Bokcirkel för universitetsnördar

Att lyfta blicken från det vardagliga och se sammanhangen! Kring det har fem administratörer från olika delar av LU gjort gemensam sak och träffas regelbundet i en bokcirkel som går på djupet i hur ett universitet fungerar, styrs och organiseras. Torrt och tungt? Glöm det – här avlöser skratten varandra.
Fem bokcirkeldeltagare vid bord med publikationer.
Det är ­aldrig långt ­mellan skratten i bokcirkeln som ­består av ­(sittandes från ­vänster) ­Kristina ­Arnrup Thorsbro, ­Birgitta ­Larsson, Carl ­Petersson och (stående från vänster) Maria Wennerström och ­Maria Blad. Foto: Maria Lindh

Det började med att Maria Wennerström på Planering och Kristina Arnrup Thorsbro som nu jobbar på universitetsledningens kansli diskuterade boken Myndighetens skrivregler. Riktig fart tog det ett par år senare då Carl Gustaf Andrén kom ut med sin bok Visioner, vägval och verkligheter. Då anslöt även Carl Petersson på Juridik och Brigitta Larsson som nu är på Medicinska fakultetens kansli.

– Vi satt i ett litet kyffe utan luft på tredje våningen i Universitetshuset och pratade om boken, berättar hon.

Maria Blad, nu på Akademiintendenturen, kom förbi och blev nyfiken på vad de pratade om.

– Jag blev välkomnad med öppna armar och anslöt mig, säger hon.

Nu har boksamlingen vuxit och kyffet har bytts ut mot en pub där deltagarna ses en gång i månaden och luftar sina tankar och synpunkter kring den bok de har på gång.

– Först försökte vi läsa en hel bok inför varje träff, men det blev för jobbigt så nu blir det ett par kapitel per gång, säger Maria Wennerström.

På frågan om det kan bli meningsskiljaktigheter, skrattar Kristina Arnrup Thorsbro:

– Nejdå, det är bara du Carl som brukar ha fel då och då…

De har alla ett administratörsperspektiv, men att de kommer från olika avdelningar med olika infallsvinklar gör diskussionerna intressanta. Alla hamnar också ofta i kläm mellan verksamheten och regelverken som inte är särskilt väl anpassade till ett universitet. Carl Petersson brottas ofta med regler och lagar som är näst intill omöjliga för exempelvis en forskningsgrupp att uppfylla.

– Det kan bli så konstigt och det ger minst ett gapskratt om dagen, säger han.

Blir ni klokare på universitetet genom att läsa de böcker ni gör?

– Universitetet blir inte mindre konstigt, men med olika prismor ökar förståelsen, säger Maria Wennerström. Särskilt när man läser historiska böcker.

Birgitta Larsson tycker att alla borde läsa Carl Gustaf Andréns bok.

– Den förklarar hur mycket av det som gäller idag en gång uppstod. Sen kan man ju ifrågasätta att visst fortfarande gäller.

Flera av klubbens böcker handlar om kollegialitet. Det är något som alla pratar om men man menar ofta olika saker, har bokklubbens medlemmar insett.

– Den hybrid mellan det kollegiala och linjeorganisation som vi har är intressant, liksom hur all formalia kontra det informella samverkar, säger Maria Wennerström.

Såväl bokinköp, läsningen och träffarna sköter bokklubben privat och på sin fritid.

– Det är nyttigt och kul att lära sig mer om universitetet och även om hur andra delar av administrationen fungerar, säger Maria Blad. Och hur ens egen del ses av andra.

– Och det är alltid lite skvaller om hänt sen sist när vi träffas, fyller Kristina Arnrup Thorsbro i, och Birgitta Larsson tillägger glatt att nu på den första träffen efter sommaren hann de knappt prata om boken!

Lästa böcker

Visioner, vägval och verkligheter: Carl–Gustaf Andrén

Värdegrundsarbete i akademin: Tomas Brage, Inger Lövkrona

Akademiska värden visar vägen: Göran Bexell