Foto:Jenny Loftrup

– Vi behöver få grepp om dessa för oss nya metoder, och förstå vilka nya frågor vi kan ställa. MAX IV och ESS erbjuder helt nya möjligheter, framför allt i kombination med andra resurser på LU, säger Björn Nilsson, forskare i arkeologi. Han tillägger att det händer väldigt mycket nu bland annat inom materialvetenskapen som forskare inom biologi och medicin använder sig av.
Björn Nilsson är också koordinator för LUARCH, en nätbaserad infrastruktur som i början av nästa år kommer finnas tillgänglig för att hjälpa arkeologer och humanister att finna rätt naturvetenskapliga samarbetspartners på universitetet.

Synkrotronröntgen nytt sätt att studera klimatförändringar


Den nya arbetsgruppen kommer att stärka banden mellan geologi och arkeologi, något som Björn Nilsson tycker är logiskt och viktigt. Han har själv arbetat mycket med geologer i sitt undervattensprojekt i Hanöbukten där de tillsammans har analyserat stubbar och sediment från den äldre stenåldern. Något som intresserar både geologer och arkeologer världen över är att under­söka hur klimatförändringar utvecklar sig – i historien och idag.
– Neutronkällor och synkrotronröntgen blir nya sätt att studera klimatförändringar för geoarkeologin, säger Björn Nilsson.


Arbetsgruppen kommer att ordna symposier och workshops med experter på MAX IV och ESS och börjar med ett metodinriktat kickoff-symposium i mitten på januari, öppen för alla forskare som är nyfikna på möjligheterna med MAX IV, ESS och andra labb vid universitetet. Tanken är att detta projekt ska leda till bättre kontakt mellan labben på universitetet, där det är kö till vissa medan andra underutnyttjas – delvis för att det inte finns något enkelt sätt att ta reda på vilka labb som finns på LU.
– Det är galet när forskare reser till labb i USA, Schweiz eller något annat land, för att man helt enkelt inte känner till vilka labb som finns här hemma.

Kategorier

Senaste nyheter

2019-03-18

Fyra frågor om Europas framtid

Fyra frågor om Europas framtid
2019-03-18

Samtidsspaning: ”Om 20-30 år kan Sverige vara självförsörjande på el från vatten, vind och sol”

Samtidsspaning: ”Om 20-30 år kan Sverige vara självförsörjande på el från vatten, vind och sol”
2019-03-18

Sekulär stagnation: Det är dags att erkänna att Larry Summers hade rätt om den globala tillväxtfällan

Sekulär stagnation: Det är dags att erkänna att Larry Summers hade rätt om den globala tillväxtfällan

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen