Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund 20 mars: Vart är Europa på väg?

Illustration Debatt i Lund Europa

EU-valet den 26 maj kan bli ett ödesval. Auktoritära och anti-liberala partier är starkare än de varit sedan andra världskriget. Starka röster målar upp en bild av att det pågår en folkets kamp mot eliten. Frankrike skakas av de gula västarnas protester och Storbritannien är på väg att lämna EU, med eller utan avtal.

I Debatt i Lund ställer vi frågan: vart är Europa på väg? Är vi européer på väg in i samma ideologiska mörker som gav oss de två världskrigen och förintelsen? Eller är det alarmism att oroa sig för de auktoritära krafterna? Är gatuprotesterna i Paris, Femstjärnerörelsen i Italien och alla de partier och upprop som säger sig representera ”vanligt folk” i själva verket bara tecken på att demokratin fungerar?
Hör fyra debattörer och analytiker sätta ljuset på vår egen kontinent:
- Sanimir Resic, historiker vars senaste bok heter Jugoslaviens undergång. Krigen, freden, framtiden, 1991-2017.

- Annika Ström-Melin, författare till boken Europas svaga hjärta och under många år ägnat sig åt Europafrågor på bland annat DN och SR
- Maria Strömvik, statsvetare med fokus på EU och internationell politik

- Carsten Jensen, dansk journalist och författare. Har nyligen kommit ut med boken "Källarmänniskor. Om populism och besväret med att vara människa."

Moderator är Lars Mogensen, journalist och bl a programledare i Filosofiska rummet, P1.
När: 20 mars kl 20.00 (caféet öppnar kl 19.30)
Var: Café Athen, AF-borgen, Lund

Detta är DEBATT I LUND:

-  arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Ivan Krastev, Mona Sahlin, Pippa Norris, Per Brinkemo, Göran Greider, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Martha Nussbaum, Carlota Perez, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Roland Paulsen, Ann Heberlein, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carl Bildt, Ozan Sunar, Suzanne
Brøgger, Qaisar Mahmood, Bi Puranen  med många fler
-Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen.
- Läs mer på www.debattilund.sewww.facebook.com/debattilund/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.