Botan på tillfällig grön kvist

Den tulpanprakt som hänfört så många trädgårdsbesökare och spridit sig till lundabornas instagramkonton – är inte på något sätt självklar. Inte heller de kommande sommarblommorna som är på väg att planteras ut i de rabatter som förra året var tomma och bruna.
– Vi är bidragsberoende, konstaterar trädgårdens föreståndare Bente Eriksen. Och just i år har vi fått pengar till både personal och växter!
Röda, gula och rosa tulpaner
Blommande donation i Botaniska trädgården. Foto:Kennet Ruona

Tulpanerna möjliggjordes av en privat donation på 400.000 kronor, sommarblommorna av Botans vänner som samlat ihop 45.000 kronor, och de tre säsongsarbetarna finansieras av ett extra tillskott från universitetet. Så just nu blomstrar Botaniska trädgården! Det är dessutom projektering på gång av den efterlängtade utbyggnaden av växthusen. Den hukande kottepalmen får kanske en chans att utvecklas till sin fulla längd.

.

Kvinna i  trädgård
Bente Eriksen. Foto Maria Lindh

Konst och kultur nytt i Botan

Det finns fler glädjeämnen än årets blomsterprakt. Tidigare i vår debuterade trädgården som konstgalleri. Konst och kultur är något som kommit på LUs agenda sedan Kulturforum som vicerektor Bo Ahrén startade för några år sedan. Konstutställningen ”Skuggor och viskningar” med fotografen Ida Magntorn och skulptören Karin Wiberg återkommer i augusti och pågår till och med kulturnatten i oktober.
–    I mitten av juni arrangerar dessutom Sommarlund två konserter här i trädgården och det tycker vi också är kul, säger Bente Eriksen.

Längre växtsäsong kräver mer arbete

Annars behövs det just inte så mycket mer än själva trädgården för att locka besökare. Botans egen butik och kaféet som drivs av en arrendator drar mycket folk. Man räknar med cirka 500.000 besökare om året och växtsäsongen blir allt längre vilket ställer till det en del för trädgården.
–    Våra säsongsarbetare jobbar mellan april och september. Förr planterade vi inte ut förrän i början av juni. Nu är det en månad tidigare och löven faller ju inte förrän i november så vi borde vara fler under en längre tid.
Det innebär mycket jobb för personalen som just nu glädjer sig  åt de prunkande tulpanrabatterna och att i år snart få plantera ut sommarblommorna.

Två år till ekonomisk svacka

Men om två år räknar Bente Eriksen med en ny ekonomisk svacka om trädgården inte kompenseras för lönekostnadspålägg. Med en omsättning på 16 miljoner och nio fast anställda så drar miljonerna snabbt iväg. Att vara chef för en verksamhet där man inte vet hur ekonomin kommer att se ut året därpå har sina planeringsmässiga utmaningar. Personal och lokaler tar det mesta av budgeten och utan pengar ingen förnyelse och det vill man gärna åstadkomma. En undervisningslokal på nära håll står högt på önskelistan och för personalens skull en uppfräschning av trädgårdskontoret där både toalett och kök är gammalt och slitet.