Debatt i Lund 22 november: Hur smart är konstgjord intelligens?

Det pågår en kapplöpning om utvecklingen av artificiell intelligens. Smarta datorer tar över allt fler arbetsuppgifter och fattar beslut baserade på enorma datamängder. I den pressade välfärdssektorn sägs personal få tid över till att undervisa eller vårda. Detta är bara början - tekniken tycks ge oändliga möjligheter. Men vem tar ansvar för konsekvenserna när allt fler bedömningar i samhället inte görs av den mänskliga hjärnan? Vad händer med etiken och rättssäkerheten? Hur förändras våra arbeten, våra relationer – våra liv?
Illustration: Catrin Jakobsson
Illustration: Catrin Jacobsson

Kom och hör Debatt i Lunds panel diskutera risker och möjligheter med vår tids superteknik!

I panelen sitter:

Anna Felländer, nationalekonom och regeringens rådgivare i digitaliseringsfrågor
Thore Husfeldt, algoritmforskare Lunds universitet och AI-debattör
Alfred Ruth, Scifi-författare till framtidsskildring där AI-frågor ställs på sin spets.
Olle Häggström, matematisk statistiker Chalmers som varnar för AI:ns konsekvenser
Moderator är Andreas Ekström, journalist och författare till bland annat Google-koden och nyutkomna Att hitta.

Tid: 22 november kl 20.00 (insläpp från kl 19.30)
Var: Café Athén
Se debatten livewww.sydsvenskan.se eller i efterhand på www.debattilund.se

Detta är DEBATT I LUND:
-  arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Per Brinkemo, Göran Greider, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Martha Nussbaum, Carlota Perez, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Roland Paulsen, Ann Heberlein, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carl Bildt, Andreas Malm, Ozan Sunar, Suzanne
Brøgger, Qaisar Mahmood, Bi Puranen  m.fl
-Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen.
- Läs mer på www.debattilund.se www.facebook.com/debattilund/

Intresserad av forskning och samhälle? Prenumerera på Apropå!